»

Združeni narodi odprli dostop do svojih podatkovnih zbirk

UNdata

Slashdot - Združeni narodi oz. natančneje njihov oddelek za statistiko DESA se je odločil objaviti svoje podatke na internetu - korak, ki sicer ni nič posebnega s tehničnega vidika (ali pa tudi, saj so dosedaj bili podatki razdrobljeni v različnih lastniških podatkovnih bazah) a je zato toliko bolj impresiven zaradi same količine podatkov. Združeni narodi so namreč že od začetka svojega obstoja zbirali podatke v državah članicah in so tako tekom svoje dolge zgodovine ustvarili zajetne količine raznovrstnih podatkov.



UNdata, kot se projekt sicer imenuje, je bil razvit v sodelovanju s švedsko državno statistično agencijo in fundacijo Gapminder in od danes ponuja zajeten podatkovni vir za vsakogar.

2 komentarja

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

Še ena noviteta

Slo-Tech - Kot vidite, zaradi počitnic vsebina na strani malo trpi (a ne za dolgo ). Je pa Primož zato toliko bolj priden. Sedaj lahko, končno, veste, katera tema je bila premaknjena. V oddelku, iz katerega je bila preseljena, ostane povezava na pravo temo. Indikator premaknjene teme je namesto rdeče ali rumene ikonice mape na levi kar modra mapa z rdečo puščico. A ne, da je to kul? .

9 komentarjev

ICQ 2001b alpha

CNet - Izšla je beta mojega omiljenega IM programčka, ICQ 2001b Alpha. Verjetno glavna prednost nove verzije je večja spletna nrav podatkov: stiki niso več (le) na računalniku, ampak se prenesejo v spletni predal ter z njim sinhronizirajo. To pomeni, da lahko ICQ uporabljamo na več računalnikih, na vseh pa bomo imeli iste kontakte - uporabno recimo pri potovanjih, ko ICQ uporabljamo v kiber-kafičih.

Novost je tudi naprednejše upravljanje 'sharanih' datotek - te sedaj prenesemo v posebno mapo, do katere dostop lahko omejimo le na določene osebke. Novitet in izboljšav je še malo morje, ZDNet-ov opisovalec pa se je spotaknil predvsem ob manjek podpore za videokonference (ki jih konkurenca že ponuja ali pa še bo - MS Messenger jih ima dobiti v nadgradnji, ki bo navoljo na dan uradnega začetka prodaje WinXP). Opis, download tukaj .

5 komentarjev

Đizes!

več strani - Kar neverjetno je, kako se nekateri (Američani) bojijo poletja. Pa ne zaradi hurikanov, toče, ozonske luknje,... Ampak, ker bodo morali malo odviti svoje procesorje. No, to je samo teoretična ugotovitev. Lahko se tudi motim.
Kot dokaz številka 1 predlagam ta test. Človek se je spravil nad 15 ventilatorjev in jih zares pretestiral... Dokaz številka 2 je tukaj. Tudi tukaj gre za test coolerja, a le enega. Ja pa zato toliko bolj natančen. Opiše vse od učinkovitosti namestitvenega mehanizma, do vse "dodatne" opreme, ki pride zraven ventilatorja.
Mislim, spoštovana porota, da ni dvoma, da so obtoženi krivi strahu pred poletjem. Predloženi dokazi so jasni in točno pričajo o dejanju, ki so ga krivi obtoženi. Sproti bom dobavljal še več svežih dokazov iz te zadeve.

6 komentarjev