»

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Nanosnemanje celic od znotraj

New Scientist - Načrt je tak, da bi viruse, ki lahko prodrejo v celice, natovorili z zlatom. Zlato bi tam (še vedno v virusu) poskrbelo za Ramanovo sipanje zelene laserske svetlobe. Manj kot milijoninka fotonov se udeleži tega dogajanja, vendar se zaradi zlatih nanodelcev tako ojača, da se bo notranjost celice in dogajanje v njej lepo pokazalo. Da ga bo mogoče posneti z resolucijo 30 nanometrov. Dobili bomo posnetke virusov in celic, natančne kot bi posneli notranjost hiše s centimetersko natančnostjo! Novica.

Teoretično ozadje.

10 komentarjev

PlexWriter Premium

Digit Life - Podjetje Plextor je naznanilo, da bo na trg poslalo novo družino CD-zapisovalnikov, PlexWriter Premium imenovano. Zapisovalniki bodo sposobni pisati s hitrostjo 52x in prepisovati z 32x. Izdelovali bodo tudi zunanje enote, ki jih bomo priklopili na USB. Pričakujemo jih lahko v mesecu maju, cena pa naj bi se gibala okoli 119 eurov. Izvirna novica ter podrobnosti.

boštjan dodaja še to, da bo z njimi moč peči tudi 1,2 GB datoteke na 99-minutne CD-Rje.


0 komentarjev

Modri laserji za DVD

CNN.com -

Devet podjetij, ki propagirajo t.i. Blu-ray Disc tehnologijo -- DVD format nove generacije, ki uporablja lasersko svetlobo modre valovne dolžine -- je končno sprejelo dogovor, da bodo pričeli licence podeljevati jutri. Tehnika modrega laserja bo dopuščala kapacitete do 27 GB na običajni 12 cm plošči, kar je v primerjavi s trenutnimi 4.7 GB nepredstavljivo veliko.

Že prej omenjene licence bodo podeljevali za dobo deset let, stale pa bodo od 20.000 do 60.000 dolarjev, odvisno kaj bodo njihovi kupci razvijali (ploščke, pogone, komponente ...). Kdaj bo ta tehnologija postala dostopna ljudskim množicam, uradno še ni znano, govori pa se, da na Japonskem še letos. Kakorkoli že, tehnologija je po besedah odgovornih nared, zaplete se lahko le še pri licenciranju in patentiranju. Originalna novica.

10 komentarjev

20 let zgoščenke!

SiOL - Na včerajšnji dan pred 20 leti se je rodil za tedanje čase popolnoma nov medij - zgoščenka. Starši prve masovno dostopne zgoščenke (na njej so lahko poslušali Frederica Chopina) so bili Bayer, Philips in Polygram. Sony je vzel stvar v svoje roke kot oster napad z zgoščenkami na vse analogne medije prejšnjih let- vinilke, kasete, ipd. Prvi CD predvajalniki so bili precej dragi (približno tako kot danes DVD komponente), sčasoma pa sta se pocenila tako medij kot predvajalnik in zgoščenka se je vrtela v skoraj vsaki hiši širom po svetu. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je zgoščenka postala tudi podatkovni medij. Po 20 letih je postala najbolj popularen medij vseh časov - Izdelali so jih namreč že 25 miljard. Klik!

11 komentarjev

Kako pohitriti svojega LiteOna?

CDR-Info - Če ste slučajno ponosni lasnik 32x ali 40x LiteOnovega pekača, je to vaš srečni dan, saj so, kot lahko vidimo na tej strani, pri CDRInfo ugotovili, da je možno s preprosto nadgraditvijo BIOSa 32x ali 40x izvedenke pridobiti 48x pečico s podporo standardu Mt Rainier. Pekač bo pekel s tehnologijo CAV (Constant Angular Velocity - stalna kotna hitrost), kar pomeni, da bo pakeč začel peči z počasnejšo hitrostjo (22,8x) ter jo skladno s približevanjem zunanjemu obodu povečeval. To je isto, kot če bi si kupili klasični 36x pekač, ki od začetka do konca plošče piše s to hitrostjo. Ste veseli? Imate dobršen razlog [:D]. Še opozorilo: to početje vam anihilira tako garancijo, kot pekač, če ne boste imeli sreče.

12 komentarjev

Črni Plexorji

Guru 3D - Plextor je najavil svoj novi "pekač", ki bo pekel pri 40x-hitrosti 8-O . To pomeni, da bo zgoščenka (oh, kako te ljubim Toporišič) zapečena v manj kot treh minutah. Kar je lepo :)) . Kar pa je pri tem pekaču zanimivo je to, da bo v črni barvi. To pa ne zaradi mnenj modifikatorjev (nas), da je bež barva že zelo, zelo dolgočasna, ampak zaradi tehničnih razlogov. Črna barva naj bi namreč vpijala lasersko svetlobo, ki škodi zgoščenki. Tako da s tem, ko črni pladenj vpija slabo lasersko svetlobo, dobra laserska svetloba bolje opravi svoje delo. Tudi PCB naj bi bil posebej skonstruiran, da bi preprečeval hreščanje. Jitter torej. Dotičnemu pekaču bo ime PlexWriter 40/12/40A, Plextor bo zanj dajal dveletno vrnemo-denar-če-se-vam-kaj-pokvari garancijo. Lepo.

16 komentarjev

Plextor napada

M3DZone - Komaj smo se opomogli od navala dvaintridesetkratnikov, že je Plextor izdal 40x verzijo svojega PlexWriterja. To pomeni, da lahko prepisovalnik pri najvišji hitrosti pisanja doseže prenose hitrosti kar 6000 KB/s! Tudi hitrost prepisovanja je višja, tokrat 12x. Počasi se bo začela doba novih prepisovalnikov, saj je 40x za vsakega navadnega smrtnika že dosti preveč. Bodi dosti hitrosti pisanja - glavice naj staknejo skupaj za povišanje hitrosti prepisovanje, kvalitetnejše zapisovanje glasbe, lepši izgled ter nižje cene. Bomo videli, kaj bo prihodnost prinesla. Za specifikacije Plextor 40/12/40A pa klik!

5 komentarjev

Logitech MouseMan Dual Optical

Slo-Tech - Še enkrat se je z novico izkazal Dare:

Logitech je naredil novo miško, z DVEMA optičnima senzorjema z resolucijo 800 dpi. Miška izgleda kot Cordles MauseMan Optical, le da je na kablu ter črne barve. In kako deluje? Senzorja sta postavljena pod različnima kotoma (približno 45°). Tako miška veliko bolje razloči premike podlage. S tem naj bi odpravili neljubo obnašanje optičnih miši pri zelo hitrih premikih. Le kaj si bodo še izmislili?

0 komentarjev