»

Zaton optičnih medijev

TG Daily - Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je...

55 komentarjev

Intel in Microsoft bosta predstavila naprave z XP Media Center Edition

PC World - Omenjeni podjetji sta se združili s skupnim namenom: pripeljati XP Media Center 2005 na namenskem računalniku v vsak (ameriški) dom. Tako se danes, 8. novembra, začne obsežna reklamna kampanja za promocijo multimedijskih kompletov za v dnevno sobo.

Windows XP Media Center 2005 bo vseboval kar nekaj novosti, med drugim tudi drugi servisni paket in pa zmožnost snemanja oddaj tudi na DVD ploščke, česar prejšnja različica ni podpirala.

Cena se giblje od 1200 do 1700 dolarjev, kar "prevedeno" znaša od 220 do 320 tisočakov in glede na opisane zmožnosti niti ni tako velika vsota.

Drž'mo pesti, da virusi na XP Media Edition ne bi delovali.

8 komentarjev

Michael Jackson ne bi pošiljal v zapor

The Register -

Če ste redno spremljali naše novice, ste bili gotovo poučeni, da so v Čezlužju dobili odlično idejo v boju zoper piratstvo Vse uporabnike bomo poslali v zapor, kjer jih bo gotovo srečala pamet, trdijo.

Michael Jackson je javno naznanil svoje nestrinjanje z dotičnim predlogom. "Brez besed sem ob dejstvu, da želite poslati ljubitelje glasbe v zapor zaradi kopiranja glasbe. Uporaba P2P-programov je napačna, a ječa ni odgovor," je še dejal. Več o tem.

12 komentarjev

Lexmark: Vse je relativno...

The Register - Očitno niso le politiki tako dvolični, da po eni strani ostro obsojajo spam, a ga še raje uporabljajo v namene politične kampanje. Sedaj se jim je pridružil Lexmark.

Podjetje ima pač želje poseči na trg tiskalniških kartuš (več o politiki za temi izdelki si preberite v povezanih novicah), saj bi z le malo nižjimi cenami lahko dosegli lep tržni delež. A lej ga, zlomka, ko pa je neko drugo podjetje izdelalo kartuše, ki delujejo v Lexmarkovih tiskalnikih, so jih kratkomalo tožili.

Pravniki se tako zopet naslanjajo na DMCA, ki ureja digitalne avtorske pravice, rekoč da naj bi obtoženo podjetje Static Control Components slednji zakon kršilo, saj so v kartuše vdelali čip, ki omogoča komunikacijo s tiskalnikom ter zagotavlja, da je kartuša avtentična (beri: made by Lexmark). Sicer ne moremo reči, da tu do kršitve ni prišlo, a vseeno opazimo, kam pes taco moli.

Vsekakor pa bi bilo zelo zanimivo, če bi zakon, kakršnega si želijo evroparlamentarci, posvojili še v čezlužju [:D]. Klik!...

1 komentar

Test Benq DVP1648A 16x DVD-ROM pogona

CDRLabs - Podjetje Benq je najverjetneje večini vas prava neznanka, zato naj takoj povem, da ga je ustanovilo podjetje Acer Communication & Multimedia, a je zadeva čisto ločena od ostale Acer proizvodnje. Pogon se po obliki zgleduje po novem Pioneerjevem DVD-118, njegove hitrosti pa so 16x za DVD ploščke ter 48x za ostale CD ploščke. Žal pa boste pogrešali nekaj stvari, med drugim tudi digitalni audio izhod. Je zadeva vredna svoje cene, ki v čezlužju znaša približno $60? Prepričajte se sami. Klik!

0 komentarjev

Acer-jev MiniDVD player

t - break - Acer je izdal MiniDVD player oz. enoto, ki meri 13,5cm x 4,5cm x 16,5 cm, sprejme tako 8 centimetrske ploščke, kot 12 centimetrske, poleg tega pa predvaja CD-Audio, VCD, S-VCD, Photo CD, CD-R, CD-RW, DVD-Video, DVD-Audio, ploščke z MP3-ji ter še nekaj ostalih formatov. Vse skupaj pa lahko za nameček upravljamo s priloženim daljincem. Vse to za okvirno ceno $150. Klikni tukaj za več informacij o MiniDVD playerju.

0 komentarjev

Slo-Tech nadaljuje z ekskluzivami

Slo-Tech - Po tem, ko smo za vas prvi opisali grafično kartico Geforce3 Ti500, je sedaj na vrsti tisti dolgo pričakovani test ATIjeve pogruntavščine Radeon8500. Osem tisoč petstotica temelji na čipu R200, ki je popolnoma skladen z vsem, kar narekuje DirectX 8.1. Ima gomilo novih tehnologij, na kartici dva RAMDAC čipa, in še mnogo drugega. Je zadeva vredna svojega denarja? Koliko sploh stane v Sloveniji? Gonilnike ima dobre? Berite test in vse informacije vam bodo dane.

33 komentarjev