»

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev

Komunizem zaskrbljen

Australian IT - Na Kitajskem, po eni strani najbolj zavzeti državi za spodbujanje učenja (in seveda uporabe) spleta in njegovih tehnologij, po drugi pa blazno 'čistunska' dežela, zopet napada: po zaprtju nemalo kiberkafejev, odprtju največjega kiberkafeja na svetu (nemalo jih še načrtujejo), so uzakonili špijonažo.

'Spletna policija' (ter ponudniki dostopa) ima sedaj novo dolžnost: opazovati navade uporabnikov, o njih poročati vladi, 'skrbeti' za dosegljivost spornih vsebin (primer: BBC), ter se nasploh iti skrbne starše. Klik! ... Slovenija zavije na obvoznico ...

1 komentar

Sončna kalifornija

Slashdot - V najbolj svobodni deležli na svetu (kakor jo njeni prebivalci strašno radi kličejo) se dogajajo tudi čudne reči. Mestni svet v mestu Garden Groove (Kalifornija) je za 45 dni prepovedal nadaljno odpiranje kiberkafejev. Stopnja kriminala v okolici kiberkafejev naj bi bila nadpovprečna zato, ker otroci tam igrajo nasilne igrice.
Aja, pa mladoletniki (do 18 ali 21 let?) ne bodo smeli biti v kiberkafejih po 20:00, kadar bo naslednji dan šola. Druge dni bodo smeli biti v njih do 22:00.

6 komentarjev

Komunizem skrbi mladina

The Register - Se spomnite reklame za Mladino, ki se konča s kontrastno optimističnim zaključkom, kako s(m)o mladi pomembni? Podobno razmišlja tudi Kitajska, ki je v ta namen zaprla 17,488 kiberpip, ups, kiberkafejev, še nekaj malega tisoč pa jih mora namestiti nadzorno opremo oz. omejiti dostop do pornografske, pohujšljive ali kakršne koli druge, neprimerne vsebine. Komunizmu, seveda. Klik!

Preden me obtožite pljuvanja po komunizmu: ni res . Moramo pa se zavedati, da se nam nekatere poteze lahko zdijo jako neumne oz. neprimerne, medtem ko jih v drugih sistemih dojemajo drugače. Ampak to ne pomeni, da se moramo z njimi strinjati, ali pač?

12 komentarjev

Organsko pakiranje

X-Bit Labs - Vsem nam je znana že legendarna krhlost AMD procesorjev. No, ker se tega očitno zaveda tudi AMD je za svoj prihajajoči Palomino procesor uvedel novo "pakiranje". Ne govorim o škatli, v kateri bo procesor, ampak o ploščici na kateri je silicijeva rezina in L1, L2, L3,... mostički. Do sedaj je bila ploščica iz neke vrste keramike. Sedaj bo AMD začel uporabljati organsko snov. Palomino bo zato zgledal zelo podobno kot Intel procesorji.
Zaradi te spremembe, pa bo postal procesor tudi občutno tanjši. Trenutna debelina keramične ploščice je 1.4mm. Pri organskem pakiranju bo le-ta 1.08mm. Kar pomeni, da bodo imeli nekateri coolerji velike probleme s stikom med hladilno površino in procesorjem samim. Ponovem so tudi vsi elementi procesorja, razen L mostičkov, na dnu procesorja. Prej tam niso smeli biti, ker je bil to prostor, kjer je temperaturna sonda zajemala podatke. Palomini imajo že vgrajen termometer, zato potreba po sondi odpade. Upam, da se ne bodo pojavili problemi na starih...

7 komentarjev