»

320-gigabajtni Blu-ray disk

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
engadget - Blu-ray, naslednik DVDjev in zmagovalec HD vojne, kar ne more in ne more dodobra zaživeti. Prodaja DVDjev je še vedno precej višja od prodaje Blu-ray filmov, predvajalnikov, medijev in zapisovalnikov. Morda je to tudi razlog, da na trgu še ni 100 in več gigabajtnih medijev, ki so bili v prototipni obliki napovedani že leta 2004. TDKjevi inženirji, ki očitno verjamejo v trdoživost standarda Blu-ray, so se odločili nekoliko premakniti meje, kar prek 300 GB na plošček.

Za dosego kapacitete 320 GB, ki se je ne bi branili niti marsikateri vstopni modeli prenosnih računalnikov, so uporabili 10 32-gigabajtnih plasti, na katere se bo zapisovalo podatke. Jasno se poraja vprašanje, kako dostopati do zadnje, desete plasti, kjer je treba podatke gledati...

43 komentarjev

UAV nadzorujejo promet

reddit - Policija v Izraelu uvaja brezpilotne zrakoplove za nadzor prometa. Njih prednost tiči predvsem v nizkih obratovalnih stoških in zmožnosti ostati v zraku neprekinjeno tudi po 24 ur. V navezi z ostalimi tehnološkimi doprinosi, pa so lahko tako nabrane informacije dostopne vsem enotam na terenu preko dlančnikov in podobnih naprav.

Da se le ne bodo vozniki s potrebo po hitrosti odslej ozirali samo še v nebo, namesto na cesto.

7 komentarjev

Legalna reaktivacija MS Windows XP?

Overclockers Australia - Če si lastite originalno inačico Microsoftovega operacijskega sistema Windows XP, ste se zagotovo že srečali z aktiviranjem sistema. Težava nastane, da je treba izdelek ponovno aktivirati, če ste zamenjali velik del strojne opreme ali pa če ste se preprosto ponovno odločili namestiti OS na isto računalo. V slednjem primeru obstaja rešitev, ki vas reši ponovne aktivacije. Je popolnoma legalna in legitimna (vsaj tako avtor), vključuje pa kopiranje pravile datoteke (wpa.dbl) na prenosljiv medij ter po reinštalaciji nazaj. Toliko da veste :D.

3 komentarji

Mitsumi predstavlja DW-7800TE

CDRLabs - Mitsumi je na Cebitu predstavil novo DVD+RW enoto DW7800TE, s katero bomo po napovedih lahko pisali na DVD medije z 2.4x hitrostjo, poleg tega pa tudi 40x pisali (ter brali) CD-R-je in s kar z 20-kratno hitrostjo prepisovali standardne CD/RW medije. Enota sama bo sebi ne izgleda nič posebnega toda lastnosti so prav zanimive. Edino kar lahko moti je Mistumijeva slaba lastnost - kvaliteta. Bomo videli. Za kratek opis pojdite sem, če pa imate slučajno željo po poročilu iz Cebita v Japonskem (!) jeziku, kjer je tudi malo več napisanega o novi enoti pa kliknite semkaj.

12 komentarjev

Plextorjeva individualizacija

CDR-Info - Prenekateri Pekô je že spoznal, da se določene pečke bolje ujamejo z določenimi mediji (CDR, da ne bo pomote). Rezultat neprimerne kombinacije je lahko škrtanje CD bralnika, ali pa sploh neberljivost medija v nekaterih ali celo vseh enotah (da domačih cd komponent ne omenjam).

Zaradi tega je Plextor razvil tehnologijo 'VariRec' - Variable Recording. Pomeni, da bo CD zapisovalo (beri: Plextorjeve nove enote) iz mesta za kalibracijo laserja na ploščku razbralo tip in oznako medija, ter iz baze izbralo najprimernejšo moč laserja. Klik!

3 komentarji

Test Plextorjeve 24x pečice

Icrontic - Plextor je na področju "pečenja" CD-jev že kar veteran, saj se je podjetje osnovalo že zelo zgodaj. Tekom let pa so si nabrali dovolj znanja in izkušenj, da so lahko začeli izdelovati ene izmed najboljših CD-R/RW enot za domačo uporabo. Najnovejši izdelek, ki ga je Plextor naredil je 24x pekač, ki vsebuje Tako BurnProof tehnologijo, ki preprečuje zoprni buffer underrun, ki povzroči izpad podatkov in s tem uniči CD, kot tudi Plextorevo PowerREC-II tehnologijo, ki prepozna kakovost CD-ja in prilagodi hitrost zapisovanja. Da pa se enota ne bi pregrevala, je Plextor vanjo vgradil tudi majhen ventilatorček. Zraven enote najdemo še kup uporabnega softvera, enoto pa poleg vsega krasi še tradicionalna Plexotrjeva kakovost. Vendar kljub kakovosti ne vem, če je kdo pripravljen dati 200 dolarjev za enoto. Da ti enota speče CD v 1-2 minutah prej, je slab izgovor za ceno. Raje si kupite kakšnega 16x Teaca, ki je prav tako odlična enota, pa še dokaj poceni je. Test Plextorjevega dirkača si lahko...

1 komentar