»

Najnovejše na trgu - NVidia Geforce FX6600

X-Bit Labs - NVidia je splavila najnovejšo grafično čudo iz svoje FX serije, tokrat izvirno poimenovano FX6600. Geforce FX6600 serija je zgrajena v 0.11 mikronski tehniki, kar zadostuje za 146 milijonov tranzistorjev, poleg tega pa ima še 8- pixel in 3- vertex cevovode. Grafični procesorji bojo tiktakali pri 500 in 300 MHz, GT modeli pa bodo posedovale 128 MB GDDR3 spomina z 1000 MHz (kateri spomin bo uporabljen na standardnih karticah bodo odločali proizvajalci. Cene v ZDA: 128 MB model - $158, 128 MB GT model - $219, 256 MB model - $178.

21 komentarjev

Inno3D Tornado Geforce FX 5200

Geforce FX 5200

vir: Tech Seekers
Tech Seekers - Na TechSeekers so si pogledali grafično kartico omenjeno v naslovu podjetja InnoVISION. Kartica vsebuje 128 MB DDR pomnilnika, na njej pa se nahajajo 4 cevovodi. Temelji na nVidia Geforce FX čipu ter je združljiva z DirectX 9. Kartico so temeljito stestirali, primerjali pa so jo tudi z Albatronovo Ti4200 grafikuljo, ki vsebuje 64 MB pomnilnika. Na InnoVISIONovi novi kartici se ne nahaja ventilator, le hladilna rebra, to pa pomeni, da se kartica hitro segreje, a je zelo tiha. V članku pa so njene lastnosti preimerjali tudi z drugimi Geforce FX karticami ter jo poskušali naviti. Več si preberite tukaj, saj je članek zelo zanimiv.

15 komentarjev

Gigabyteova hči

Digit Life - Gigabyte se je odločil ustanoviti nov pododdelek za proizvodnjo grafičnih kartic poimenovan JingXing. V bližnji prihodnjosti naj bi ta oddelek skrbel za izdajanje grafičnih kartic na R350 in RV280 grafičnih procesorjih. JingXing bo tako deloval ločeno od Gigabytea, ki se bo odslej posvečal predvsem high-end rešitvam. Prva blagovna znamka, ki jo bo JingXing uporabljal, bo GigaXCube. Obetajo se nam torej naslednje dobrote:
  • dve različici Radeona 9800 Pro s 128 in z 256 MB DDR pomnilnika,
  • štiri različice Radeona 9600: ena s 64 in tri s 128 MB DDR pomnilnika, od teh Pro in VIVO verziji,
  • tri Radeon 9200 (ATX) različice: s 64 in 128 MB DDR pomnilnika, na voljo tudi VIVO verzija in
  • dve verziji Radeona 9200 Pro -- s 64 in 128 MB DDR pomnilnika.
Radeoni 9800 Pro so nam obljubljeni še ta mesec, medtem ko bodo ostali dostopni prihodnji. O cenah še ni podatkov. Izvirna novica.

2 komentarja

Še ena modifikacija Radeona

Radeon modifikacija

vir: Chip Online
Chip Online - Tudi pri Chip Online so se odločili, da bodo naredili sedaj že dobro znano modifikacijo Radeon 9500 v Radeon 9700 (ki smo jo premlevali tudi na forumu). Obdelali so strojno in programsko rešitev ter bili presenetljivo uspešni. Od desetih različnih kartic (dve s 128 MB pomnilnika in osem s 64 MB) so se problemi pojavili le pri eni, ostale pa so delovale odlično. Če vem je nemščina blizu, preberite izvirnik, za ostale pa je v angleščino prevedel Google. Nesvetovljanom žal ostane le galerija slik.Hvala gonilniku za povezavo.

13 komentarjev

Radeon s 64 ali 128 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Tako, vsi ki se v forumu pritožujete, da na internetu in mogoče najti nobenega testa, kjer bi neposredno primerjali dva Radeona s 64 ter 128 MB pomnilnika, samo za vas.

Na X-Bit Labs so preizkusili dva Radeona 9000, različico s 64 MB ter Pro različico s 128 MB pomnilnika ter ju primerjali še z nekaterimi, ta trenutek, popularnimi grafičnimi karticami. Vas zanima kaj so ugotovili? Klik za branje!

1 komentar

Radeoni z 256 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Še pred kratkim smo se spraševali, kaj nam bo prineslo povečanje količine pomnilnika na grafičnih karticah s 64 na 128 megabajtov. No, proizvajalci se očitno bijejo predvsem bolj za višje cifre, kot dejanske zmogljivosti, saj Xelo in Tyan že napovedujeta svoje Radeone 9700 z kar 256 megazlogi™ RAMa, kjub temu, da trenutni Radeonov PCB dovoljuje največ 128 MB. Kaj bo še dodatnih 128 MB RAMa doprineslo k zmogljivostim, mi sicer ni jasno, bo pa to dobra vaba za bogate kupce, ki so jim pomembne zgolj številke. Klik!

7 komentarjev

Ti4200: VisionTek versus Abit

HardOCP - Katero od kartic kupiti, je vprašanje, ki si ga zastavimo pogosto. Če ste se že odločili, da vaša sanjska kartica temelji na procesorju Geforce4 Ti4200, se morate še odločiti med proizvajalci ter količino pomnilnika, ki bo vašo kartico krasila. 128 MB ali 64 MB, dodatki, podpora prikazovanju slike na dveh zaslonih, priloženo kablovje in dodatna programska oprema, in tako dalje... HardOCP je v primerjavo vrgel VisionTekovega Xtasyja (128 MB) ter Abitovega Silura Ti4200 (64 MB). Obe kartici sta po svoje bisera ponudbe, se dobro navijata ter imata dosti dodatkov, ki prepričajo kupca v "pravo" odločitev. Klik za test!

1 komentar

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

128 MB grafične kartice

Digit Life - Zelo daleč nazaj, so bile grafične kartice z enim megabajtom pomnilnika. Ta se je potem vedno povečeval in sedaj smo prilezli do nekje 64 MB pomnilnika. Nekaterim podjetjem pa to še ni bilo zadosti in hoteli so več. Tako so nastale kartice s 128 MB pomnilnika. Test 3 takih kartic so se lotili pri Digit-lifeu in ugotovili, da več ni nujno boljše, saj recimo Radeon 7500 sparjen s 128 MB SDR(!) pomnilnika deluje slabše kot ista kartica s samo 64 MB SDR pomnilnika. Tudi Geforce 2 Titanium se s 128 MB DDR pomnilnika ne obnese prav nič bolje od tistega z 64 MB DDR pomnilnika, zatorej, zapomnite si, pri pomnilniko dosti bolj kot velikost pomembna hitrost! Če koga še vedno nisem prepričal, naj se prepriča sam.

6 komentarjev

Visokopomnilniška kartica

Guru 3D - Zadnje čase so se proizvajalci grafičnih kartic kar nekako otepali izdelav primerkov, ki bi vsebovali več kot 64 MB pomnilnika. Trenutno pa se počasi opogumljajo, saj je Gainward napovedal svoj Golden Sample s 128 MB pomnilnika, kmalu (po zadnjih informacijah že jutri) pa se mu bo pridružil še AOpnov model, ki bo narejen na osnovi procesorja GeForce 3 Ti200 in bo vseboval 128 MB kvalitetnega pomnilnika in TV izhod. Kartica naj bi zmogla v ločljivosti 2048x1536*32bit osveževati sliko s frekvenco 60 Hz. Cena kartice bo znašala 230 $.
Ko bi vsaj kaj takega prišlo tudi v Slovenijo .

0 komentarjev

Prihajajo 128 MB grafične kartice!

X-Bit Labs - Če odmislimo profesionalne rešitve, nismo že od Voodoo 6000 videli kartice z več kot 64 MB pomnilnika. Tradicijo pa utegne v kratkem prekiniti podjetje Gainward, ki je znano po svojih karticah Golden Sample. Inženirji tega tajvanskega podjetja so se odločili, da bodo eno izmed kartic opremili s kar 128 MB pomnilnika in jo poimenovali GeForce3 PowerPack!!! Ti/500 "JUMBO" "Golden Sample". Kljub obetajočemu delu imena "Ti/500", pa kartica ne bo bazirala na Ti500 (zvit marketinški trik), ampak na šibkejšemu Ti200. Ker bo kartica namenjena navijalcem, bodo dostopni časi do pomnilnika znašali samo 4 ns, prisotni pa bodo še dodatki v obliki kompozitnega in S-video izhoda za TV. Posebnost bo še Enhanced Mode mostiček, s katerim bomo lahko omogočili kar za 25 % povečanje zmogljivosti. Gainward zagotavlja, da se delovanje v tem načinu ne bo odražalo v pomanjkanju stabilnosti.
Ker pa vse dobrote stanejo, kartica ne bo ravno poceni, saj bomo morali zanjo odšteti kar 270 $. ...

0 komentarjev

Idealna količina pomnilnika v WinXP

The inquirer - Medtem, ko se nekateri izmed vas že mastite z najnovejšo piratsko verzijo trenutno najbolj vročega operacijskega sistema Windows XP, se na internetu še vedno pojavljajo razni razgovori o tem, koliko pomnilnika bomo potrebovali za kar najboljše delovanje XP-jev. Microsoft sicer zagotavlja, da bo sistem dovolj dobro deloval na 128 MB pomnilnika, nekatera podjetja, ki izdelujejo pomnilnik pa pravijo, da naj bi bil minimum 256 MB. Hočete še moj komentar? Glede na to, da je tako SDRAM, kot tudi DDR SDRAM trenutno prav nesramno poceni, naj bo 256 MB nek minimum.

5 komentarjev

USB Hard drive

Club Overclocker - Še en kratek test iz ClubOC, ki govori o prenosnemu USB disku - Q-ju. Q lahko, kakor že ime pove vstavite v USB port na zadnji strani računalnika. Sicer Q ni pionir na svojem področju (nekaj podobnega smo videli že prej), vendar je po dolgem času spet prijetno videti nekaj nenavadnega. Q proizvajajo v treh izvedbah; 16, 32 in 64 MB izvedbi. Dobra stran Q-ja je majhnost in s tem odlična prenosnost, slaba stran pa je hitrost - Q je malenkost hitrejši od navadnega disketnika. Slabost je še cena, ki je vse prej kot nizka. 16 MB izvedba stane okrog 17 tisoč SIT, 64 MB izvedba pa stane okrog 50 tisoč SIT. Skratka preveč. Ostanite pri disketah in ZIP-ovkah.

2 komentarja

WinXP

CNet - Od izida Beta 2 različice se o prihajajočem operacijskem sistemu iz logov Microsofta, ki naj bi končno združil vsesplošno podprtost (Win9x) ter zanesljivost (Win2k), se o tem OSu govori še več. CNet se je spravil na osnovne zahteve, ki jih ta OS potrebuje za osnovno delovanje. Za minimalno delovanje tako WinXP potrebujejo vsaj 300 MHz procesor s 128 MB pomnilnika, kar je odločno več od 133 MHz ter 64 MB, kolikor jih je potreboval Windows 2000. Saj vem, kaj pravite... Pa 128 MB pomnilnika ima vsak, 300 MHz procesor pa že vsaka tajnica. Vem, ampak to je potreba za osnovno delovanje za kolikor toliko tekoče delo. To sem izkusil tudi na lastni koži, saj sem namestil WinXP build 2428 na računalnik s samo 64 megabajti pomnilnika in reči moram, da stvar dela prav nemarno počasi, medtem ko so Windowsi 2000 na podobnem računalu delali dokaj gladko. Ja, 640 KB NIKAKOR NI zadost za vsacga! Ane, Bill, ane?

2 komentarja