»

Pacman star 30 let

Slo-Tech - Danes mineva 30 let od izida ene najbolj prepoznavnih iger vseh časov, ki je prerasla v pop ikono videoiger in navdihnila tisoče. Na Japonskem je 22. maja 1980, kasneje pa tudi drugod po svetu, izšla legendarna igra Pac-Man. Njen avtor (dizajner) je takrat 25-letni Japonec Tōru Iwatani, ki je igro poimenoval pakku-man (パックマン). Ob izidu leta 1980 igra ni bila sprejeta z velikanskim navdušenjem, saj sta takrat na trgu vladala Space Invaders in Asteroids. Šele prodor na ameriški trg leto pozneje z imenom Pac-Man je igro izstrelil na vrhe lestvic najpriljubljenejših iger. Posnemanje je najiskrenejša oblika...

6 komentarjev

Podrt rekord v Space Invaders

Legendarna igra

vir: Wikipedia
TG Daily - Brez dvoma ena izmed najbolj legendarnih iger ter ena izmed največjih klasik, Space Invaders, ima nov rekord. Po kar 27 letih je namreč padel rekord Scotta Safrana, ki ga je postavil daljnega leta 1982 (ste bili takrat sploh že rojeni?). Scott je 41.336.440 točk dosegel na klasični arkadni napravi, ki so bile zbrane v t.i. video arkadah, popularnih predvsem med mladeniči. Rekord je znan kot najdlje stoječi v zgodovini računalniških iger.

Nov rekord je postavil John McAllister, ključavničar iz Seattla. Njegov dosežek, prav tako...

50 komentarjev

Rekordno navitje Core 2 Duo

Core 2 Duo X6800ES na 5717 MHz

Slo-Tech - Slovenci si lastimo nov svetovni rekord, ki pa tokrat ni s področja športa, ampak navijanja računalniških komponent. Člana OC-Lab-a, zbogi in tiborrr, sta namreč Intelov procesor Core 2 Duo X6800 ES navila na 5717MHz, kar je 10 MHZ več od starega rekorda, pri tem je bil procesor hlajen s tekočim dušikom.

Več o izjemnem podvigu lahko preberete na OC-Lab-u.

41 komentarjev

IBM podira rekorde

The inquirer - IBM-ov superračunalnik, Blue Gene/L, je postavil nov rekord v hitrosti procesiranja. Prejšnji rekord (ki si ga tudi lasti IBM), ki znaša 92 terafopov, je po komaj šestih mesecih zelo izboljšal, saj nov rekord znaša ogromnih 183.5 teraflopov. IBM upa na še nadaljnje povečanje hitrosti, ponovno čez pol leta - do takrat bi naj Blue Gene dosegel 367 teraflopov. Če vas zanima, kako so možni taki skoki v hitrosti, si oglejte domačo stran Blue Gene, izvirno novico pa lahko najdete tukaj.

23 komentarjev

Najhitrejši tranzistor na Svetu

Hindustan Times - Tranzistorji so pravkar postali še hitrejši, saj so na univerzi v Illinoisu podrli svoj lastni rekord, ki je do sedaj znašal 509 gigahertzev (GHz). Novi rekord je za 57 GHz višji, torej 566 x 109 nihajev (sprememb stanja) v sekundi.

Običajni tranzistorji so sestavljeni iz germanija in silicija, ti super-hitri, pa iz "indijevega fosfida in indij-galijevega arzenida". Da ne bom ustrelil kakšnega kozla pri prevajanju strokovnih izrazov iz angleščine, bo najbolje, da si (tisti, bolj fizikalno naravnani) sami ogledate, kaj jim to omogoča. Zanimiv je njihov cilj, ki so si ga postavili - izdelati teraherčen (1000 GHz) tranzistor. So že na polovici. [:D]

13 komentarjev

X-Box caruje!

Slashdot - Sergio je že pred kratkim poročal o tem, kako bo X-Box v kratkem predvajal filme DivX in se sploh začel obnašati kot kakšen manjši nestandardni PC. No, kljub temu, da je že predvajanje DivX filmov na tem strojčku že vse hvale vreden dosežek, pa navdušenci po svetu ne nameravajo odnehati. Pred kratkim sem zasledil novico o skupini, ki bo X-Box poizkušala pripraviti do tega, da bo poganjal program MAME. Za nevedneže: MAME je emulator, ki poganja igre iz 3800 igralnih avtomatov in je že dalj časa na voljo za PC-je. To pomeni, da bomo odslej lahko zastonj in predvsem legalno igrali razne stare uspešnice, kot so Motal Kombat III, Scramble, Space Invaders, Phoenix in še kakšne bolj navdušujoče novejše klasike. Seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez mod čipa. Projekt trenutno lepo napreduje in na voljo so že prve predelane verzije emulatorja.

1 komentar

Rekord je padel

Linux Weekly News - Ker že kar dolgo časa nisem poročal o Linuxu in ker je ta tematika postala že kar malce zapostavljena, bo marsikatere bralce, ki dobesedno stradajo za Linux novicami razveselil podatek o novem rekordu, ki so ga dosegli pri prevajanju jedra (kernela). Prejšnji rekord je znašal 10 sekund, sedaj pa so z izboljšanim računalnikom, ki je bil sestavljen iz 32 procesorjev PowerPC64 s frekvenco 1.1 GHz ter 60 GB pomnilnikom dosegli nov rekord, ki znaša 7.52 sekund.
Zanimivo bi bilo tudi, če bi se kdaj pa kdaj kdo spomnil podirati rekord v prevajanju Mozille, ki je vsaj po mojem mnenju še bolj zafrknjena aplikacija in kar dodobra zaposli sistem. Več o podiranju rekorda tukaj.

4 komentarji

Našli lastnika rekorda v Space Invadersih

Slashdot - Mogoče se bo tole slišalo malce smešno, vendar pa je res, da so šele pred kratkim našli človeka, ki je med vsemi na svetu dosegel najvišji rezultat v legendarni igri Space Invaders. In ne, lastnik ne prihaja iz Japonske, kjer so igro prav tako nabijali kot nori, ampak iz Amerike, točneje iz New Jerseya. Lastnik rekorda je bil sicer uradno priznan s strani Atarija in Twin Galaxies, kjer imajo shranjene rekorde, ki so jih dosegli igralci iger, vendar so se s selitvijo Atarijevih pisarn podatki o lastniku rekorda izgubili. No, sedaj so ga spet našli, vendar pa so ugotovili, da je Scott Safran, lastnik rekorda na žalost umrl leta 1989. Kljub vsemu pa bo s svojimi 41,336,440 točkami ostal zapisan v zgodovini te izjemne igre. Več o Safranu in o njegovemu iskanju si preberite tukaj.

0 komentarjev