»

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Politični Zuni

Gizmodo - Microsoft je pripravil posebni izdaji večpredstavnih predvajalnikov Zune za republikanski in demokratski tabor, ki stopnjujeta vročico pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Seveda ne prinašata nobenih novih zmogljivosti, ampak je spremenjena zgolj njuna zunanjost. Kljub temu da se Zuna za obe stranki precej razlikujeta, jima je skupna okoljska tematika.
Pred slovenskimi volitvami ni pričakovati podobnih podvigov našega gospodarstva, ker je število strank preveliko. No, lahko pa se zgodi kakšna posebna polnitev piva.

10 komentarjev

<a>: še vedno sirota

The Register - Ne razumem, kako se mi je dotična novička uspela izmuznit. Verjetno se še spomnite, ko se je pred časom tudi na Slo-Techu na veliko začelo pisati in govoriti o patentih, dobrih in slabih straneh. Nikakor ne moremo mimo British Telecomove najave, da si lasti patent na hiperlinke -- na podlagi česar je tudi vložil tožbo ter načrtoval kovanje mastnih denarcev, ki bi mu jih pridno nakazovali ponudniki internetnih storitev.

To pa se -- zaenkrat -- še ne bo zgodilo. Sodišče je namreč odločilo, da ISPji niso kršili oz. posegali v BTjev patent. Pravici na ljubo, kakšne drugačne odločitve javnost glede na razširjenost hiperpovezav -- pardon, spleta -- niti ni pričakovala; kakorkoli, BTjevci so jako presenečeni ter razočarani. Več sreče prihodnjič! Klik!

3 komentarji

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

British Telecom licencira hipertekstovne povezave

BBC - Angleški British Telekom je po svojem lastnem prepričanju lastnik patenta na hipertekstovne povezave, ki povezujejo Internet. Sodeč po njihovih arhivih so leta 1976 v ZDA patentirali tekstovne povezave za Prestel in Viewdata informacijske servise, sedaj pa so (po lastnem mnenju, seveda) lastniki vseh HTML povezav v ZDA (njihov patent so priznale samo ZDA). Seveda s tem nameravajo mastno profitirati in so se tako že lotili tožbe enega izmed največjih ISPjevv ZDA, Prodigya. Tožba bo po vsej verjetnosti trajala zelo dolgo časa, izida pa trenutno ni mogoče napovedati. Smešno... Več o vsej zadevi lahko preberete na BBC News.

2 komentarja