»

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

Konkurenca HyperThreadingu

X-Bit Labs - IBM in SUN Microsystems bojda razvijata procesorje, ki bodo sposobni izvajanja več programskih niti v enem jedru -- skratka gre za konkurenco Intelovemu HyperThreadingu.
  • IBM že ponuja svoj dvojedrni Power4 procesor, ki trenutno lahko simulatno procesira dve niti. Naslednje leto nameravajo pri IBM predstaviti njegovega naslednika, Power5, ki bo takisto dvojedrni, dasiravno bo lahko procesiral štiri simultane niti. Procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji; tiktakal bo pri poldrugem gigahercu.
  • SUN trenutno razvija dvojedrni UltraSparc IV, ki bo zmogel obdelovati le eno nit. Leta 2005 bodo izdali še H različico svojih procesorskih sistemov. Zgrajen bo iz osmih prirejenih UltraSparc II, s čimer bo moč poganjati do 32 simultanih niti.
Dodatne informacije in izvirna novica.

7 komentarjev

Opteroni tudi v Sunovih računalnikih?

The inquirer - AMD-jevi Opteroni so trenutno zares vroči procesorji, saj se je o njih spletlo že kar nekaj govoric, ki samo potrjujejo zanimivost teh skupkov silicija, ki naj bi končno pokazali iz kakšnega testa so že konec tega leta. Po napovedih, da se za Opterone zanima celo Dell so The Inquirerjevci sporočili, da bo mogoče te procesorje uporabil tudi Sun, ki je znan po svojih UltraSparcih, spletnih strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. The Inquirerjeva razmišljanja si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Sun osvaja z novostmi

SUN - Podjetje Sun ni poznano samo po Javi in že skorajda legendarnem operacijskem sistemu Solaris, ampak tudi po zelo dobrih grafičnih karticah in odličnih delovnih postajah, na katere je lahko vsak lastnik ponosen. Pred kratkim so bogati ponudbi dodali še novo delovno postajo z imenom Sun Blade 2000. Delovna postaja se lahko pohvali z najnovejšo tehnologijo, ki jo predstavljata dva 900 ali 1050 MHz procesorja UltraSparc III in kup koristnih dodatkov. Procesorja si lahko pomagata tudi z do 8 GB pomnilnika in do 146 GB diskovnega prostora, kolikor ga računalnik podpira. Vključena je tudi podpora raznim zunanjim enotam, kot so bralniki kaset za arhiviranje podatkov, optične enote in disketniki. Za kartice bo poskrbelo zmogljivo vodilo PCI, za druge naprave pa še vodilo USB in Firewire. Postaja pa je pripravljena na delovanje s široko paleto Sunovih grafičnih kartic. Več o Bladu izveste tukaj.

0 komentarjev

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Sunovi novi UltraSparci

Reuters - Morda je Intel res velika bwana na področju desktop, laptop in srednje zmogljivih strežnikov, vendar pa mu zaenkrat še ni uspelo prodreti na področje ultrazmogljivih (ultra high-end) računalnikov. Ta trg obvladajo podjetja kot so IBM, HP, Sun, Silicon Graphics (SGI) ter še kakšno, ki pa se ga trenutno ne spomnim. Vendar Intel niti nima namenov, da bi konkuriral kakšnim Cray računalnikom, ki še danes veljajo za najbolj zmogljive primerke na svetu. Intel bi si s svojimi 64 bitnimi Intaniumi rad priboril samo delež v zmogljivih strežnikih, vendar naloga ne bo tako lahka, saj tukaj kraljuje Sun s svojimi UltraSparc procesorji, ki imajo že kar lepo tradicijo. No, Sun je Intelu nalogo še otežil, saj se bodo morali Itaniumi oktobra spopasti z izboljšanimi 900 MHz UltraSparc III procesorji, ki bodo izdelani v 0.15 mikronski tehnologiji ter z bakrenimi povezavami. Tukaj pa je še en majhen problem - 64 bitna arhitektura. Intel je na tem področju še bolj začetnik, medtem ko Sun tako...

0 komentarjev