»

Štirideset let RFC-jev

The New York Times - Praktično ne bi smelo biti računalnikarja, ki ne bi vsaj slišal, če že ne dobro poznal RFC-jev. Z njimi je internet oz. njegovi predhodniki standardiziran in reguliran (nekateri RFC-ji sicer zgolj opisujejo najboljšo trenutno prakso ali pa so povsem eksperimentalne narave), tako da se lahko med seboj razumemo.

Pred točno štiridesetimi leti je bil določen prvi RFC-1 Host Software (RFC mimogrede pomeni Request for Comment), ki je standardiziral primitivno omrežje, ki je povezovalo štiri računalnike na štirih ameriških univerzah v Los Angelesu, Stanfordu, Santa Barbari in Salt Lake Cityju, poroča The New York Times. Od tedaj zaporedno številčeni RFC-ji urejajo delovanje domala vseh omrežij, trenutno pa smo prilezli že prek številke RFC5000. Vsakokrat, ko se nek standard spremeni, je izdan nov RFC z novo številko, medtem ko se stari označi kot zastarel, nikoli pa se ne spremeni.

7 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Oprema na OI 2002 v Salt Lake City-u

BBC - Za začetek naj povem, da je velikana IBM, ki je 40 let podpiral olimpijske igre s svojo opremo, nadomestila neka nova firma SchlumbergerSema iz New York-a. Skupaj s 14 drugimi podjetji so napisali 10.000.000 vrstic kode, kar je stalo $300.000.000.

Mreža obseg 32.000 milj fiber optic kablov in povezuje 225 strežnikov, 1.850 faksov, 1.210 tiskalnikov in 4.500 delovnih postaj in prenosnikov. Vso to glomazno zadevo pa administrira 3.000 serviserjev.

Kaj več si pa lahko preberete na news.bbc.co.uk - The power behind the Olympics.

7 komentarjev

Hiperbaba

The Register - S 17. letom je začela delati v svojem podjetju, zadnjih šest let po 12 ur na dan, ima jih pa 24. Vsled tega ni imela preveč časa za moške, zato se ji zdaj mudi...

... a morda le malce preveč. Hiperbaba, kot jo imenujem, se je javnosti 'ponudila' preko spletnih dražb. Na eBayu je dosegla vrednost L10.000.000, nakar so avkcijo prekinili. Sedaj vam je na voljo na QXL-u, izklicna cena četrt milijona funtov. Če ste zainteresirani, pohitite, časa imate le do božičnega večera!

p.s.: Če nič drugega, si poglejte vsaj njeno trenutno 'vrednost'...

9 komentarjev

10 potrebnih stvari za Linux namizje

About Linux - Če so 3,7 in 9 ljudska števila, potem 10 zagotovo postaja kar računalniško število (10 razlogov za Linux, 10 razlogov proti Linuxu, 10 potrebnih stvari za Linux namizje , itd.). Pa pustimo sedaj števila. Mislil sem, da je prerekanja okoli desktop Linuxa že konec, vendar izgleda, da temu ni tako. Zopet se je predramil tip, ki je napisal slavno Selitev na Linux. Tip je napisal 10 potrebnih stvari, ki jih Linux potrebuje, da bo lahko konkuriral ostalim desktop OS-om. Preberite si jih, če se vam da.

6 komentarjev