»

Thermaltake predstavil novi Vulcano 12

Thermaltake - Podjetje, ki je znano predvsem po zelo dobrih ohišjih serije Xaser in ventilatorjih Vulcano, je predstavilo Vulcana 12, ki je naslednik enega najboljših in najbolj glasnih ventilatorjev, Vulcana 7. Ventilator naj bi imel, logično, boljši pretok zraka in 5500 obratov na minuto, kljub svoji hitrosti pa ni nič bolj glasen kot Vulcano 11, ki domuje v velikem številu z AMD-jevimi procesorji opremljenih ohišij. Med specifikacijami najdemo tudi podatek, da je uporaben za vse AMDje do 3400+. Ventilatorju je dodan tudi upravitelj vrtljajev, ki ga namestimo v 3,5-palčno režo.

6 komentarjev

Pasivno hlajenje grafične kartice

Tweak Town - Grafične kartice se precej grejejo in zaradi tega potrebujejo dodatno hlajenje, ki je ponavadi v obliki hladilnih reber z ventilatorjem. A hrupa se hitro naveličamo in zato obstajajo pasivni hladilniki, ki hladijo samo s hladilnimi rebri, zaradi katerih je hlajenje neslišno. Prav temu namenu služi Zalman ZM80A-HP VGA, ki bo dodobra ohladil grafikuljo. Rebra pokrijejo procesor in celotno grafično kartico, medtem ko nimajo stika s pomnilniškimi čipi. Rezultati so malenkost slabši, medtem ko ta hladilnik zasede eno PCI mesto. Test si preberite na TweakTown.

Dodatek: Na OCAddiction pa zgoraj opisano kombinacijo opišejo še kot tovarniško rešitev. ...

6 komentarjev

Zalmanov lepotec za hlajenje veznih čipovij

Overclocker's Club - Dejstvo je, da so se številni uporabniki dobesedno zaljubili v Zalmanove pahljačaste hladilnike, ki poleg svoje lepote ponujajo tudi tiho delovanje in solidno hlajenje. Očitno navdušence na veliko osvaja tudi dokaj posrečen hladilnik ZM-NB32J, ki je namenjen hlajenju northbridgov in se ponaša z izjemno tihim delovanjem, saj ne vsebuje ventilatorja, in odličnim hlajenjem. Na tej strani so ga primerjali z običajnim Abitovim hladilnikom, ki ga najdemo na matičnih ploščah istega podjetja, rezultati pa so bili dobesedno šokantni. Zalmanov hladilnik brez ventilatorja je kot za šalo opravil z Abitovim sorodnikom, na katerem pa se poleg vseza veselo vrti tudi ventilator. Če torej cenite tišino, naložba v ZM-NB32J zagotovo ne bo odveč. Za slabega tisočaka ga lahko dobite tudi v Sloveniji.

0 komentarjev

Malo drugačen ventilator

ipKonfig - Kaj je narobe z današnjimi ventilatorji, poleg hrupa? Predvsem to, da je relativno velika površina v centru ventilatorja zakrita z motorjem, kar se lahko pokaže za problem pri procesorskih hladilnikih, kjer je tako kar precejšen del reber manj učinkovit, kot bi bil lahko. Tega problema so se lotili pri podjetju Y.S. Tech, kjer so ga rešili na zanimiv način - motor so iz centra prestavili v okvir ventilatorja. S tem so se ne samo rešili 'mrtve točke' v centru ventilatorja, pač pa so hkrati tudi zmanjšali hrup in porabo ventilatorja.
Ta ventilator so v roke dobili na ipKonfig.com, kako zadeva izgleda in malo tehničnih podatkov pa si lahko preberete v prvi polovici testa.

9 komentarjev

Popolnoma neslišen računalnik

Minerva Technology - Še ena novice za ljubitelje tišine: na tej strani se je neki tip spravil izdelovati računalnik, ki ne proizvede nobenega šuma. Uporabil je procesor VIA C3, ki proizvede zelo malo toplote in zahteva le pasivno hlajenje s hladilnimi rebri, napajalnik brez ventilatorja in kartico Compact flash, ki je nadomestila trdi disk. V računalnik poleg vseh teh čud ni vgradil niti ene komponente, ki bi vsebovala gibajoče dele (disketnik, ...). Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko preberete v zanimivem članku na Minerva Tech.

0 komentarjev

Tiha ventilatorja

Dan's DATA - Veste, kaj je problem vseh današnjih ventilatorjev? Problem vseh, oz. večine današnjih ventilatorjev je, da so od prvega do zadnjega vsi zelo glasni. Po eni strani je to dobro, saj glasnost velikokrat kaže na zmogljivost, vendar pa obstajajo tudi ljudje, ki jim ni vseeno, če jim na hladilniku tuli zmogljiv "badass" ventilator, ki jih iz dneva v dan s svojim hrupom požre nemalo živcev. Rešite za take ljudi pride v obliki ventilatorjev, ki imajo poseben senzor, ki prilagaja število vrtljajev glede na temperaturo procesorja. In ravno o takih primerkih je tekla beseda v Danovem novejšem testu, ki je zopet spisan poučno in zanimivo. V svojem testu je Dan predstavil ventilator podjetja Coolermaster in Thermaltake. Slednji se je...

0 komentarjev

Titanov posebnež

Frosty Tech - Kdor je vsaj malo bral teste procesorskih hladilnikov, ki se jih po internetu valja na tone, je zagotovo slišal za podjetje Titan, ki je kar dobro poznano, saj njihovi inženirji včasih presenetijo z novostmi. V tokratni model TTC-D6TBA so vgradili kar dve zanimivi rešitvi. Prva bo prišla prav vsem, ki imajo okoli podnožja za procesor nametane nadležne kondenzatorje, saj so Titanovci hladilnik oblikovali v obliki črke V, druga novost pa bo razveselila marsikaterega ponosnega lastnika Palomina ali Thunderbirda. Hladilnik ima namreč vgrajen poseben senzor, ki nadzoruje vrtljaje ventilatorja in sproži alarm, ko je ventilator pod...

2 komentarja

Tih sistem

OcShoot - Glasnost računalnika (s tem mislim predvsem na ventilatorje in disk) se je skozi leta povečevala v skladu z zmogljivostjo. Saj veste, kakšen izgleda danes povprečen računalnik; povprečno glasen disk, glasna CD enota, ventilator v napajalniku, ventilator na procesorju, ventilator na grafični kartici, ventilator za boljši pretok zraka, ventilator kar tako, ... Kmalu se nabere v računalniku ogromno ventilatorjev. Ker pa ventilatorji proizvajajo (skupaj z diskom) določeno količino hrupa, to utegne biti kar problem. Pri overclockerjih je položaj dosti slabši, saj uporabljajo najzmogljivejše ventilatorje, ki so velikokrat tudi eni izmed najglasnejših. Koliko in kakšne ventilatorje dati v sistem, pa je odvisno od vas. Ljudje se namreč precej razlikujemo. Nekatere hrup ventilatorjev ne moti, medtem ko bo drugim začel hoditi na živce že komaj slišen piš. Tisti, ki ne prenesete glasnih računalnikov, si preberite ta članek, ki govori o izdelavi tihega sistema. Članek pokriva nakup ohišja,...

2 komentarja