»

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev

Želite preiti na GNU/Linux? Stric Tom vam bo pomagal!

Tom's Hardware - Če je množica tem, ki se zadnje čase porajajo na našem forumu in so tako ali drugače povezane z Linuxom, v vas vzbudila zanimanje za priljubljen operacijski sistem, bi vam lahko članek, ki prihaja izpod rok Humphreyja Cheunga, zelo pomagal, saj uporabnikom Oken pomaga narediti kar se da neboleč prehod na Linux.

Na voljo so navodila za prenos in peko Linuxa na CD-medije, preverjanje združljivosti strojne opreme (čeprav ta problem v zadnjem času vse bolj izginja) ter za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki jih boste morda potrebovali v vašem novem sistemu. Vas je kaj strah? Naj vas ne bo.

0 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Lukenj™: Fantom iz Opere

The Register - Razvijalci Opera Software so objavili popravek za resno varnostno luknjo v verzijah 6 in 7 njihovega spletnega brskalnika. Klik!

Težava se skriva v kodi, ki skrbi za dolvleko datotek. Ako ji ZlaStran™ podtakne datoteko z blazno dolgim imenom, pride do t.i. 'buffer overflow' napake, ki kot ponavadi omogoča izvršitev nevarnih ukazov.

Čeprav se tu zavedni uporabniki nimamo pretirano bati, bi se bilo pametno zamislit glede tistih, ki spleta nimajo ravno v mezincu. Ste že opazovali kolega, ki je zajadral na pornografsko stran in ga je brskalnik vprašal, če bi želel namestiti pr0n dialer? -- Kaj je kliknil? [0:)]

Ljudje se morajo držati na vrvici.

6 komentarjev

Volja, Telekom: Če jih ne premagaš...

Finance - Omenjena subjekta sta sklenila dogovor o deljenju prihodka, ki ga bo Telekom ustvaril s klici uporabniki 'zastonjskega' ponudnika interneta, Volja.net-om.

Prihodka? Da. Preko Volje boste na splet namreč kaj kmalu dostopali preko nove številke, 090 -- pardon -- 0888, ki bo 43 % dražja od dosedanje 0889. Seksi.

Kakopak, Volji ne boste neposredno plačevali ničesar, zatorej bo še vedno -- free. La isla Arnesita.

Dodatek: Morebiti se še spominjate vroče krvi, ki se je nekaj let nazaj prelivala med Arnesom ter Telekomom: slednji Arnesu ni želel priklopiti telefonske številke 0889, kjer 'impulze' zaračunava neposredno Telekom -- so bili pa pripravljeni vklopiti številko 0880, kjer Telekom izda fakturo uporabniku telefonske številke, ta pa je odgovoren za bremenjenje končnih uporabnikov -- Siol stil. Kaj to pomeni za brezplačnega ponudnika interneta v primeru neporavnavanja obveznosti iz strani uporabnikov, mi verjetno ni potrebno naštevati. Kdo opazi (kontra-)analogijo z današnjo novico?...

25 komentarjev

Volja FTP Downloader

Volja - Glede na to, da nas je veliko v Sloveniji, ki koristimo takoimenovanega zastonj ponudnika internet storitev Volja, za vas ena zanimiva novica, ki bo prišla prav marsikateremu uporabniku.

Volja se je odločila, da vsem svojim uporabnikom ponudi možnost prenašanja datotek z oddaljenega računalnika. Kot vsi vemo, je trn v peti marsikateremu slovenskemu ljubitelju interneta prav pipica v svet. Velika večina nas, žal, še danes objokuje 56 kbps modeme, ki res niso hitri, kakopak. Si predstavljate, da se lotite dolvleke datoteke, ki je dolga 500 megabajtov ali celo, bognedaj, 1 gigabajt? Gotovo se boste prej upokojili, ali pa privarčevali za najetje lastnega voda oziroma satelita :D. Storitev ki jo ponuja Volja, pa gre takole:

Če ste njihov uporabnik, jim pošljite popoln URL naslov FTP strežnika, vključno z imenom datoteke, ki bi jo radi imeli. Po tem jo bo za vas vunpotegnila Volja (pa ne vaša lastna :D). Ko dokončajo dolvleko, dobite na vaš e-mail obvestilo, da je datoteka prenešena, ter...

12 komentarjev