»

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji

Komunizem zaskrbljen

Australian IT - Na Kitajskem, po eni strani najbolj zavzeti državi za spodbujanje učenja (in seveda uporabe) spleta in njegovih tehnologij, po drugi pa blazno 'čistunska' dežela, zopet napada: po zaprtju nemalo kiberkafejev, odprtju največjega kiberkafeja na svetu (nemalo jih še načrtujejo), so uzakonili špijonažo.

'Spletna policija' (ter ponudniki dostopa) ima sedaj novo dolžnost: opazovati navade uporabnikov, o njih poročati vladi, 'skrbeti' za dosegljivost spornih vsebin (primer: BBC), ter se nasploh iti skrbne starše. Klik! ... Slovenija zavije na obvoznico ...

1 komentar

Sončna kalifornija

Slashdot - V najbolj svobodni deležli na svetu (kakor jo njeni prebivalci strašno radi kličejo) se dogajajo tudi čudne reči. Mestni svet v mestu Garden Groove (Kalifornija) je za 45 dni prepovedal nadaljno odpiranje kiberkafejev. Stopnja kriminala v okolici kiberkafejev naj bi bila nadpovprečna zato, ker otroci tam igrajo nasilne igrice.
Aja, pa mladoletniki (do 18 ali 21 let?) ne bodo smeli biti v kiberkafejih po 20:00, kadar bo naslednji dan šola. Druge dni bodo smeli biti v njih do 22:00.

6 komentarjev

Komunizem skrbi mladina

The Register - Se spomnite reklame za Mladino, ki se konča s kontrastno optimističnim zaključkom, kako s(m)o mladi pomembni? Podobno razmišlja tudi Kitajska, ki je v ta namen zaprla 17,488 kiberpip, ups, kiberkafejev, še nekaj malega tisoč pa jih mora namestiti nadzorno opremo oz. omejiti dostop do pornografske, pohujšljive ali kakršne koli druge, neprimerne vsebine. Komunizmu, seveda. Klik!

Preden me obtožite pljuvanja po komunizmu: ni res . Moramo pa se zavedati, da se nam nekatere poteze lahko zdijo jako neumne oz. neprimerne, medtem ko jih v drugih sistemih dojemajo drugače. Ampak to ne pomeni, da se moramo z njimi strinjati, ali pač?

12 komentarjev

Kitajska in ukinjanje cybercafe-jev

The Register - Kitajska se zagotovo boji "bolezni", ki sliši na ime zasvojenost z internetom. Posledica te bojazni je zaprtje skoraj 2000 cybercafe-jev, po poročanju časopisa Shanghai Daily, pa naj bi v kratkem zaprli še 6000 cybercafe-jev. Ne vem, če je to glavni vzrok, gotovo pa so pri tem imela veliko razna teženja staršev, ki so se pritoževali čez internet češ, da internet škoduje duševnemu in fizičnemu zdravju njihovih otrok. No ja, še vedno bolje, kot Talibanska odločitev .

1 komentar