»

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

XPji tudi na KT133A?

OC Workbench - Kljub temu, da nas proizvajalci ter prodajalci prepričujejo, da potrebujemo osnovne plošče z najnovejšimi čipovji, čim hitrejše DDR pomnilnike in podobno kramo, če sploh želimo uporabiti najnovejše Athlone XP, to očitno ne drži. Po poročanju OC Workbench je tamkajšnjem administratorju brez večjih težav uspelo zbuditi SOYO K7VTA Pro KT133A z AthlonomXP 2400+ (T-Bred jedro) in nekim predpotopnim BIOSom iz sredine preteklega leta. O stabilnosti ter performansah zaenkrat ne poročajo. Klik! Isti procesor pa jim je uspelo obuditi tudi na Chaintechovi osnovni plošči z SiS 735 čipovjem, klik!

Kot vse kaže, so novi AthloniXP res združljivi z vsem živim in mrtvim ... [:D]

9 komentarjev

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

ABIT v bližnji prihodnosti

X-Bit Labs - ABIT bo v bližnji prihodnosti izdal kar nekaj modelov novih plošč. Kljub nekaterim govoricam je še vedno opaziti nespremenjeno politiko podjetja, torej nagibanje k zahtevnim uporabnikom in overclockerjem. Prva plošča bo KG7, zdaj že znana AMD 760 SocketA plošča s podporo za DDR SDRAM. Videli jo bomo februarja. Druga SocketA plošča se bo imenovala KR7, šlo bo pa za različico z VIA KT266 čipovjem, ki bo prav tako podpirala DDR SDRAM. Naslednja platka se imenuje TW7, šlo pa bo za i850 ploščo za Pentiume4. ABIT je precej predelal referenčni Intelov design in v ploščo integriral tudi ATA100/RAID kontroler. Aprila bomo videli še 3 plošče, o katerih trenutno ni znano veliko. Znano je, da bo šlo za platke namenjen P3 Tualatin procesorjem: ena bo imela i815B čipovje, drugi dve pa bosta bazirali na predelanem VIA Apollo Pro133A, ki podpira Tualatine.

1 komentar

Modifikacije Epox 8KTA3 plošče

VR - Zone - Na VR-Zonu so še enkrat prvi v angleščini zmodifikacijami kakšne nove plošče in tokrat je to Epox 8KTA3. Nova Epoxova SocketA plošča z VIA KT133A čipovjem je zares polna raznih overclockerskih funkcij, toda zelo skopo odmerjene VCore in VIO voltaže preprečujejo maksimalen izkoristek. Seveda se jih da sprostiti, toda le s hardversko modifikacijo. Ker bo po vsej verjetnosti šlo za zelo popularno matično ploščo tudi pri nas, si to povezavo kar shranite nekam...

1 komentar

Test Soltek SL-75KVA-X plošče na OC Workbench

OC Workbench - OC Workbench je objavil ekskluzivni test Soltekove SocketA plošče z VIA KT133A čipovjem. Soltek bo očitno zelo kmalu postal eden izmed vodilnih igralcev na področju overclockerskih plošča, saj si je ta plošča na OCWBju prislužila njihovo najvišjo nagrado (in moram reči, da zaupam njihovim testom). No, plošča je resnično obložena z dobrotami, saj poleg novega čipovja (s katerim jim je uspelo naviti Durona na 133MHz zunanje frekvence brez kakršnihkoli problemov) plošča podpira nove zunanje frekvence (133-166MHz v korakih po ena) in funkcijo imenovano Auto Overclock, pri kateri sistem sam preveri stabilnost sistema in izpljune predlagan overclock. Veliko popravkov za eno revizijo plošče,...

2 komentarja

lunijev novi osebni rekord

Jaz - Stari bralci Slo-Techa se še spomnite, da je moj osebni rekord v overclockanju bil dosežen z Intel Coppermine 500MHz procesorjem in Epox EP-BX6 platko. Takrat mi je procesor uspelo naviti na neverjetnih 170MHz zunanje frekvence, kar je zneslo 850MHz. No, danes mi je, povsem nenačrtovano, uspelo podreti moj rekord. Pred par dnevi sem namreč v test dobil ABIT VP6 z Intel Coppermine 667MHz (133MHz FSB) procesorjem, doma pa sem še imel ABIT SA6R, ki mi je ostala od prejšnjega testa (objavljen bo kmalu...). Seveda se nisem mogel zadržati, in sem Coppermine sprobal na SA6R, čeprav sem ga zaradi visoke osnovne zunanje frekvence že vnaprej odpisal. Oh, kako sem se motil! Čip mi je namreč poponoma stabilno uspelo naviti na 1GHz. To znese kar 200MHz zunanje frekvence... Procesor je bil zračno hlajen z Alpho PAL6035 (in odprtim oknom [8-)]), stabilnost pa je dosegel pri 1.85V. Aja, če vas zanimajo podrobnosti: procesor ima oznako SL3XW (Malay), gre za staro cB0 jedro, poslali pa so mi ga iz

7 komentarjev

Overclockanje VIA KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje ne prinaša le podpore za 133/266MHz zunanje frekvence, temveč tudi odpira povsem nova obzorja za overclockanej SocketA procesorjev. Kot veste, smo se zaradi zlobne ovire v čipovju do sedaj morali zanašati le na overclockanje preko množilnika, ki pa velikokrat ni toliko profitabilno zaradi počasnejšega komuniciranja s pomnilnikom. Zaradi razvoja procesorjev in dviga osnovne zunanje frekvence pa so to oviro morali odstraniti, tako da so nam vrata FSB overclockanja sedaj popolnoma odprta. Na to temo so na VIA Hardware spisali zanimiv članek, katerega se zagotovo izplača pogledati!

0 komentarjev