»

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

Slovensko podjetje Zemanta se je na Seedcampu uvrstilo med šest najinovativnejših

Slo-Tech - Seedcamp je skupni projekt največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". Projekt vzbuja izjemno zanimanje, na natečaj se prijavilo 268 podjetij iz vse Evrope in sveta. Naslednji teden bo 20 najbolj inovativnih predstavilo svoje produkte strokovnjakom iz podjetij kot so Google, Microsoft, Oracle, Blackberry, ...Nekaj dni nazaj, pa je bilo izbranih šest najbolj inovativnih. Med njimi je tudi slovensko podjetje Zemanta, med ustanovitelji katerega je tudi pisec novic na Slo-Techu in voditelj Resnične resničnosti Andraž Tori. Podjetje je predstavilo storitev samodejnega bogatenja in povezovanja spletnih vsebin, prvo implementacijo tehnologije pa že uporablja na RTV Slovenija in je znana kot Odprti kop.

...

75 komentarjev

Nov članek: RAID doma

RAID čip na matični plošči

vir: Motherboards.org
Slo-Tech -
RAID je standard povezovanja diskov in upravljanja z njimi, ki je nastal z namenom, da bi lahko tudi počasnejše in manj zanesljive diske koristno uporabili. Diski imajo namreč v računalništvu sloves ene od najmanj prijaznih komponent; so izjemno občutljivi, njihova okvara pomeni izgubo podatkov (česar si dandanes ne želi in ne more privoščiti prav nihče), povrh vsega pa so znani tudi kot največji "zaviralci" sistema. Kaj nam pomagajo hitri procesorji, grafične kartice in podobno, če pa se podatki še vedno hranijo na mehanskem mediju -- disku.
Tako je med drugim v svojem članku o RAID-u zapisal McHusch, ki ga poznate kot pisca novic na tej strani. Da tovrstna...

14 komentarjev

Neverjetne zmožnosti hlajenja

Slashdot - O "hladilnikih", ki bodo iz toplote proizvajali električno energijo, smo vam že poročali. Tokrat pa je Slashdot našel neko podjetje (Cool Chips), ki pravi, da bodo imeli/imajo posebne hladilne naprave, ki bodo veliko bolj efektivne v hlajenju kot dosedanji peltieri in podobne hladilne rešitve.

V svojem poročilu javnosti namreč trdijo, da bo lahko ena ploščica velika en kvadratni inč! zadoščala za hlajenje hladilnika. Tako naj bi ploščica dveh kvadratnih inčev lahko že nadomestila klimatsko napravo za dnevno sobo. Te igračke delajo na principu "quantum mechanical electron tunneling"-a in naj bi bile resnične. Tukaj si preberite poročilo za javnost in sami presodite o resničnosti. Sam jim sicer ne verjamem, toda Boeing pravi drugače... Novica na Slashdotu. Hvala Thomas.

3 komentarji

Nekaj najlepšega...

Slashdot - Ne vem, ali se me še vedno drži tisto vzdušje izpred dveh dnevov (za laike - 14. 2. je valentinovo, dan zaljubljenih ). Namreč - CmdrTaco, eden od piscev novic na Slashdotu, eni največjih računalniško usmerjenih novičarskih strani na spletu, je zaprosil svojo izbranko kar na strani sami. Rekla je - da. Ter ga poslala solit, saj naj bi jo spravil v jok . Klik. Meni se je kar omehčalo srce .

7 komentarjev

Valentinovo

Jaz - Jah, včeraj moj rojstni dan, danes pa dan zaljubljenih. Kaj naj vam rečem... Ah, bom kar postopek napisal... Sledite vsaki točki posebej .
 • Pomanite si oči
 • Vstanite
 • Ugasnite računalnik
 • Zatrite vsako željo, ki bi hotela seči po gumbu za vklop
 • Obujte se in oblecite
 • Pojdite ven
 • Izbijte si že iz glave, koliko fragov ste nabili zadnjič na tistemu LANu
 • Tudi to si izbijte iz glave, katero frekvenco ste dosegli z vašim Duronom včeraj zvečer
 • O overclockanju grafičnih upam, da niste pomislili
 • Pojdite do najbližjega poštnega urada
 • Kupite čestitko
 • Namenite jo osebi, ki vam največ pomeni
 • Izbijte si že iz glave to overclockanje
 • Odpošljite pismo
 • Pojdite ven ter se odpravite proti domu
 • Ko boste doma, se usedite za računalnik, ter recite: Naredil sem nekaj za Valentinovo
 • Prižgite računalnik ter pustite vaši domišljiji prosto pot... Torej, dobrodošli nazaj overclocki, fragi ter FPSji!
Jaz grem pa nazaj k testiranju. Valentinovo namreč bojkotiram ....

13 komentarjev