»

Patenti za vedno

Yahoo News - Ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost jemlje svoje delo precej resno, kar je na svoji koži občutila Stephanie Cox, lastnica trgovine z igračami Pufferbelly Toys. V njeni trgovini sta se zglasila dva agenta tega ministrstva in jo vprašala, če prodaja igračo z imenom Magic Cube. Ukazala sta ji, da naj ta artikel umakne s prodaje, saj bi naj bil ilegalna kopija znane Rubikove kocke, ki je ena najbolj popularnih igrač vseh časov. Seveda sta dosledno preverila, če je res bila igrača umaknjena s prodaje.

Zanimivo pa je, da je lastnica po odhodu agentov poklicala izdelovalca te igrače, kateri ji je omenil da je patent za Rubikovo kocko že zdavnaj potekel in da v njihovi igrači ni nič spornega. V Oddelku za imigracijo in carino pa se branijo s tem, da je glavna naloga njihove agencije zaščita finančnih sistemov države in da ima kršenje avtorskih pravic velik vpliv na ekonomijo. Omenjajo da so poslali agente v trgovino po pritožbi na njihovem centru v Washingtonu.

Stephanie se še pa...

13 komentarjev

MSI 845PE Max2

Extreme Overclocking -

Na Extreme Overclocking so testirali matično ploščo, ki sliši na ime MSI 845PE-Max2. Namenjena je vsem Pentium4 procesorjem na Socket478 ležišču ter 533 MHz FSB-jem. Plošča podpira že vsem znano HyperThreading tehnologijo, obložena pa je z raznimi dodatki, kot so bluetooth, gigabitni LAN, Firewire, USB 2.0, SATA ... S ploščo so bili sorazmerno zadovoljni, saj so ji dodelili oceno 8.5 (od 10) ter nagrado Extreme Overclocking Recommended. Za ogled rezultatov, ki jih je dosegla v testih pa odsurfajte semkaj.

1 komentar

Konec Socket370 procesorjev

X-Bit Labs - Štiri leta dolga doba Socket370 procesorjev se očitno končuje. Intel je namreč danes javno objavil, da bo prenehal z izdelovanjem svojih procesorjev (Celeronov) za to podnožje. S postopkom prenehanja proizvodnje so začeli že pred dobrim tednom, 11. april 2003 pa postaja datum, po katerem ne bo več možno dobiti novih Socket370 procesorjev. Klik!

4 komentarji

Willamette tudi uradno

X-Bit Labs - 15. maj je mimo in Intel je najavil nove Celerone, ki so zgrajeni na starem Willamette jedru, a imajo samo 128 KB L2 predpomnilnika. Kot sem že velikokrat omenil, bodo novi Celeroni uporabljali podnožje Socket478 in bodo delovali v vseh matičnih ploščah, ki so združljive s procesorji Pentium4 ter imajo podnožje s 478 luknjicami. Zaenkrat je Intel najavil le 1.7 GHz različico, medtem ko bosta 1.6 in 1.5 GHz modela najbrž prispela malce kasneje. Intel bo poizkušal množice navdušiti predvsem z nizko ceno, saj bodo 1.7 GHz primerki stali razveseljivo nizkih 83 $ za naročila po 1000 kosov. To je celo nižje od 1.4 GHz tualatinskega Celerona, ki stane 89 $ in je obenem zadnji stari Celeron v svoji seriji.

0 komentarjev

Konec Socketa370

X-Bit Labs - Moram reči, da v bistvu to sploh ni tako pretresljiva novica. Zelo kmalu bo Intel prenehal izdelovati procesorje za Socket370 in v letu 2003 popolnoma prenehal s prodajo. Sredi maja bodo predstavili zadnji tovrstni model (Celeron 1,4 GHz Tualatin-256), ki bo še deloval v FCPGA2 matičnih ploščah, nato pa bo proizvajali samo še modele za Socket478 in Socket603. Tako bodo recimo Celeroni z višjimi frekvencami od 1,4 GHz temeljili na Willamette-128 jedru in bodo izdelani za Socket478.

Zadnji PIII je Pentium III-S 1,4 GHz, saj so načrtovani 1,53 GHz model odpisali. Ker pa se trudijo umakniti stare Celerone s polic trgovin, bodo 15. maja znižali cene le-teh, zato da jih ljudje pokupijo in se tako umaknejo iz prodaje. Cene se bodo spustile za $10 pri dražjih modelih, kar ni veliko, nekaj pa je vseeno. Izvirna novica tukaj.

5 komentarjev

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
  • Acorp 4S845A
  • Epox 4B2AE
  • Asus P4B-LX
  • Zida A845SD
  • Gigabyte 8IDXH
  • MSI 845 Pro
  • MSI 845 Pro2
  • Intel D845WN
  • Abit BL7
  • Chaintech 9BJA
  • Chaintech 9BIA
  • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

Prvi testi Northwooda

Tecchannel.de - Na nemški strani Tecchannel.de se je pojavil ekskluzivni test Pentium4 Northwood procesorja v povezavi z i845 (Brookdale) čipovjem. Kje so nemci dobili ta procesor mi ni niti najmanj jasno, toda vse kaže na to, da hre za potegavščino. Northwoodi naj bi namreč imeli 512KB L2 predpomnilnika, v njihovih testih pa je lepo razvidno, da so testirali procesor s 256KB L2 predpomnilnika. Glede na to, da je procesor na slikah res Socket478 model, lahko sklepamo le, da gre za Socket478 Willameta, ki jih bo Intel izdal v vmesnem obdobju. Zaključke testa je tako težko upoštevati, razen tistega, da je i845+PC133 SDRAM počasnejši od i850+RDRAM. To pa v bistvu že vemo .

2 komentarja

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

FCPGA2 - Socket370 adapter

X-Bit Labs - Sodeč po tej temi v Forumu podjetja PowerLeap, bomo v roku treh mesecev videli tudi FCPGA2 - Socket370 adapter. Če se ne spomnite, je PowerLeap predstavil prvi in edini delujoči FCPGA - Socket370 adapter z imenom Neo. Sedaj delajo na Neo+, ki naj bi omogočal uporabo Pentum III Tualatin procesorjev na starih Socket370 matičnih ploščah. Sicer sam ne vidim, kako je to možno, saj bo Tualatin zahteval posebno vezno čipovje, toda pustimo se presenetiti...

1 komentar