»

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

Matične plošče že podpirajo 0.13 mikronske Athlone XP

X-Bit Labs - Ob prehodu z Athlona na Athlona XP se je marsikateri proizvajalec matičnih plošč znašel v težavah - XP-ji namreč niso delovali tako, kakor bi morali. Očitno se proizvajalci matičnih plošč tega spomnijo, zato že sedaj preverjajo svoje matične plošče, da se prepričajo, da bodo delovale brez problemov. Ah ja, saj veste, kaj pravijo - better safe than sorry.

2 komentarja

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

Pomanjkanje Socket423 matičnih plošč

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, se Intel trenutno ukvarja s precejšnjim pomanjkanjem matičnih plošč za svoje stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Problem je nastal, ker so zaradi nezdružljivosti med Socket423 in Socket478 procesorji, marsikateri proizvajalci matičnih plošč raje podprli slednje. Intel je sicer proizvajalcem, ki bi še nekaj časa podpirali stare Pentiume4 ponudil nekatere ugodnosti, vendar to proizvajalcem ne bi nič kaj preveč koristilo, če bi imeli kup starih P4 plošč, ki jih ne bi mogli prodati. Zahteve po starih ploščah so že dosegle četrt milijona. In kdo bo zapolnil to povpraševanje? Po nekaterih podatkih, se je Intel za zapolnitev teh zahtev že dogovoril s podjetji ABIT, Diamond Flower in Epox.

0 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

Slabe napovedi za DDR

The inquirer - Po poročilih na The Inquirerju so se VIA, Micron, Samsung in nekaj neimenovanih proizvajalcev matičnih plošč odločili, da znižajo cene svojim izdelkom, ki imajo kakršnokoli zvezo s kratico DDR (pomnilnik, matične plošče, chipseti). Razlog za nižanje cene je, da se prej omenjeni proizvajalci hočejo čim prej znebiti zalog, ki se jim kopičijo v skladiščih. Nekateri proizvajalci so enostavno precenili razmere na tržišču in predozirali proizvodnjo matičnih plošč. Probleme ima tudi VIA, ki se je zapletla z nekaterimi proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo po Intelovem zgledu zraven svojih izdelkov dodajati DDR module.
Vse kaže na to, da ljudje DDR SDRAMA še niso dodobra spoznali in sprejeli, ali pa podpora le-temu zaenkrat še vedno ni potrebna, ker SDRAM popolnoma zadovoljuje potrebe računalniškega tržišča. Proizvajalci pomnilnika bodo tako morali narediti kar dober načrt, kako prepričati ljudi v nakup tega precej obetavnega pomnilnika. Morda bi se nekateri (tukaj mislim predvsem na...

0 komentarjev