»

Spletne urice: SVG in Canvas

Slo-Tech - V sredo 1. februarja vas ob 19.00 vabimo na Spletne urice v Kiberpipo, kjer bo Ivan Leben predaval o primerjavi med tehnologijami SVG, Canvas in Flash.

Spletni surferji so vedno bolj navajeni, da imajo internetne strani lepo grafično podobo, od tistih najpomembnejših pa to že skoraj zahtevamo. Potreba po zmogljivih grafičnih pogonih znotraj brskalnika čedalje bolj narašča. Kaj nam najnovejše tehnologije ponujajo? Ali sploh delujejo v vseh brskalnikih in v kakšni meri? Govorili bomo o prednostih in slabostih zadnjih odprtih tehnologij kot sta SVG in Mozilla Canvas ter jih primerjali z že uveljavljenim animacijami Flash.

4 komentarji

Pipin odprti termin: Gstreamer in flash2xml

Slo-Tech - Torek 10. maj ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu govoril programer in ustvarjalec Daniel Fischer.

Razvil je framework Pakt, ki omogoča mrežno krmiljene grafike, in množico elementov Warsaw, ki združujejo knjižnice za manipulacijo slik, videa in računalniškega vida. Warsaw in Pakt sta zgrajena na odprti multimedijski platformi GStreamer.

Daniel prihaja iz nemškega Weimarja in uporablja prostokodne tehnologije video procesiranja v realnem času za gradnjo interaktivnih in reaktivnih inštalacij in performansov. V zadnjem času se ukvarja tudi z zanimivim projektom flash2xml/xml2flash, ki se loteva ustvarjanja animacij flash na drugačen način od ustaljenih.

...

7 komentarjev

Nov flash player

Slo-Tech - Nekaj časa nazaj je bilo objavljeno, da ima Flash Player 6 velike težave pri streamanju zunanjih swf datotek, saj je po zaprti povezavi, čeprav filmček ni bil do konca naložen, kar vztrajal z odprto povezavo. No, izdan je bil nov, popravljen Flash Player vezije 6.0.29.0, ki teh težav nima, zato vsi takoj na stran za vunpoteg in si ga snemite dol. Tukaj pa preverite vezijo vašega Flash Playera. Mogoče boste po namestitvi morali ponovno zagnati računalnik.

0 komentarjev

ScriptKiddijevo orožje: Flash 6

The Register - Neprijetno, še posebej za ne-širokopipčne uporabnike. Ena od lastnosti Macromediinega predvajala vektorskih animacij Flash Player 6 je tudi ta, da če se uporabnik med obiskom animirane strani premisli ter odsurfa drugam oz. celo zapre okno brskalnika, slednje iz neta še vedno pretaka zahtevano animacijo. Verjetno mi ni treba razlagati, kakšne 'možnosti' to odpira... Klik!

1 komentar

Macromedia izdala Flash popravek

Newsbytes - Oteževalnik širjenja virusa SWF/LFM-926 se v bistvu niti ne kvalificira kot 'popravek'. Namreč, ne odpravi napake oz. 'dodatka' (feature) v ogledovalniku priljubljenega formata za vektorsko animacijo Flash Player (tako je - nevarnost okužbe pri gledanju v brskalniku ne obstaja), ampak zgolj razveljavi povezavo med programom ter končnico .swf. Ker je srčica virusa v flashovem 'Action Scriptu', ki omogoči interakcijo uporabnika z animacijo, bomo na pravi popravek očitno še malce počakali. Klik!

0 komentarjev

Macromedia v težavah

Reuters - Izdelovalec priljubljenih orodij za spletno oblikovanje, ki je sicer znan predvsem po programu (in standardu) za vektorske animacije Flash, ima finančne težave.

Ob koncu drugega četrtletja so načrtovali dobrih sedeminosemdeset milijonov dolarjev prihodkov, realizacija pa bo najverjetneje nekje v višini med 70 in 75 milijonov, kar pa bo kalifornijskemu podjetju prineslo izgubo. Objava analitikov je močno vplivala tudi na trgovanje z delnicami, saj je vrednost slednjih v torek iz $ 19,01 padla za kar $ 8,16.

9 komentarjev