»

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev

Izboljšan sistema boja proti piratstvu Windows 7

Slashdot - Microsoft je napovedal trd boj zoper tatove njihove programske opreme, še zlasti zadnjega operacijskega sistema Windows 7. Kmalu bodo namreč za prenos pripravili Windows Activation Technologies (WAT), ki je nadgradnja že obstoječega sistema WGA iz Windows XP za lovljenje piratov. Nekaj so se v Redmondu iz sicer zavržene tožbe le naučili, tako da bosta prenos in namestitev posodobitve prostovoljna. Kdor se bo zanju odločil, pa ga ne bo pričakalo kaj bistveno novega.

Nov WAT bo prepoznal in onemogočil približno 70 različnih vrst ukan za aktivacijo nelicenčne kopije Windows 7. Tem bo nato nagajal s črnim ozadjem in neprestanim opominjanjem. Prav tako se bo WAT vsake tri mesece povezal z Microsoftovimi strežniki in preveril, ali so na seznamu prepovedanih bližnjic do aktivacije kakšne nove metode. Tako bo možnost, da je nelegalen sistem, ki je bil prej zaradi zvitega trika označen kot legalen, nenadoma pravilno označen kot nelegalen. Microsoft sicer zagotavlja, da se v postopku ne...

193 komentarjev

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah

Nova osebna izkaznica

vir: Daily Mail
Daily Mail - Nove osebne izkaznice, ki jih britanska vlada počasi uvaja in želi odpremiti vsem državljanom do leta 2012, naj bi bile odporne proti ponarejanju in zlorabam. A to ne drži, poroča The Daily Mail. Adam Laurie, znani britanski računalniški izvedenec, je namreč dobil v roke eno izmed 51.000 osebnih izkaznic, ki so jih prejeli tujci na začasnem delu ali študiju v Veliki Britaniji. Te izkaznice so podobne izkaznicam, ki jih bodo sčasoma prejeli tudi britanski državljani. Vsebujejo mikročipe s podatki o imetniku v elektronski obliki: ime, rojstni datum, fizične karakteristike, prstni odtis itn. Po besedah oblasti je čip neprebojen.

Laurie je uporabil svoj mobilni telefon in prenosni računalnik ter uspel informacije s čipa prekopirati v nekaj...

81 komentarjev

Aktivacija Windows 7 že razbita

Aktivacija Windows 7

vir: engadget
Neowin - Prejšnji teden je Microsoft dokončal novo verzijo Windows 7 in jo poslal v stadij RTM (release to manufacturing). To pomeni, da bomo oktobra, ko bo nova verzija uradno izšla in bo dostopa širokim množicam, dobili prav to isto kodo. Kot je navada že od Windows XP, ima tudi Sedmica zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem in uporabljanjem v obliki obvezne aktivacije, ki pa bo Microsoftu povzročila kar nekaj sivih las.

Kot poroča Neowin, naj bi kitajski hekerji dobili ISO-sliko DVD-ja z verzijo Ultimate, ki je bil namenjen podjetju Lenovo, in uspešno razbili aktivacijo. Na več kitajskih forumih se hvalijo, kako je postopek uspel. S pobeglega DVD-ja so dobili aktivacijski certifikat, ki ga je Microsoft...

88 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

sharpova ledenica

Slo-Tech - Naš sharp je postal najbolj cool navijalec na slovenski sceni. Dobesedno. Med testiranjem mu je namreč z njegovim dvostopenjskim hladilnim sistemom, osnovanim na principu faznih sprememb, uspelo doseči zavidanja in zmrzovanja vrednih -111,3 C.

Iz vsega srca čestitam in hrati upam, da bo kmalu sledila novica o takšni beštji laskajočih rezultatih!

18 komentarjev

"Gospod Iračan! Govorite angleško?"

CNN.com - Vse kaže, da je ameriški napad na Irak neizbežen. Kot tujci v deželi se bodo američani morali soočiti z veliko težavami, med drugim bo taka težava tudi tuji jezik. No, v ZDA za svoje vojake ponavadi zgledno poskrbijo. V primeru napada na Irak jih bodo oskrbeli z govorečimi prevajalnimi napravicami, ki bodo karseda hitro prevajale njihove besede. "Kolega Sadam, kje imate skladišče kemičnega orožja?"

Več o napravici si preberite tule.

13 komentarjev

Razbita koda za Windows XP

The Register - Na The Register poročajo, da je skupini hekerjev uspelo razbiti Microsoftovo slavno kodo za aktivacijo operacijskega sistema preko interneta. Res je, da so obstajale druge možnosti za nelegalno namestitev programa (kot je preprosto deaktiviran modul za registracijo po internetu), a vseeno je ta program velika grožnja Microsoftu. Program naj bi v eni noči na povprečnem računalu ustvaril 25 kod, katere naj bi Microsoftov strežnik sprejel za avtentične. Bo kmalu sledil nov "Security Update" :D? Celotno zgodbo si preberite tule.

6 komentarjev