»

Danova pisma bralcev

Dan's DATA - Dan je objavil že 23. izdajo svojih pisem bralcev, v katerih skuša odgovoriti na vprašanja, najbolj pogosta na spletnih forumih. Tokrat se posveča možnosti ponareditve MAC naslova mrežne kartice, nam razloži, kakšni so simptomi preslabega napajalnika, kako izračunati moč UPSja glede na želeno trajanje računalnika, in tako dalje. Priporočljivo branje vsem, ki jim forumašenje še ni po godu ter ne znajo uporabiti dobrega starega strica Gugla. [:D]

0 komentarjev

IDE RAID versus SCSI

X-Bit Labs - SCSI je že v osnovi zasnovan kot izjemno zmogljiv ter napreden sistem, kar se pozna tudi na ceni, medtem ko je IDE doslej veljal za cenejšo in predvsem slabšo alternativo. No, s pojavom bonbončkov kot so RAID ter 8 MB predpomnilnika pa so se IDE diski približali SCSI standardu do te mere, da je njegova uporaba vedno bolj ozko usmerjena. Navadni uporabniki (kar je zelo relativen pojem) pač razlike med SCSI ter IDE ne opazijo.

No, če se odločate za nov diskovni sistem si zatorej le preberite članek na X-Bit Labs, kjer so primerjali oba standarda ter hitrosti diskov.

0 komentarjev

iSCSI

Digit Life - Ponedeljki so počasni dnevi, julij je počasen mesec, poletje je počasna sezona - matematiko izvedite sami, kako je na področju novic [:D]. Novica današnjega dne je zagotovo iSCSI, pogruntavščina iz laboratorijev Hewlett-Packarda. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je iSCSI le protokol SCSI, ki podatke izmenjuje preko omrežja TCP/IP. Tako bodo naprave, kot so SCSI diski, DAT enote ali CD zapisovalniki bili ločene naprave, direktno priključljive v omrežje. S tem si omogočimo direkten prenos podatkov preko mreže v napravo, kar pride še posebej prav podjetjem na večih lokacijah, če imajo vzpostavljen VPN. Težava je le v tem, da rabi SCSI konstanten tok podatkov v pravem vrstnem redu, kar se pa lahko pri TCP/IP protokolu, kot vemo, kaj kmalu zalomi. Ravno zato so se inženirji dogovorili, da bo header paketa s podatki večji, saj bo vseboval tudi statistiko hitrosti prenosa prejšnjih paketov, kar bo omogočilo iSCSI napravam prilagoditev hitrosti. Ja, sliši se obljubljajoče. Klik za celotno...

0 komentarjev

Članek o pomnilniku

Jaz - Na domači strani podjetja Mlacom si lahko preberete zelo informativen članek o sistemskem pomnilniku. Torej, kaj je RAM, kako deluje, kaj je ECC RAM, kakšna jerazlika med CAS 3 in CAS2 in podobno... Vse je dobro razloženo, tako da branje resnično priporočam glede na to, da se taka in podobna vprašanja nenehno ponavljajo na našem Forumu. Zelo pohvalna poteza in upajmo, da bodo Mlacomovci spackali še kaj podobnega. Ali pa tudi ne, ker bi potem Slo-Tech dobil konkurenco (ok, saj vem, da je konkurenca dobra, samo... ).

8 komentarjev