»

Z magneti do varčnejših hladilnikov

Magnetno polje

vir: Wikipedia
TG Daily - Hlajenje takšnih ali drugačnih stvari je dandanes precejšen problem oz. strošek, saj poganjanje hladilnikov in klimatskih naprav v poletnih mesecih zahteva kar polovico vse električne energije v ZDA. A po najnovejših raziskavah naj bi bilo porabo hladilnih naprav mogoče zmanjšati za kar 20 do 30 % v primerjavi z najboljšimi sistemi trenutno na trgu, obenem pa ni potrebe po uporabi toplogrednih oz. ozonu nevarnih plinov. Celoten koncept sloni na določenih snoveh, ki se v magnetnem polju segrejejo, ob odstranitvi pa zopet ohladijo. Doseči hladilni efekt je torej zelo preprosto, ob segrevanju z magnetom bi se to snov hladilo z vodo, ob odstranitvi pa naj bi se ohladila pod temperaturo okolice. EPSRC (Engineering and...

24 komentarjev

Nenaročena e-pošta bo izničila njeno uporabnost

Monitor - V raziskavi ameriškega podjetja Brightmail ugotavljajo nezadržno širjenje SPAM-a ali nenaročenih sporočil v naše elektronske nabiralnike. Obseg SPAM-a bo v naslednjih mesecih dosegel kar 50 odstotkov celotnega obsega e-pošte, ki se pretaka po internetu. Nič tudi ne kaže na zmanjševanje količine SPAM-a. Uporabniki e-pošte zaenkrat s pomočjo različnih orodij (pravil v poštnih programov, dodatnih aplikacij, skrbnostjo pri objavi e-naslovov) še sorazmerno dobro kljubujejo tej nevšečnosti, a niti predstavljati si ne moremo, kaj bo, ko bo odstotek SPAM-a dosegel 90 in več odstotkov. SPAM se v večini primerov pojavlja kot pornografska vsebina, finančne ponudbe, da o nigerijskih "poslovnežih" niti ne govorimo.

10 komentarjev

Optimizacija pretoka vode

ProCooling -

Na ProCooling so spisali zanimiv članek, ki podaja praktične nasvete, kako poceni vendar učinkovito izboljšati pretok v vodno hlajenem sistemu s poudarkom na črpalki.

Članek se najprej posveti zmanševanju upora v krivinah cevi, nato pa izgradnji majhnega rezervoarja za črpalko, ki olajša dotok vode v črpalko in s tem izboljša zmogljivosti in prepreči okvare, ki jih lahko povzročijo zračnih mehurčki, nastajajoči ob prevelikem podtlaku. Kar ta članek loči od podobnih je, da so vse modifikacije podprte s teorijo, ki razloži zakaj tako. Obvezno branje za vse vodovodarje!

3 komentarji

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

Hlajenje vode pod temperaturo okolice

Slo-Tech - V našem forumu poteka debata, kako kar najbolje hladiti vodo, ki se pretaka v naših vodno hlajenih sistemih. Debato najdete tukaj, najzanimivejši del pa je povezava, ki jo je dal Kaboom - gre za neke vrste "tower cooling", kaj to natančno je, pa si lahko preberete na tem naslovu. Moram priznati, da je zadeva zelo zanimiva in, kar je še bolje, poceni in učinkovita. Edina slabost takega sistema pa je, da izhlapeva vodo - torej jo je treba vsake toliko časa malo doliti :D.

2 komentarja

Dober vodno hlajen sistem

vir: HardOCP
HardOCP - Ko smo že pri hlajenju in podobnih zadevah, si lahko ogledate ta sistem. Gre za enega izmed lepše izgledajočih, če ne tako učinkovitih sistemov z vodnim hlajenjem. Zadeva je zelo dobro izpeljana, še posebej glede na to, da je tip moral shladiti dva procesorja (ah, ubožček ), še posebej pa mi je všeč postavitev rezeorvarja za vodo. Očitne napake so ena sama pot za vodo (kar pomeni, da je drugi procesor manj hlajen kot prvi) ter postavitev pumpe, ki blokira...

3 komentarji