»

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Palomino 2200 potrjen

X-Bit Labs - Novica je potrjena. Kdaj bo izšel, se še ne ve - a izšel bo. AMDjev Athlon XP, temelječ na Palomino jedru. Razen hitrosti je enak šibkejšim bratcem, saj ima 1.75 volta na jedru, je grajen v 0.18 mikronski tehnologiji, delovna frekvenca pa bo 1800 MHz. Po prvih poročilih naj bi bila ta frekvenca tudi zgornja meja Palomino jedra, kar pomeni dvoje - naslednji procesor bo (najverjetneje) že zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kot drugo pa bo zadeva neprijazna navijanju. Ah ja, čakanje bo še dolgo :D.

0 komentarjev

Več novic o T-bredu

X-Bit Labs - Če ste se začeli že sliniti ob pogledu na domnevni T-bred z oznako 2800+, ki ga je AMD razkazoval na CeBitu in se neizmerno veseliti konca meseca, ko naj bi postali T-bredi tudi dostopni v trgovinah, naj vas razočaram, da bo AMD konec meseca samo naznanil nove procesorje, medtem ko jih bomo v trgovinah videli mnogo kasneje. X-bit labsi poročajo, da bo AMD konec marca predstavil le mobilne Athlone 4, ki bodo bazirali na T-breadovemu jedru. Domnevna prodaja desktop Thoroughbredov pa je napovedana za konec pomladi, kar niti slučajno še ni tako blizu. Pred tem bo AMD v trgovine poslal še zadnjega Palomina z oznako 2200+.
T-bredi se od Palominov ne bodo razlikovali po ničemer, razen po 0.13 mikronski tehnologiji. Prva različica novega Athlona XP s 0.13 mikronskim jedrom bo nosila oznako 2400+, kasneje pa bomo videli še procesorje z oznakami 2200+ in 2000+.
Navijalska nebesa se nam tako na žalost obetajo šele konec Junija. Ah ja. ...

1 komentar

Nov test pri Tomu

Tom's Hardware - Tokrat so se pri Tom's Hardware spravili stestirati dva navita procesorja. AMD-ja XP 2000+ so navili na 2300+, intelov P4 2200 pa tiktaka pri 3000 MHz. In kaj so ugotovili? Po njihovih testih AMD zaostaja, a vse to bi se lahko spremenilo (tako vsaj menijo), če bi pri AMD-ju prešli na 0.13 mikronsko tehnologijo. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

In saga se nadaljuje

The inquirer - Še pred kratkim je kazalo, da bo AMD za malo malico pospravil Intela s svojimi Athloni, vendar pa smo bili kmalu priča preobratu, ki je Intel popeljal zopet med proizvajalce najzmogljivejših procesorjev za PC tržišče. Sicer je Intelova zmaga popolna samo na papirju, saj so 0.13 mikronski Pentiumi4 še vedno predragi, Athloni pa še vedno uspejo prepričati dobršen del kupcev ravno zaradi svoje nizke cene. Vendar o cenovni politiki kdaj drugič.
Čeprav ima Intel trenutno boljše izhodišče v tekmi za najbolj zmogljive procesorje, AMD prav nič ne zaostaja, saj uspešno lovi tempo, ki mu ga zastavlja Intel. Po roadmapih sodeč, se bo to sledenje uspešno nadaljevalo tudi v tem letu, saj ima AMD v vseh četrtinah najavljene ustrezne procesorje, ki bodo konkurirali Intelovi pestri ponudbi. Ne smemo pa pozabiti tudi dejstva, da se bo AMD-jev veliki naskok začel s predstavitvijo 0.13 mikronskih Athlonov, ki bodo zlahka dosegali višje hitrosti od danes najhitrejših Palominov. Več o vsem tem si...

0 komentarjev

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev

AMD ukinja Athlone

X-Bit Labs - AMD bo v prvem četrtletju 2002 prenehal s proizvodnjo procesorjev družine Athlon, ki bazirajo na jedru Thunderbird. Nadomestil jih bo s procesorji AthlonXP na 0.18 mikronskih jedrih Palomino, ter nekaj kasneje (najkasneje Q2/2002) z 0.13 mikronskim Thoroughbred jedri.

2 komentarja

Test AthlonXP 1900+

Hexus - AMD zadnje čase kar agresivno napada trg, saj se zaveda, da Intel zaradi težav vsaj do januarja ne bo mogel poslati v trgovine svojega paradnega konja, ki sliši na ime Northwood. Tako je AMD pred kratkim izdal svoj najmočnejši procesor na Palomino jedru, ki deluje s frekvenco 1.6 GHz, oziroma je primerljiv s procesorji Pentium4 s frekvenco 1900 MHz ali več. No, roko na srce je AMD izbral precej mil način označevanja, saj so že 1.4 GHz Athloni brez problemov dohitevali najhitrejše Intelove procesorje. Palomini pa bodo naredili še večji "pokol", saj znajo bolje izkoriščati predpomnilnik, so hitrejši, imajo bolje izkoriščene cikle, pa še kakšna manjša izboljšava bi se našla. Zanimivo je, da naj bi bili v najnovejše AthloneXP vgrajeni deli, ki so izdelani v manj kot 0.18 mikronski tehnologiji, vendar ne smete pozabiti, da ti deli nimajo nič skupnega z 0.13 mikronsko tehnologijo, ki jo bomo ugledali v prihodnjih generacijah procesorjev. AMD je AthlonXP 1900+ izdal kot odgovor na vedno...

1 komentar

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

2 GHz Pentium 4 in i845 plošče naprodaj

The inquirer - Da ne boste kar na vrat na nos oddivjali v trgovino, naj vam povem, da v naslovu omenjeni primerki še niso naprodaj v računalniških trgovinah, jih pa lahko naročite preko interneta. Sicer dvomim, da bo kdo naročal tako občutljive dele, ki jih cariniki tako radi zlomijo ali poškodujejo, preko interneta, vendar je vseeno dobro vedeti, da tudi masovna prodaja ni daleč. Cen je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte tukaj. Povem vam samo, da 2 GHz Pentium4 stane $562, kar ni ravno poceni.

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Slike AMDjevega Palomina

Overclockers Australia - Na forumu Avstralskih overclockerjev sem našel prve slike AMDjevega novega procesorja družine Athlon, Palomina. Slike so bile posnete na predstavitvi za zaprtimi vrati, posneli pa so jih novinarji nemške računalniške revije Tecchannel. Za demonstracijo so uporabili Gigabytovo GA-7DX matično ploščo, ki temelji na čipovju AMD 760. Testni primerek je tiktakal pri 1533 MHz (11,5 × 133). Zanimivo je, da bo AMD najverjetneje začel s prodajo Palominov v drugi četrtini tega leta, a samo v večprocesorski verziji, za katero je namenjeno čipovje 760MP. Na Cebitu so pokazali tudi tak delujoč sistem. Enoprocesorske Palomino sisteme pa lahko pričakujemo v tretji četrtini tega leta. Ja, saj res... Tole je še zanimivo. Na Palominu je 5 L1 mostičkov, ki pa so lasersko prerezani, torej nič navijanja brez dobrega HB svinčnika.

Stran na forumu najdete tukaj, originalni članek, ki pa je na žalost v nemščini, pa tukaj....

0 komentarjev