»

Athlon-64 na policah

X-Bit Labs - Zadnje dni je po internetu krožilo kar nekaj testov novega AMD-jevega izdelka. Kljub temu, da je dolgo časa veljal končni datum izida, 23. september, pa je dolgo pričakovi Athlon-64 končno prispel na prodajne police. Vendar so prvi srečneži, ki že lahko kupijo tega hitrostneža le prebivalci dežele vzahajajočega sonca -- Japonske.

Prvi primerki so označeni z 3200+ in tiktakajo pri dveh gigahercih. Za dodatno hitrost seveda poskrbi tudi L1- in L2 predpomnilnik. Slednjega vsebuje procesor kar megabajt, medtem ko je L1 dodan na procesor v količini 128-ih kilobajtov.

Procesorji bodo za optimalno delovanje potrebovali 1,55 V in so grajeni v 0,13 mikronski tehnologiji. Pri AMD-ju so vrednost Athlona-64 ocenili na manj kot 500 ameriških zelencev -- 475 $. Izdelani so v tridesetem tednu letošnjega leta. Višje tiktakajoče primerke pa lahko pričakujemo konec tega meseca. Klik!

11 komentarjev

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Nekoga sanje, drugega mora

The Register - Gigabyteova osnovna plošča GA-81RXP naj bi bila pravi raj za navijanja že(l)jne mladce, ki posedujejo Intelov 0.13 mikronski Northwood Pentium 4. Pohvalili so jo domala vsi veliki recenzenti - Tom's Hardware, Extreme Tech ter ostali. Šli so celo tako daleč, da so zagotovili stabilen overclock na 3 GHz, če je le uporabnik pri pameti. No, plošča je vmes izšla - ter med uporabniki naletela na izjemno slabe odzive, saj naj bi delala težke težave z nastavitvami v BIOSu ter posledično onemogočila kakršnokoli višanje voltaže na procesorju. Gigabyte še ni uspel rešiti težave, tako da je za vse razočarane kupce plošče edina rešitev, da jo preprosto vrnejo ter kupijo Northwood ploščo kakega drugega podjetja. Če pa vam brez te plošče živeti ni, pa obstaja še en način višanja voltaže na Intelovemu Northwoodu, kateremu smo na Slo-Techu že posvetili novičko, a bi ga lahko označili za kar rizičnega, še posebej, če vam ročne spretnosti delajo težave. In sedaj se nostalgično zazrem v čas Celeronov...

0 komentarjev

Višanje voltaže na Pentiumu 4

VR - Zone - Če si lastite Northwood Pentiuma 4 ter hočete, da bi tekel na višji voltaži, se kaj hitro odpravite na to stran, saj je postopek popolnoma enostaven. Vemo, da smo morali pri Athlonu XP za dosego največje voltaže, ki jo procesor uradno še podpira (1.85 V) med sabo pravilno povezati vse L11 mostiče s srebrno prevodno pasto. Tukaj je postopek podoben, le da s enako pasto med sabo povežete štiri nožice procesorja. Klik!

0 komentarjev

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Prva modifikacija Pentiuma4

VR - Zone - Na VR Zone so objavili verjetno prvo modifikacijo Intel Pentium4 procesorja. Gre za modifikacijo voltaže, ki jo dosežemo s povezovanjem določenih procesorjevih nogic. Zakaj pa bi to rabili? Odgovor je preprost: za overclockanje! Trenutno namreč obstaja le ena plošča, ki podpira spreminjanje voltaže na P4 in to je ASUS P4T, ki pa je na žalost zelo zelo draga. S to modifikacijo boste procesorje lahko overclockali tudi na drugih matičnih ploščah. Več informacij dobite tukaj.

1 komentar