»

Matične plošče draži tudi MSI

techPowerUp! - Konec januarja smo že govorili, da bo ASUS dvignil cene svojih matičnih plošč, za kar se lahko zahvalimo močnejšemu tajvanskemu dolarju ter višanju cen surovin, ki jih proizvajalci uporabljajo za izdelavo plošč. Kot primer so tukaj izpostavili predvsem baker, katerega cena je v februarju že presegla $10.000 na tono. Podražitev se je že izvedla v februarju, kar bomo v trgovinah občutili v kratkem, podobno pa so skorajda istočasno storili tudi pri Gigabytu.

Obema podjetjema zdaj sledi še nekoliko manjši MSI, ki bo iz enakih razlogov prav tako za 5 do 10 odstotkov dvignil cene svojih matičnih plošč. Čeprav lahko v trgovinah dvig cen pričakujemo nekoliko pozneje, kot dvig cen ASUS-ovih in Gigabytovih izdelkov,...

25 komentarjev

Hercules tudi z Radeoni 7500

X-Bit Labs - Hercules, ki zadnje čase izdeluje samo še grafične kartice z ATI-jevimi Radeoni, je naznanil, da bo začel izdelovati novo kartico, ki bo osnovana na čipu Radeon 7500. Imenovala se bo 3D Prophet 7500 DDR 64MB, iz samih specifikacij čipa pa gre sklepati, da bo izdelek konkuriral GeForcem 4 MX. Kot pove že samo ime, bo kartica opremljena s 64MB DDR SDRAM-a, poleg tega pa bo vsebovala še izhod ta TV in monitor (CRT). Grafični čip bo deloval s frekvenco 270MHz, pomnilnik pa na 460 MHz. Cena nove kartice bo 150 $.

0 komentarjev

Novi gonilniki za nForce in ATIjeve Radeone

Guru 3D - Kot ste lahko prebrali že v naslovu, so na voljo zopet novi gonilniki, in sicer za nVidiin nForce in ATIjeve Radeone. Gonilnike za nForce dobite tukaj, gonilnike za Radeone pa tu. Radeonovi gonilniki so verzije Beta 6.13.10.6052 in so napisani za čipe:
  • Radeon 7000 / Radeon VE

  • Radeon 7200 / Radeon

  • Radeon Mobility

  • Radeon Mobility 7500

  • Radeon Mobility 7500 GL

  • Radeon 7500

  • Radeon 8500

  • Radeon 8500 DV Edition

Aja, pa še to: gonilniki so napisani za operacijski sistem Windows XP.

4 komentarji

ATI še naprej asimilira proizvajalce

X-Bit Labs - Čeprav je Nvidia izdala grafične procesorje družine GeForce 4, pa se zdi, da je proizvajalce dobesedno obnorel ATI s svojimi najnovejšimi čipi Radeon. Po tem, ko so na svojo stran dobili nekaj močnih zaveznikov v obliki Gigabyta in Herculesa, se ATI-jevemu taboru pridružujeta še Transcend, ki je znan po svojih matičnih ploščah in pomnilniku ter SOYO. Transcend se je zaradi majhne priljubljenosti svojih matičnih plošč odločil, da se bo usmeril predvsem v grafične kartice. Tako so predstavniki podjetja napovedali, da želijo izdelovati predvsem kartice na čipih RADEON 8500LE in RADEON 7500, zaradi nizke cene pa se navdušujejo tudi nad cenenim SiS315.V grafične vode se namerava podati tudi SOYO, ki prav tako načrtuje kartice na čipih Radeon 7500 in 8500.
Vse kaže na to, da bodo proizvajalci dobesedno preplavili trg s karticami Radeon, kar pa ni nič slabega, saj bodo zaradi velike konkurence morali nižati cene. In zopet bomo na boljšem samo in zgolj kupci. Ah, te sladkosti konkurence...

0 komentarjev

Radeoni8500 s 128 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Nvidia je praktično že začela pošiljati svoje najnovejše GeForce 4 MX čipe prodajalcem, medtem ko ATI še nima uradnega odgovora na to. Zaenkrat ATI-jevci niso sposobni v tako kratkem času dodelati čipa R300, ki naj bi deloval s frekvencami od 350 do 400 MHz, vendar pa bodo vseeno poizkušali ohraniti korak s konkurenco. Le-tega bodo poizkušali ohraniti s povečano količino pomnilnika na bodočih karticah z Radeonom 8500, ki ga bo sedaj lahko tudi do 128 MB. Seveda pa je to samo začetek, saj lahko ATI preseneti tudi s čipi RADEON 8500XT, ki bodo pohitrene izvedenke čipov R8500 in bodo delovale s frekvenco 300 MHz in RV250, ki bodo delovali s frekvenco 350 MHz. Kot zanimivost naj navedem, da se ti čipi ne bodo razlikovali med seboj po ničemer, razen po hitrosti. Najhujša Nvidiina mora v obliki R300 pa nas bo pričakala v aprilu ali maju.

4 komentarji

Power Color predstavlja svoje kartice

X-Bit Labs - Podjetje Power Color je kar dobro poznano med uporabniki, saj so se pred časom zapletli v afero s čipi Kyro II, ki jih Nvidia nikakor ni hotela videti na konkurenčnih karticah. Danes pa si ime utrjujejo s karticami, ki bazirajo na ATI-jevih Radeon 7500 in 8500. Očitno so se tokrat Power Colorjevci požvižgali na Nvidiine grožnje in vse svoje sile, ki bi jih sicer porabili za klečeplazenje pred Nvidio, raje usmerili v razvoj naslednjih kartic:
  • RADEON 7500LE (Evil Knight) bo kartica, ki bo bazirala na dobro poznani tehnologiji prvega Radeona, ki so jo ATI-jevci izboljšali ravno toliko, da lahko čip deluje na frekvenci 200 MHz. Grafičnemu čipu bo delalo družbo še 64 MB 5 nanosekundnega SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 230 MHz. Ker pa so ATI-jevi čipi bili od nekdaj prijazni za razne izhode, na kartici ne bosta manjkala niti izhoda DVI in TV-Out.

  • RADEON 8500LE (Evil Master II). S to kartico se Power Color spušča med izdelovalce, ki so že ponudile rešitev na čipih Radeon...

0 komentarjev

Transcend & njega izdelki

Guru 3D - Transcend je včeraj objavil svoje nove SO-DIMM in Micro SO-DIMM pomnilniške module. CSP (Chip Scale Package) naredi te module zelo zanimive za vse proizvajalce notebook računalnikov. CSP je pri teh modulih zelo majhen, torej idealen za vgrajevanje tja, kjer ni na voljo veliko prostora. Primerni so tudi za IPC (industrijske PC) aplikacije.

0 komentarjev

Intervju z ATI

The inquirer - Pri The Inquirerju hočejo biti vedno na tekočem, zato občasno naredijo kakšen intervju. Pred časom so izprašali predstavnika podjetja ST Micro, ki je znano po svojih Kyro procesorjih, sedaj pa še predstavnika ATI-ja. Intervju je, če si malce ogledamo The Inquirerjeve novice, dokaj dolg, vendar še vedno zanimiv. V njem boste izvedeli kakšni so odnosi med ATI-jem in Intelom, kaj si ATI misli o AMD-jevem Hyper Transportu, nekaj podatkov o R200 čipu, prihodnjih Radeonovih izvedenkah ter ATI-jevih grafičnih tehnologijah in kaj si predstavnik misli o le-teh.

0 komentarjev