»

AMD ne bo zatiral navijanja

The inquirer - Že kar nekajkrat smo lahko brali razna poročila o tem, kako bo AMD nekoč zaklenil svoje procesorje in jih tako naredil popolnoma imune na navijanje. Na srečo se je izkazalo, da je šlo samo za manjše strašenje navijalcev, saj lahko overclockerji še danes opravljajo svoje najljubše opravilo. Sicer jim je AMD s predstavitvijo Palominov to opravilo precej otežil, vendar pa je to bolj postranskega pomena. No, AMD se je pred kratkim celo odločil, da overclockerjev ne bo več strašil s takšnimi posegi, ampak jim bo dal prosto pot do navijanja in jih potiho celo podpiral. Podjetje namreč ne skrbi, da bi jim overclockerji odžirali trg. Ne, AMD skrbijo le prodajalci, ki kupijo manj zmogljive procesorje, jih nato navijejo in prodajo v sistemu kot dražje in bolj zmogljive izvedenke. Vendar pa se zaradi dobre zasnove procesorja tudi tu da hitro ugotoviti prevaro s pomočjo mostičkov L1 ;) .

0 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

Infinipro AquaCool vodno hlajenje

Dan's DATA - Vodno hlajenje je tisti način hlajenja, ki se trenutno vedno bolj uveljavlja med raznimi zanesenjaki oz. navijalci (overclockerji). Vendar pa overclocker ni pravi overclocker, če si vodnega hlajenja ne naredi sam. "Ampak jaz nimam volje/znanja, da bi si lahko sam naredil sistem za vodno hlajenje", boste porekli nekateri. Nič panike, tudi za take se najde rešitev, samo potem boste malo manj pravi overclockerji . No ja, kakorkoli že, včasih je oral ledino Senfujev sistem, ki je za svojo ceno nudil kar veliko, potem pa so ga začeli posnemati številni posnemovalci. Ravno enega izmed posnemovalcev so stestirali na Dan's Data. Kaj so ugotovili? AquaCool je dobra konkurenca ostalim komercialnim hlajenjem, vendar pa ima tudi svoje muhe (ne ravno bleščeča črpalka). Kako je Dan prišel do tega zaključka, si lahko ogledate v njegovemu podrobnemu opisu.

0 komentarjev

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

AMD pripravlja termalne diode

Byte - Pregrevanje je vedno bil eden izmed večjih problemov AMDjevih sicer odličnih procesorjev na Athlon jedru. No, podjetje se je končno zganilo in začelo delati prave korake k zmanjševanju oziroma eliminiranju tega problema. Prvi je bil najava uporabe novega umetnega silicija, sedaj pa je AMD najavil, da načrtuje vgradnjo notranje termalne diode v svoje nove Palomino/Morgan procesorje. Kot verjetno že veste, Intel že od Celeronov dalje v jedra svojih procesorjev vgrajuje notranje termalne diode, ki merijo temperaturo jedra in ob pregrevanju povzročijo upočasnitev/zaustavitev delovanja procesorja. Nekaj podobnega bo v svoje nove procesorje vdelal tudi AMD. To je pozitivna novica za vse AMDjaše, pa tudi overclockerji bomo veseli natančnih meritev notranje temperature procesorja. Več tukaj.

0 komentarjev

Super Bypass v AMD 761

Insane Hardware - Nekateri AMDjaši se še kako spomnite Super Bypass funkcije v poznejših revizijah MAD 751 čipovja. Zadevca naj bi odpravila nepotrebne latence med procesorjem in pomnilnikom ter tako precej pospešila sistem. No, zadeva ni nikoli delovala tako, kot je treba saj je še vedno bilo kar nekaj aplikacij in iger, ki je niso marale, toda upanje je ostalo. No, AMD se je odločil stvarco vgraditi tudi v AMD 761 čipovje, na Insane Hardware pa so preverili kako se obnese. Glede na to, da nas bo kmalu zasul plaz plošč z AMD 761 North Bridgom, si članek kar oglejte!

0 komentarjev