»

Sandisk predstavil najmanjši SSD na svetu

bit-tech.net - Sandisk je predstavil najmanjši polprevodniški pogon na svetu, ki obstoji v kapacitetah od 4 do 64 GB. Meri zgolj 16 mm x 20 mm x 1,85 mm in tehta 1,3 grama, tako da se prispajka neposredno na vezje v obliki BGA. S sistemom komunicira prek vmesnika SATA, čeprav priključek ni standarden. Novinec tudi ne bo namenjen končnim uporabnikom, ampak ga bodo ti prejeli že vgrajenega v raznih napravah. Hitrost pisanja in branja je zadovoljiva za tako drobno napravo in znaša 100 MB/s za pisanje in 160 MB/s za branje, oboje zaporedno. V mirovanju pogon porabi 60 mW, pri rabi pa povprečno 180 mW. Cena še ni znana.

29 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

AMD izdal elitni procesor

TG Daily - AMD je izdal novo verzijo procesorja z imenom Phenom II X4 42 Black Edition TWKR, ki naj bi bil doslej najzmogljivejši namizni procesor tega podjetja. Gre za tako posebno izvedenko, da je sploh ne morete kupiti. Izdelali so jih manj kot 100, tako da je praktično edina možnost, da se kakšnega polastite, obilna kreditna kartica in Ebay.

Serijo sestavljajo izključno inženirski primerki, ki imajo izjemen navijaški potencial. Gre za standardne 2,0 GHz-procesorje za 1,440 V z 8 MB predpomnilnika, pakiranjem AM3, kaj več pa o njih ni znano. Je pa AMD zagotovil, da prenesejo višje napetosti, tečejo hitreje in se bolje navijajo. Številka 42 v imenu je aluzija...

103 komentarji

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

...

51 komentarjev

DVD-je bomo zapisovali še hitreje

InfoWorld -

Po poročanju Infoworld so pri Mitsubishiju razvili nov, še močnejši polprevodniški laser, ki naj bi omogočil zapisovanje DVD ploščkov pri 16x hitrosti. Navadnim smrtnikom bo dostopen predvidoma leta 2004. Poglejmo tehnikalije.

Laser bo deloval z močjo 200 miliwattov, kar je dvakrat močneje kot sedanji DVD zapisovalniki (4x), pravi tokyska tovarna. Vsako povečanje moči pa, jasno, zahteva tudi kvalitetnejše medije. Če se ozremo v preteklost; prvi DVD laserji so delovali s 50 mW, nato 70, 140 vse do 200 mW v letu 2004.

Še podatek za vse, ki niste najbolj vešči klasificiranje DVD pogonov glede na hitrost; DVD-zapisovalnik 16x hitrosti piše s konstanto hitrostjo 176 Mbps, kar pomeni, da zapiše poln (4.7 GB) medij v slabih štirih minutah. Mljask!

3 komentarji

GDDR-3 kot alternativa DDR-II?

Warp2Search - Če gre verjeti Warp2Search, se grafični gigant, kanadsko podjetje ATI, dogovarja s proizvajalci pomnilnikov o alternativi prihajajočemu DDR-II pomnilniku, tako imenovanem GDDR-3, ki naj bi dosegal hitrosti od 500 MHz naprej, pa vse tja do 800Mhz.

Michael Litt, tehnični direktor za strateško trženje pri podjetju ATI (tako smo na IRCu po posvetovanju prevedli technical manager for strategic marketing[:D]) je dejal, da je bil GDDR-3 razvit kot sredstvo, ki bo ATIju prineslo več nadzora nad pomnilniškim tehnologijam, ki se uporabljajo pri izdelovanju grafičnih kartic, temelječih na njihovih čipih. GDDR-3 je v veliko stvareh soroden DDR-II, čigar standardi so že zarisani, prinesel pa naj bi še večjo prepustnost pomnilnika, ki jo grafične kartice krvavo potrebujejo. Klik!

0 komentarjev

Nova tehnologija za hlajenjem

Purdue - Na tej strani lahko zasledite, kako bodo delovali novi ventilatorji. Zadevice naj bi delovale na piezoelektričnem učinku. Zgledale naj bi kot množica majhnih kovinskih paličic (debeline, recimo, človeškega lasu) ter se med dvema kovinama premikale na podlagi piezoeletričnega učinka. Taki ventilatorji naj bi bili idealni za hlajenje v notesnikih, kjer za navadne "ball bearing" ventilatorje ni več prostora. Namesto običajnih 300 mW moči naj bi ti ventilatorji porabili kar 150x manj, kar znese 2 mW. V prodaji naj bi bili čez dve leti, žal pa na strani še ni slike, kako naj bi te enote izgledale.

2 komentarja