»

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

Domena uni-lj.si nedosegljiva do nedelje

Arnes - Arnes na svoji spletni strani sporoča, da od danes do predvidoma nedelje ne bosta dosegljiva oba glavna imenska strežnika (DNS) Univerze v Ljubljani in sicer za domeno uni-lj.si.

Arnesovo obvestilo pravi, da bosta strežnika nedosegljiva zaradi nujnih del v univerzitetnem omrežju Metulj. Zaradi tega bo moten dostop do vseh strežnikov na domeni uni-lj.si, torej dostop do fakultetnih spletnih strani, elektronske pošte na strežnikih v okviru te domene, itd.

Na nedelovanje omenjenih omenskih strežnikov Arnes nima vpliva. Računalniški center Univerze v Ljubljani je namreč do pred kratkim imel sekundarni DNS strežnik na Arnesu, kasneje pa so ga (po naših informacijah na lastno željo) prenesli v svoje omrežje. Omenjena imenska strežnika se danes nahajata na naslovu metulj.uni-lj.si (193.2.64.46) ter ns.uni-lj.si (193.2.64.45).

Posledice te odločitve bomo uporabniki čutili do nedelje.

96 komentarjev

Arnes z novo linijo Maribor - Ljubljana

vir: Arnes
Arnes - Nelagodje med kabelskimi uporabniki omrežja ARNES s štajerskega področja se je vedno bolj stopnjevalo. Predvsem študentje in dijaki so se pritoževali nad počasnostjo delovanja njihovega priljubljenega P2P odjemalca. Vzrok je bila prešibka povezava med Ljubljano in Mariborom; le-ta je namreč podatke prenašala s hitrostjo le 155 Mbps. Onkraj Trojanskega griča pa bomo spet lažje zadihali, saj se je hitrost prenašanja podatkov med prestolnico ter štajerskim delom povišala na zajeten 1 Gbps (+ rezervna 10 Mbps povezava za primer izpada glavnega voda). Čeprav ARNES na svojih straneh tega še ni uradno naznanil, je že popravil svojo stran s sliko hrbtenice.

Po neuradnih podatkih iz našega foruma namerava ponudnik...

17 komentarjev

Računalnik v predalniku?

Overclockers Australia - Hehe, to je pa lepo. Ravno na to idejo sem prišel jaz, ko sem razmišljal kam privijačiti moj doma spacani usmerjevalnik, ki je (bo) hkrati tudi tiskalniški strežnik in moj najboljši prijatelj ([:D]). No, iz moje moke ni bilo kruha, tako da bodoči P-120 usmerjevalnik še vedno stoji na mizi ugasnjen, je pa mojo zamisel izvedel neki entuziast na OC.AU. Človek je dobesedno vzel predalnik, izrisal načrt, malo rezal ter tolkel in spravil delujoč računalnik v tole: Meni je všeč [:D]. Klik!

1 komentar

100 Mbit iz vtičnice

Extremetech - Imeti 100 Mbitno povezavo je lepo. Problem je samo, da ni ravno na voljo navadnim smrtnikom, vsaj doma ne. Vendar pa kaže, da mogoče ni več tako daleč dan, ko bomo imeli to možnost vsi. Če bomo seveda imeli priključek za elektriko.

Vsaj tako pravijo na Extreme Techu, kjer so objavili povzetek intervjuja s predstavniki družbe HomePlug Powerline Alliance. Slednji pravijo, da imajo trenutno v razvijanju sistem, ki bo omogočal takšne prenose po električnem omrežju v roku dveh let. Na vprašanje, ali to ni nekako preveč optimistično, so dobili odgovor, da je tudi razvoj 10 Mbit omrežja trajal toliko časa, in da pretirane razlike v tehnologiji niti ni.

Omrežje, ki je sicer vabljivo, namenjeno tudi digitalni televiziji, pa ima visoke vstopne stroške, ki segajo v nekaj tisoč zelencev. Ste še vedno navdušeni?

Kot kaže, bo k meni 100 Mbit/s priletelo še vedno le na krilih Metulja......

6 komentarjev

Izpad Metulja

Slo-Tech - Vsi tisti, ki se čudite kaj je danes narobe z internetom... Očitno so mrežni škrati po Siolu zagodli tudi drugim. Tokrat je padel Metulj. Iz ARNESa:
Danes, 05.02.02, je ob pribl.12:45 prislo do prekinitve povezave med omrezjem ARNES in omrezjem METULJ (Univerza v Ljubljani). Vzrok za prekinitev je okvara usmerjevalnika v omrezju METULJ. Od kontaktne osebe omrezja METULJ smo izvedeli, da dela na zamenjavi okvarjene opreme ze potekajo.

3 komentarji