»

Computex 2003 preložen

X-Bit Labs - Organizatorji enega največjih azijskih IT sejmov sploh, tajvanskega Computexa, so danes uradni potrdili, da se bo Computex letos odvijal kasneje, kot je bilo sprva napovedano. Uradni razlog naj bi bila tokrat SARS, saj se je mnogo podjetij odpovedalo pravici do razstavljanja zaradi te bolezni. Organizatorji so se tako po temeljitem premisleku s Kitajskim svetom za zunanjo trgovino (CETRA) in Tajvanskim računalniškim združenjem (TCA) odločili, da je bolje celotno zadevo prestaviti, kot da vse pade v vodo. Takisto bodo na sejmu veljali najstrožji varnostni ukrepi. Natančen datum prireditve nameravajo objaviti ob koncu maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Kupite GeforceFX -- brez grafikulje v paketu

BFG Technologies - Izgleda, da se res že bliža tisti tako dolgo pričakovani dan izida nVidiine družine kartic GeforceFX. O njenih specifikacijah smo pisali res že na dolgo in široko, tako da se tu ne kanim ustavljati. Prav tako se ne nameravam delati norca iz nVidiine filozofije izdajanja kartic na šest mesecev, kar je v resnici že tretjič zapored raztegnjeno na eno leto [:D].

Kakorkoli že, eno od podjetij, ki bo GeforceFX kartice prodajalo, je tudi BFGTech, kjer so za zagotovitev prodaje začeli tržiti "pre-sell" paket, v katerem dejansko še ni grafične kartice. Za predvideno ceno štiristotih dolarjev boste v paketu dobili kup promocijskega materiala, kartice s popusti pri nakupu komponent ter računalniške igrice. Poteza je po mojem mnenju zvita, saj si bodo tako BFGTecherji zagotovili določeno število vnaprej prodanih kartic, je pa res, da kupec založi 400 dolarjev za -- polno slame v žaklju, medtem ko se maček dejansko sprehaja po Santa Clari. Klik!...

1 komentar

Tudi KT333 z uradno podporo

X-Bit Labs - VIA je uradno potrdila, da poleg VIA Apollo KT400, tudi VIA Apollo KT333 čipovje uradno podpira nove AthloneXP, ki delujejo na 166 megahercev sistemskega vodila. To se je sicer že dolgo časa potihem predpostavljalo, tako da v tem primeru, seveda ne gre za nobeno novo stvar, je pa lepo vedeti, da tudi naše malček starejše plošče uradno podpirajo najnovejša AMD čudesa. Klik!

0 komentarjev

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

VIA kupuje grafični oddelek STM?

DigiTimes - Zanimivost iz VIInih logov. Tam so tudi uradno potrdili, da so se pred časom pogovarjali z večimi proizvajalci grafičnih kartic o nakupu le-teh podjetij. Zaenkrat imena podjetij ostajajo skrivnost, razvedelo se pa je (le kot govorica), da je eno od podjetij na seznamu tajvanskega giganta tudi STM, avtorja slabšega konkurenta Geforceu, Kyra. Po njihovih besedah naj bi VIA bila zadovoljna s podjetjem, ki jim trenutno vzdržuje področje integrirane grafike, S3, a le na področju prenosnikov. Izgleda, da VIA rabi močnejšo grafično konfiguracijo za obvladanje trga maloproračunskih visokointegriranih računalnikov. Poteza se zdi smiselna, saj so delnice STM nizke zaradi relativno slabe prodaje Kyro II kartic. Če se pa S3 ne podviza pri proizvodnji kartic visokih hitrosti - pa postane poteza kar nujna.

7 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 -- C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima...

3 komentarji