»

Priljubljenost DDR pomnilnika

X-Bit Labs - Ne glede na to, kako sem navdušen nad novo tehnologijo, moram priznati, da se DDR pomnilnik ni prijel. Večina ljudi je pač ne pripravljenih dati nekaj denarja več za hitrost, ki je dejansko res ne potrebujejo. To se bo spremenilo.
Tako vsaj pravijo proizvajalci matičnih plošč, ki bodo začeli promovirati svoje DDR matične plošče veliko bolj intenzivno. DDR se je tako zelo slabo prijel tudi zato, ker so (bila) vsa vezna čipovja zanj precej draga. Zato sta AMD in VIA začela izdelovalcem končnih računalnikov (ala IBM Aptiva) ponujati "bundle". V njih bodo vezno čipovje in priložen DDR pomnilnik. Še bolj priljubljena pa je ALi-jeva in SiS-ova ponudba, ki raje kot "bundle" ponuja zelo ugodno ceno čipovja samega. Skaratka; v prihodnje lahko pričakujemo veliko bolj agresivno trženje DDR matičnih plošč. Kar pomeni večjo konkurenco. Kar pomeni nižje cene!

0 komentarjev

V Belgiji je uporaba Napsterja kazniva!

Salon - Woah, ti Belgijci pa so res striktni pri izvajanju raznoraznih antipiratskih zakonov. V zadnjem času so se tako spravili celo nad uporabnike MP3 filetkov! Po zaslugi pritožb velikih glasbenih podjetij so tako Belgijski policisti že opravili več hišnih preiskav, pri uporabnikih, za katere sumijo, da uporabljajo internet strani, namenjene izmenjavi glasbe v digitalnem formatu. Mater, kakšen zločin. Vse bi jih bilo treba pozapreti! Mislim, D0H! Več o zgodbi lahko preberete tukaj. In še enkrat: D0H !

2 komentarja

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev

AMD in Virtutech

Electic Tech - AMD in Virtutech sta najavila konec razvoja posebne aplikacije z imenom VirtuHammer. Gre za nekakšen programski simulator, ki bo simuliral obnašanje AMDjevega 64 bitnega Sledgehammer procesorja. Tako lahko razvijalci programske opreme že zdaj načrtujejo, programirajo in debugirajo aplikacije in operacijske sisteme za procesor, ki bo na voljo komaj v prvi polovici naslednjega leta. AMD je simulator že razposlal glavnim razvijalcem in si s tem vnaprej zagotovil podporo za svoj novi procesor veliko pred njegovim izidom. Več tukaj.

0 komentarjev

Kompatibilnost SocketA plošč z Morganom in Palominom

X-Bit Labs - AMD ni znan po tem, da skrbi za svoje uporabnike. Dočim ste z Intelovo ploščo večinoma lahko zdržali kar nekaj časa vsi vemo, kako je z AMDjem. Prvo jim niso bile všeč KX133 plošče in so jih ob prihodu SlotA Thunderbirdov zamenjali za KT133 čipovje (ki je v bistvu enako...), sedaj pa je spet potrebna zamenjava SocketA plošč, saj KT133 čipovjene podpira 266MHz FSBja. Zato se seveda postavlja vprašanje, ali bodo današnj plošče spet potrebno menjati maja/junija, ko bodo na voljo novi Palomino in Morgan procesorji. Na to je zaenkrat še težko odgovoriti, toda AMDjaši zatrjujejo, da bodo vse plošče z "ustreznimi voltažnimi regulatorji" ustrezale. Upajmo, da je to res!

4 komentarji

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev

Kdaj torej DDR?

X-Bit Labs - Po vseh teh slabih novicah se seveda postavlja vprašanje kdaj bomo zares ugledali kakšne DDR matične plošče in pomnilnik. Odgovor je precej zapleten, saj je trenutno le en proizvajalec sposoben dostavljati DDR čipovje v velikih količinah, in to je AMD. Kot vemo, pa ima AMDjevo čipovje nekatere težave, tako da so proizvajalci zelo previdni pri vgradnji. Druga dva, ALi in VIA, sta trenutno še v fazi testiranja, tako da masovno proizvodnjo lahko pričakujemo komaj nekje v začetku naslednjega leta. Iz vsega tega je mogoče sklepati, da se DDR era računalništva zagotovo ne bo začela prej, kot nekje v prvi polovici naslednjega leta. D0h [:(].

0 komentarjev