»

GeCube predstavil Radeon X1950 XT X za AGP

Slo-Tech - GeCube je razveselil lastnike matičnih plošč z AGP utorom, saj je predstavil novo grafično kartico za to vodilo. Tokrat je luč sveta zagledala AGP grafična kartica najvišjega zmogljivostnega in cenovnega razreda, Radeon X1950 XT. Premore 256 MB GDDR3 pomnilnika, R580+ jedro pa tiktaka pri frekvenci 648 MHz, po zagotovilih proizvajalca pa ga je možno naviti na najmanj 675 MHz. Poleg tega se Radeon X1950 XT X ponaša tudi z (vsaj po besedah proizvajalca) zmogljivim in tihim hladilnim sistemom.

Več o novi AGP grafični kartici si lahko preberete v GeCube-ovem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

Igra Nvidia umazano igro?

X-Bit Labs - Tega, da Nvidii za vrat močno diha ATI, vam ni potrebno razlagati. Čeprav je po drugi strani spet vprašanje, če stanje ni ravno obratno. [:\\]

Po drugi strani pa sem na X-bit Labs zasledil podatek, da primanjkuje čipov serij Ti 4200, Ti 4600 in MX 440. Sicer razlog menda pripisujejo nepričakovanemu povpraševanju po karticah na teh čipih, po drugi strani pa v tem članku najdemo zanimivo tezo. To, da so vsi prej našteti čipi podlaga za AGP 4x kartice kar bode v oči. Tako naj bi Nvidia zavestno prikazovala pomanjkanje, v tem času splavila nove, AGP 8x kartice, in ker bodo slednje dražje, tudi pošteno zaslužila.

Tsk, tsk, Nvidia..

28 komentarjev

Vse o novem AGP

Planet 3D Now - Od izdaje KT400 je veliko časa posvečenega debatam, kaj nam prinaša nov AGP standard. Ali gre za še en marketinški nateg, ali pa nam nov standard ponuja kaj več, kot le nekaj odstotne pospešitve? AGP3.0, tako se standard osemkratne hitrosti AGP vodila namreč uradno imenuje, so si ogledali na Planet 3D Now, kjer so spisali članek, ki razloži vse skrivnosti, značilnosti ter zmožnosti novega AGP čuda. Priporočljivo branje.

0 komentarjev

Kaj se skriva pod kodnimi imeni?

X-Bit Labs - Kratice NVxx, kjer je xx poljubno dvomestno število, so postale že kar Nvidiin zaščitni znak. To seveda ne pomeni nič slabega, vendar pa vse skupaj postane že rahlo moteče, ko nas podjetje zasuje s številnimi kodnimi imeni za različne družine svojih grafičnih čipov. A na srečo se na vsake toliko časa pojavijo dobre duše, ki razložijo, kateri čipi se skrivajo pod kodnimi imeni. X-Bit labsi so že ena izmed teh dobrih duš. Če jim gre verjeti, se pod številnimi novimi kodnimi imeni skrivajo naslednji čipi:
  • NV18.1 - GeForce4 MX 440 s podporo AGP 8x

  • NV18.2 - GeForce4 MX 440SE s podporo AGP 8x

  • NV18.3 - GeForce4 MX 420 s podporo AGP8X

  • NV18GL.1 - Quadro4 580 XGL

  • NV18GL.2 - Quadro4 280 NVS

  • NV18GL.3 - Quadro4 380 XGL

  • NV28.1 - GeForce4 Ti 4600 s podporo AGP 8x

  • NV28.2 - GeForce4 Ti 4200 s podporo AGP 8x

  • NV28GL.1 - Quadro4 980 XGL

  • NV28GL.2 - Quadro4 780 XGL

Kot lahko opazite, ni nikjer omenjenih čipov GeForce4 MX 460 in GeForce 4 Ti4400. To pa zato, ker naj bi se slabše prodajali zaradi...

0 komentarjev

Sestavljanje okleščenega PC-ja

BlueSmoke - Če ste slučajno navijalec ali zagrizen modifikator, pri katerem najnovejše grafične kartice ne uspejo zdržati niti dober mesec v računalniku, potem tale članek na BlueSmoke najbrž ne bo za vas. To pa zato, ker razlaga sestavljanje računalnika predvsem iz cenejšega stališča. To pomeni, da v takem računalniku ne bo bivala Epoxova navijalska različica matične plošče, ampak precej običajne komponente. No, kljub temu, da je članek spisan predvsem za bolj umirjene uporabnike, pa se ga vseeno splača prebrati. Če že zaradi drugega ne, vsaj zaradi tega, da izveste, kje lahko največ privarčujete >:).

0 komentarjev

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

3GIO FAQ

Intel - Kot vsa podjetja, ki izumijo precej obetajočo tehnologijo, se je tudi Intel odločil, da bo ljudstvu izdal malce več informacij o prihajajočem vodilu prihodnosti, imenovanem 3GIO. Intel je izdal FAQ, v katerem si lahko preberete odgovore na pogosto zastavljena vprašanja, poleg tega pa Intel poseduje še nekaj zanimivosti okrog 3GIO-ta. Sicer je res, da smo o tem standardu na veliko poročali v preteklosti, vendar so bili to samo delčki mozaika, katerega celoto si lahko preberete/ogledate prav na Intelovi strani.

0 komentarjev

3GIO vs. HyperTransport - nič več

več strani - Za AMD je bilo vedno znano, da je pridno capljal za Intelom. Ko je slednji izdal svoje SSE ukaze, je AMD sledil s 3D NOW! tehnologjio, kasneje pa je v svoje procesorje vključil še SSE ukaze in jih izdal pod imenom Enhanced 3D NOW!. Tudi v prihodnje se pri AMD-ju niso odrekli svoji tradiciji, saj so Intelovemu standardu 3GIO, ki naj bi nekoč v prihodnosti nadomestil že kar malce ostareli PCI postavili ob bok svojo HyperTransport tehnologijo. Tukaj pa so se stvari malce zapletle, saj dva standarda za PCI vodilo prihodnosti enostavno ne moreta obstajati. 3GIO je bil podprt, HyperTransport pa je iz bitke izšel kot poraženec. HyperTransport je bil za večino mrtev, vendar se je AMD znašel in Intelu pridno težil s svojo tehnologijo. Vse do pred kratkim, ko sem na The Registerju zasledil novico, da sta se Intel in AMD spravila, ter napovedala sodelovanje pri razvoju 3GIO-ta. HyperTransport tako ne bo šel na odpad tehnologije, ampak bo najverjetneje postal del 3GIO-ta. ...

0 komentarjev

Prihodnost je svetla

Extremetech - Velikokrat uporabljani slogan pride tu kar lepo v uporabo. Prihodnost je svetla samo ne za AGP. Ampak za Serial AGP. Sodeč po tej novici, bo izšla samo še ena verzija AGP-ja. Standard se bo imenoval AGP 3.0 (kako originalno), v resnici pa bo šlo za AGP 8x. Hitrost delovanja bo 533 MHz (tako vsaj piše), pasovna šitina pa 2.1 GBs. Na žalost pa AGP 3.0 ne bo popolnoma kompatibilen s prejšnjimi verzijami. Z AGP 4x naj ne bi bilo problema, bo pa z AGP 1x in AGP 2x, katerih sistemi s podporo AGP 8x ne bodo zaznali.
Nalednik AGP-ja bo Serial AGP (danes gre vse očitno na serial; iz ATA100 na Serial ATA, iz AGP na Serial AGP,...). Pasovna širina naj bi bila (čeprav je vse še zelo neuradno in nezanesljivo) 2.5 GBs na pin. Kar pomeni, da bi teoretična pasovna širina Serial AGP-ja bila 10 GBs. Kar je veliko. Ampak kakor jaz vedno pravim: bomo videli.

3 komentarji

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev