»

Ariel Dorfman in Armand Mattelart: Kako brati Jaka Racmana (1971)

Slo-Tech - Stric Skopušnik je stric Jake Racmana. Babica Katica je Jakova teta, a ni Skopušnikova žena. Lepi Šime je Skopušnikov nečak, Jaka je stric Paka, Žaka in Maka. Mini in Jakica sta dekleti in večni zaročenki Jake in Mikija Miške. Tudi onidve sta obdani s po tremi nečakinjami. V svetu Walta Disneyja ni bioloških staršev ali otrok, mater ali očetov.

Ti nenavadni sorodniki se v stripih pogosto odpravijo na pustolovske pohode in v eksotičnih (divjih) koncih sveta iščejo zaklade. Najdeni zakladi nimajo preteklosti. Nihče ni izkopal zlata, izdelal nakita ali častil svetih podob, zato nimajo lastnika. Ne pripadajo lahkovernim domačinom, ki se ne zavedajo njihove vrednosti. Vrednost – in z njo smisel – dobijo šele, ko jih „rešijo“ Disneyjevi junaki in pospravijo v veliki trezor strica Skopušnika.

Liki brez zgodovine si prisvajajo zaklade brez zgodovine. Nihče ne proizvaja in nikogar ne izkorišča. Sta le kopičenje in potrošnja. Zveni znano?

Waltu Disneyju in njegovemu imperiju zabave so...

40 komentarjev

Periodni sistem dobil nova člana

JINR, Dubna, Rusija

Slo-Tech - Ekipa kemikov iz IUPAC in fizikov iz IUPAP je po pregledu literature o raziskavah na področju težkih kemijskih elementov odločila, da elementa z vrstnima številoma 114 in 116 izpolnjujeta pogoje za polnopravno vključitev v periodni sistem.

Da element dobi svoje mesto v periodnem sistem, ni dovolj zgolj detekcija nestabilnih jeder v pospeševalnikih delcev. Natančne kriterije je leta 1992 postavila združena delovna skupina kemikov in fizikov za od fermija...

7 komentarjev

Obeta se sprememba periodnega sistema

Michael Wieser z Univerze v Calgaryju sodeluje pri prenovi periodnega sistema

Slo-Tech - Mednarodna zveza za čisto in uporabno kemijo ali kratko IUPAC bo kmalu spremenila periodni sistem, so objavili raziskovalci z Univerze v Calgaryju, ki sodelujejo v projektu. Spremenili bodo določene relativne atomske mase desetih elementov - vodika, litija, bora, ogljika, dušika, kisika, silicija, žvepla, klora in talija.

Spremenili morebiti ni ravno najboljša beseda, saj so mase elementov takšne, kot pač so. Večina elementov v periodnem sistemu, razen na primer fluora in zlata, ima več izotopov, ki imajo vsak svojo maso. V periodnem sistemu najdemo zapisano enotno relativno atomsko maso za vsak element, ki je določena tako, da ustreza povprečni masi vseh izotopov elementa, ponderirani z dejanskimi deleži izotopov v naravi. To je uporabna...

8 komentarjev

Periodni sistem elementov dobil novega člana

Pospeševalnik delcev v Darmstadtu

vir: BBC
BBC - Periodni sistem elementov, v katerem so vsi poznani elementi tako lično nanizani v različne bloke (s, d, p, f) po svojih naraščajočih vrstnih številih (torej številu protonov ali elektronov, če hočete), se je v mislih prvemu utrnil Dimitriju Mendelejevu v drugi polovici 19. stoletja. Tedaj poznane prvine je razvrstil po masah in znanih kemijskih lastnostih. V svoje odkritje je bil tako prepričan, da je pustil nekaj mest celo nezapolnjenih za še neodkrite elemente - pravilno je napovedal...

27 komentarjev

Virus - proizvodni proces v malem

reddit - Včasih smo gradili tovarne in najemali delavce, očitno pa bomo kaj kmalu tudi slednje skonstruirali - znanilci te pomladi so že tu. Genetsko spremenjen virusi so zanimiva aktualna inovacija, sposobni pa so sinteze elektrode za baterije s trikrat večjo kapaciteto od sodobnih litij-ionskih podobne velikosti.

Tovrstnega produktivnega obnašanja jih naučijo s spreminjanjem DNK in posledično njihove strukture, tako da lahko vežejo nase za izdelavo baterije zanimive elemente, recimo kobalt (ta namreč omogoča precej večje kapacitete kot doslej uporabljani ogljik). Namesto iskanja analitične rešitve za vsak element in obliko (zaželena je gosta kristalna tvorba), nam na pomoč lahko priskoči evolucija. Viruse podvržejo bolj ali manj naključnim mutacijam in opazujejo kateri nase vežejo izbrani element. Najuspešnejši postanejo osnova za nov rod, ki ga takisto doleti mutiranje, postopek pa se ponavlja, dokler se rezultati ne približajo iskanim.

A baterije so šele skromen začetek. Takšen...

27 komentarjev

Bot-stripar?

Slo-Tech - Najprej kratek uvod. Verjetno vsi poznate načelo "milijon opic" - gre se preprosto za to, da če posadimo vsako izmed milijona opic za svoj pisalni stroj, kjer naključno tolčejo po tipkovnici in dovolj dolgo čakamo, bo ena izmed njih nekoč napisala Hamleta (ali pa neko drugo literarno delo). Gre pač za preprosto vajo iz verjetnosti.

V svetu mrežnih stripkov (t.i. webcomic, kot npr. Megatokyo ali pa MacHall) pa je to načelo nekdo začel izkoriščati. Mark Levin je skupaj zbasal stvar, ki se ji reče Pants Pants Revolution, ki sicer nima blage veze z naslovom, je pa vseeno zanimiva.

Gre za bota, ki spremlja določen IRC kanal, reže ven koščke dialoga, skripta jih pa pari z naključnimi osebami in ozadji. Seveda je večina tistega, kar pride ven, popolen nesmisel (skoraj kot strip domnevno najboljšega slovenskega računalniškega magazina) - ampak včasih se pa najde kaj zanimivega. Glavni trik pa je, da stripe ocenjujejo obiskovalci, ter se jih da filtrirati po kvaliteti. Nekateri izmed...

5 komentarjev

Nov PowerStrip

3D Files - In sicer PowerStrip 3.0 Beta3 Build 113, downloadate pa si ga lahko tukaj, velik je pa samo 432 KB. Za tiste, ki še ne veste, kaj PowerStrip je - je programček za nastavljanje vseh mogočih in nemogočih lastnosti grafičnih kartic.

2 komentarja

Strip na Slo-Techu!

Jaz - Končno nam je uspelo. Jaz osebno sem imel že nekaj časa neizmerno željo, da bi na Slo-Techu, domnevno najbolj obiskani strani za Hardware&OC v Sloveniji, uvedli strip. Končno smo našli risarko (Ursula) ter produkcija je stekla. Strip bo vedno majhen, primerljiv s pasico, sestavljen bolj ali manj iz treh oken. Prvi od naših stripov, "Evolucija Slo-Techarja" imenovan, je popolnoma samostojen ter ne bo imel nadaljevanj. Za prihodnost je načrtovano drugače, saj se bodo stripi nanašali eden na drugega. Vi nas samo spremljajte [:D]

4 komentarji