»

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike

X-Bit Labs - Čeprav trenutno razpoložljivi štirjedrni Barcelona Opteroni delujejo le z delovnim taktom do dveh GHz, je predstavnik AMDja na uradni predstavitvi novih procesorjev napovedal, da bomo decembra 2007 priča splavitvi 2,5 gigaherčnih čipov, ki bi naj prinesli 15 % povečanje zmoglljivosti. Za december nam poleg povečanja hitrosti pri AMDju obljubljajo tudi dostopnost prvih Phenom procesorjev, pri čemer natančne informacije o njihovi hitrosti in ostalih specifikacijah ostajajo skrivnost.

Po predhodnih napovedih bi naj AMD pred novim letom izdal le Phenom FX-80, ki je namenjen enoprocesorskim sistemom in bo najverjetneje deloval pri 2,2 do 2,4 GHz. FX-90 in FX-91 (z delovnim taktom med 2,2 in 2,6 GHz), namenjena dvoprocesorskim sistemom, pa bosta na voljo šele enkrat v prvem četrtletju 2008. Te informacije so skladne z napovedano zamudo dvoprocesorske platforme FASN8, kar ob hitro bližajočem se prihodu 45 nm Penryn procesorjev ponovno postavlja AMD v nezavidljivo situacijo.

Izvorna...

51 komentarjev

Barcelona oktobra, Phenom za božič?

več strani - Kljub temu, da je bila uradna predstavitev AMD-jevih štirijedrnih procesorjev s kodnim imenom Barcelona napovedana za julij, se lahko zgodi, da bodo omenjeni procesorji luč sveta zagledali šele jeseni. Glavni razlog za prestavitev naj bi predstavljale težave z matičnimi ploščami, zaradi česar je zaenkrat zmogljivost omenjenih procesorjev precej pod pričakovanji. Pozna uradna predstavitev novih procesorjev bi lahko vplivala tudi na predstavitev štirijedrnih procesorjev Phenom, do katere bo po novih podatkih prišlo šele novembra ali celo decembra.

Več o tem na Tech Report-u in hartware.net.

9 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

"Gospod Iračan! Govorite angleško?"

CNN.com - Vse kaže, da je ameriški napad na Irak neizbežen. Kot tujci v deželi se bodo američani morali soočiti z veliko težavami, med drugim bo taka težava tudi tuji jezik. No, v ZDA za svoje vojake ponavadi zgledno poskrbijo. V primeru napada na Irak jih bodo oskrbeli z govorečimi prevajalnimi napravicami, ki bodo karseda hitro prevajale njihove besede. "Kolega Sadam, kje imate skladišče kemičnega orožja?"

Več o napravici si preberite tule.

13 komentarjev

ATIjev CEO govori o "novi eri"

The inquirer - Na strani The Inquirer so se prejšnji teden srečali z vodilnim možem ATIja in zvedeli kar nekaj zanimivosti. K.Y. Ho je rekel, da kanijo v prihodnosti na drugačen način predstavljati nove izdelke. Ponavadi podjetja predstavijo čip, mesece pred začetkom dejanske prodaje. ATI namerava ubrati drugačno taktiko. Po besedah generalnega direktorja bomo pri ATIju uzrli izdelke na policah vzporedno z uradno predstavitvijo novih čipov. Celoten članek si preberite tule.

2 komentarja

Mobilni Duroni

X-Bit Labs - Danes se je na AMD-jevem ceniku pojavil mobilni Duron s frekvenco 800MHz. Cena enega na 1000 kosov je $134. Ob tem se je pocenili mobilni Duron s frekvenco 700MHz. Cena 700MHz Duron-a je namreč s $123 padla na $96. Cena 600Mhz Durona pa je ostala nespremenjena; to je $75. Edina razlika med normalnimi Duroni in mobilnimi je napetost, pri kateri procesor deluje. Pri mobilnih je ta napetost nižja, zato je tudi poraba energije manjša.
Zanimivo pa je, da mobilni Duron 800Mhz še ni doživel uradne premiere. Kakor sem že povedal, je bil objavljen le na ceniku. O uradni predstavitvi novega člana AMD-jeve mobilne družine še ni ne duha ne sluha.

2 komentarja