»

Pogajanja med SIS in Intelom

X-Bit Labs - Le dan po objavi sprejetja sporazuma med VIA in Intelom je tudi SIS objavil, da se so sredi pogajanj s procesorskim velikanom. Tokrat teče pogovor bojda predvsem o licenci za proizvodnjo čipovja s podporo za Intelovo novo pogruntavščino, 800 MHz Quad Pumped-vodilo, ki ga uporabljajo novejši Pentium4 procesorji, in si jo SIS tako želi. Razumljivo, kajti veliki tekmec, podjetje VIA, ima pripravljenih že nekaj konkurenčnih čipovij, medtem ko SIS nima niti licence. Več o tem.

3 komentarji

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev

VIA vs. SIS

X-Bit Labs - Mogoče se že malce ponavljam, vendar pa moram vseeno še enkrat omeniti, da je preživetje tajvanskega SIS-a zares eno veliko čudo. Malce starejši uporabniki se lahko spomnimo, da je SIS od predstavitve procesorja Pentium samo stagniral in beračil na trgu low-cost rešitev. Potem pa je sledil veliki bum s čipom SIS735 in SIS se je povzpel med velike. Najbolj ironično pa je, da to podjetje, ki so se mu še pred kakšnim letom dni smejali chipset velikani ala VIA, začelo slednje kar pošteno ogrožati. Na tej strani si lahko pogledate zares impresivne rezultate tega podjetja. Od prve četrtine leta 2001 si je SIS povečal prihodke z 50 %, medtem ko je marca 2002 imel kar 17 % višje prihodke kot v februarju 2002. Za primerjavo so vzeli še Vio, ki pa je zaradi bleščeče prodaje SIS-ovih naborov v enem letu izgubila za 29 % prvitnih prihodkov.
Seveda pa marsikateri analitik zagotavlja, da bi SIS lahko pridelal še za kakšen tisočak dolarjev več prihodka, če bi jim uspelo odpraviti za njih že kar...

1 komentar

Še več podatkov o SIS330 - tokrat na X bitih

X-Bit Labs - O SIS330 sem obširneje poročal že včeraj, vendar pa so The Inquirerjevci spisali novico precej polovično. Še sreča, da so danes ruski X-bit labsi objavili popolnejšo novico, ki opraviči svoje ime. Ker sem o SIS330 že napisal predogled, bom omenil samo stvari, ki jih v Inquirerjevi novici ni bilo. Torej, X-bit labsi navajajo, da naj bi SIS izdeloval čip SIS330 v več izvedenkah, in sicer SiS328, SiS332, SiS334 in SiS336, čipi pa se ne bodo razlikovali po ničemer, razen po končni frekvenci, ki naj bi znašala pri najmočnejši izvedenki kar 300 MHz. Znano je tudi ime družine SIS-ovih novih grafičnih procesorjev; če prevladujejo na tem delu tržišča udarniška imena, potem bi moralo ime Xabre kar zadostovati, kajne ;) ? Držimo pesti, da SIS ne bo zopet časovno povsem zavozil začetka proizvodnje, kot je to storil pri SIS315.
Več o SIS-ovem čudu tukaj. ...

0 komentarjev

ECS K7S5A SiS 735 matična plošča

Amdmb.com - SIS735 je vsekakor še vedno precej vroč nabor, ki ni kar tako požel toliko zanimanja. Marsikateri uporabnik se je že prav kislo nasmehnil, ko je videl, da se SIS trudi na novemu naboru za najnovejše AMD-jeve procesorje, vendar pa se je ta kisle nasmešek ob izdaji tega nabora razširil v prešeren nasmeh, saj je SIS735 presegel pričakovanja. SIS tako spet gre na pot stare slave, ki jo je dosegel v času procesorjev 486. Da bi videli, kako se SIS735 lahko kosa s konkurenco, si morate ogledati test na strani Amdmb.com, kjer pravijo, da je bila ECS K7S5A matična plošča ravno zaradi velikih pričakovanj najbolj testirana matična plošča za Tyanovim rešitvam. Živel SIS in da bi nas še kdaj založili s kakšnim dobrim naborom.

1 komentar

Spet en ogled tovarne

vir: Guru 3D
Guru 3D - Potem, ko smo že videli tajvanski ABIT in VIO, je tu še en sprehod po tovorani. Tokrat evropski. Tu si lahko ogledamo Creative tovarnico na Irskem. Gre le za pakirnico in preizkuševalnico Creative grafičnih kartic, zvočnih kartic, DVD-ROM-ov,... Ne gre za članek ali intervju, ampak za foto sprehod po tovarni(ci).

1 komentar