»

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Tišje hlajenje severnega mostu

OCModShop - Na "novejših" matičnih ploščah so že tudi "northbridgi" hlajeni aktivno - z ventilatorjem na rebrih. Ti mali ventilatorčki so lahko tudi precej glasni (predvsem ko se zapacajo s prahom), in rožljanja še dodatnega ventilatorja res ne potrebujemo, če želimo mir v sobi.

Zato je Zalman iz svojih proizvodnjih linij lansiral hladila rebra za vezna čipovja. Ta kos kovine nima pritrjenega nobenega ventilatorja, a se lahko kljub temu kosa s tekmeci z zrakomlati. V bistvu je vse skupaj precej vredno svojega denarja, če se trudite utišati svoj sistem. Test tukaj

5 komentarjev

Čudno hlajenje

Overclockers.com - Tole je zopet ena stvar, ki mi je vzela sapo. Sicer mi ni niti malo jasno, kako bo človek s tem hladil računalo, toda ideja in izvedba sta res impresivni. Hitro kliknite sem in si oglejte res neverjetne slike. Če boste želeli odkriti skrivnost tega sistema si boste morali prebrati do sedaj 17 stransko forumsko razpravo. Začnite tukaj. Ko kdo od vas ugotovi, kako tole dela, naj pa prosim napiše komentar.

5 komentarjev

Doma narejena hladilna rebra

Overclockers Australia - Zelo lep (in velik) hladilnik je naredil tip na Jarhead-u. Rebra so iz bakrenih plošč, predlagam pa da si ogledate članek, saj je zadeva res impresivna.
Tehta približno 3 kilograme in je res ogromna v primerjavi z "navadnimi" procesorskimi hladilniki. Tip, ki je zadevo naredil je bivši marinec, tako da mi je jasno, da želi vse gomazno veliko in težko. Na rebra je pritdril en res ogromen ter zmogljiv ventilator in s tem dobil impresivne rezultate. Res super in zelo učinkovita modifikacija oziroma iznajdba.

6 komentarjev

ATX še enkrat

GideonTech - Na Internetu je ogromno člankov kako dobiti energijo iz dodatnega napajalnika... Naš Sergio se je tudi lotil podobnega članka, le da je on naredil še samostojni vžig.
Problem, ko hočemo pripraviti ATX napajalnik, da bi delal brez matične plošče je, da noče. Zato morate uporabiti malo ročnih spretnosti in se ravnati po tem vodiču. Sicer je takih vodičev res ogromno, a ta ima največ fotografij. Pokaže vam tudi, kako vstaviti stikalo na to zunanje napajanje.

0 komentarjev

MSIjevi načrti za začetek 2001

PC Stats - Na PC STATS smo pred nekaj dnevi videli najavo vseh prihajajočih ABITovih plošč, sedaj pa so se fantje spravili nad MSI. Objavili so pregled vseh MSIjevih plošč, ki bodo na voljo v prvem četrtletju 2001. Zadevo se izplača pogledati, saj so opravili temeljito delo in opisali ter poslikali veliko večino plošč, ki jih je res ogromno! Očitno so MSIjevci zares produktivni... samo različnih K7 plošč je (najmanj) 5!

0 komentarjev

Urejanje zmede za računalniško mizico

Gamer's Depot - Heh, na Gamers Depotu so danes objavili enega bolj zanimivih in zabavnih člankov zadnje čase, ki govori o čiščenju in organiziranju zmede za vašo računalniško mizico. Kot ve vsaki pravi računalničar, se množina kablov zna prav neverjetno zaplesti, prah pa se na teh mestih nabira kot za stavo. No, če vam gre to na živce, si le oglejte ta članek, saj je nekaj idej in predlogov res uporabnih!

0 komentarjev