»

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Tudi Intel s svojimi 4in1?

Intel - Izgleda, da VIA ni edina, ki pospešeno piše gonilnike za svoja čipovja za Microsoftove operacijske sisteme. Intel je izdal že drugo verzijo svojega Application Acceleratorja, programa, s katerim bodo, vsaj tako Intel, programi tekli hitreje. Tudi računalo se naj bi hitreje naložilo ter diskovne operacije pohitrile. Če ste lastnik plošče, na kateri se bohoti katerikoli od teh čipovij, kar veselo k dolvleki!

0 komentarjev

Proizvajalci matičnih plošč pozdravili tožbo VIA proti Intelu

DigiTimes - Sodeč po tej novici na DigiTimes je velika večina proizvajalcev matičnih plošč z veseljem pozdravilo nedavno tožbo VIAe proti gigantu Intelu. Le-ta je namreč omogočila vsem tem podjetjem, da brez strahu izdajo svoje P4X266 plošče, ki jih večinoma že imajo pripravljene. Seveda obstaja možnost, da bo Intel tožbo dobil in da bodo proizvajalci morali svoje plošče vpoklicati nazaj po sodni odločbi, toda vsi vemo, kako dolge in pogosto brezplodne so tožbe v računalniški industriji. VIA je tako v eni elegantni potezi omogočila izdajo plošč s svojim čipovjem in proizvajalci bodo z veseljem zagrabili to priložnost. Zanimivo pa je opazovati tiste, ki produktov nimajo pripravljenih in se sedaj za vse kriplje trudijo zatrjevati, da razlog za to nikakor ni bila napovedana Intelova tožba proti VIA.

1 komentar