»

Podkožni biorazgradljivi čipi za LED-tatuje

Wired News - Raziskovalci na University of Pennsylvania razvijajo biorazgradljive čipe iz silicija in svile, ki se bodo vgradili v podkožje, tam izgubili svoje ovoje in povsem normalno funkcionirali. Preizkuse z LED-čipi so že uspešno izvedli na miših, katerih kožo so uspešno spremenili v zaslon.

Čipi teh novih tatujev so pritrjeni na svileni substrat, ki se sčasoma v podkožju raztopi, tako da ostane le čip v velikosti enega milimetra in debeline 250 nm, ki se...

27 komentarjev

Zloglasni hrošč v Windows 7 močno pretiran

CHKDSK /r v Windows 7

ZDNet - Dobrih štirinajst dni po dokončanju (RTM) Windows 7 so se na spletu razplamtele govorice, da nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema vsebuje nemarnega hrošča, ki utegne povzročiti zamudo pri izidu operacijskega sistema, zaradi česar so ga poimenovali showstopper. Namreč, če bi v ukazni vrstici znotraj Windows 7 pognali ukaz chkdsk /r (chkdsk je program za pregled diska, stikalo r pa mu naroči, naj poišče in poskusi popraviti slabe sektorje na njem) na poljubnem pogonu, naj bi program porabil ves razpoložljiv pomnilnik (memory leak) in se nato sesul.

Tresla se je gora, rodila pa se je samo miš. Na ZDNet so si vzeli čas in natančno preštudirali okoliščine. Ugotovili so sledeče. Na sistemskem disku do težav ne more priti, ker...

32 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

iTNews - Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem...

8 komentarjev

High-Tech road trip!

Slashdot - Verjetno ste se že kdaj odpravili s prijatelji na kakšno malce daljše potovanje in vam je bilo neizmerno dolgčas v celodnevni vožnji. Kako bi bilo če bi bil vaš avtomobil in avtomobil prijateljev pred vami opremljen z mrežno opremo? In vožnja bi se spremenila v zabavno zapravljanje časa. Sliši se kot kakšna reklama iz TV prodaje ampak fantje na tej strani so pljunili v roke in uspešno izvedli prav to. Zanimivo, ni kaj.

0 komentarjev