»

X spreminja politiko blokiranja, uporabniki besni

Slo-Tech - Ena izmed prepoznavnih lastnosti X-a, ki ima korenine v zgodnji dobi Twitterja, se bo korenito spremenila. Blokiranje, ki je doslej v celoti preprečevalo interakcijo, se bo omehčalo. Uporabniki nad napovedano spremembo niso navdušeni.

Trenutno je blokiranje zelo dokončen način za prekinitev komunikacije. Kogar blokiramo, z nami ne more več komunicirati niti ne more več brati naših objav. Seveda jih lahko pogleda neprijavljen, saj je Twitter (razen če svoje objave nastavimo drugače) javen, a to lahko tako ali tako vsi, predsem pa to ni tako zelo enostavno, ker jih je treba najti. Prostega neprijavljenega brskanja po X-u namreč ni več.

Elon Musk pa je sedaj sporočil, da bodo odslej blokirani uporabniki lahko videli objave tudi uporabnikov, kateri so jih blokirali. Musk odločitev utemeljuje z večjo transparentnostjo, večinsko mnenje uporabnikov pa ji je nenaklonjeno. Menijo, da bo sprememba olajšala zasledovanje in nadlegovanje. Ena izmed možnosti nadlegovanja je izdelava posnetkov...

33 komentarjev

Musk: X (Twitter) bo ukinil funkcijo blokiranja računov

Slo-Tech - Muskove zaletave izjave na družbenih omrežjih je sicer treba jemati z zrnom soli, a vsaj glede njegovega omrežja X - nekdanjega Twitterja - se često izpolnijo; navsezadnje je njegov lastnik in do nedavna tudi njegov direktor. Zadnja Muskova domislica je destilat njegovega dlje časa trajajočega neodobravanja ene izmed ključnih funkcij na X-u. Funkcijo blokiranja uporabnikov bodo sedaj zares ukinili, je napovedal, ker da ni smiselna.

Ali se bo to res zgodilo, ostaja zavito v tančico skrivnosti. Musk vztraja, da bodo blokiranje odpravili, ostala bo le možnost blokiranja zasebnih sporočil. Na X-u pa bi namesto blokiranja, ki blokiranemu preprečuje vsakršno interakcijo z uporabnikom, kar vključuje tudi zgolj branje in seveda komentiranje, izpopolnili utišanje (mute). Če uporabnika utišamo, njegovih umotvorov ne vidimo več, obratno pa ne drži. Prav tako kljub utišanju uporabnik še vedno lahko komentira, le opozoril ne bomo več prejeli.

Musk ni pomislil na podrobnost, ki jo...

74 komentarjev

Twitter ni več odprt

Slo-Tech - Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav...

73 komentarjev

Teksaški zakon o prepovedi cenzure na družbenih omrežjih protiustaven

Slo-Tech - Ameriško zvezno sodišče je zadržalo kontroverzni teksaški zakon, ki je upravljavcem družbenih omrežij prepovedoval moderiranje in odstranjevanje vsebin, ki jih objavljajo uporabniki. Teksaški zakon je od upravljavcev zahteval, da nediskriminatorno razpečujejo vsakršno vsebino in jim odrekal uredniško presojo. Izrecno jih je opredelil kot nevtralno prenosno infrastrukturo (common carrier), podobno kot ponudnike dostopa do interneta ali mobilne operaterje.

Sodnik Robert Pitman je zakon v celoti zadržal, ker je vseboval vrsto neustavnosti, med drugim tudi kršitve prvega amandmaja (svoboda izražanja). Sodišče meni, da obstaja velika verjetnost, da tožniki v postopku uspejo, zato bi uveljavitev zakona pred zaključkom postopka povzročila težko popravljive posledice. Podoben zakon so želeli sprejeti tudi na Floridi, a ga je zvezno sodišče prav tako blokiralo. V vseh primerih so konzervativni guvernerji zakon utemeljevali z besedami, da se tako borijo proti domnevnemu utišanju...

45 komentarjev

Toru primanjkuje prostovoljcev

Slo-Tech - Upravljavci omrežja Tor, ki omogoča (bolj ali manj) anonimen oziroma vsaj necenzuriran dostop do interneta, ugotavljajo, da že od začetka leta upada število uporabnikov, ki nudijo mostove (bridges). Trenutno jih imajo okrog 12.000, izmed katerih jih 900 uporablja protokol obfs4. Sčasoma se znajdejo na seznamu za blokiranje, ki si ga delijo države, ki želijo blokirati Tor, zato je ključen dotok svežih. Ta pa se je sedaj ustavil, zato pozivajo vse, da pomagajo z novimi.

Da bi do konca leta zagotovili 200 novih, kolikor jih po izračunih nujno potrebujejo, so se domislili vzpodbud. Razdelili bodo nekaj puloverjev, majic, nalepk, ki jih bodo dobili novi ponudniki, če bodo vsaj leto dni sodelovali. Most lahko ponuja vsakdo, ki ima stalen naslov IPv4 (ali IPv6), podporo za Obfs4 in stalno povezljivost (24/7).

13 komentarjev

Nove podrobnosti Twitter hacka

Slo-Tech - Mineva nekaj dni od odmevnega vdora v najvidnejše račune na Twitterju in tako podjetje kot mnogi preiskovalci ter vpleteni so postregli z nekaj več detajli. Zaenkrat še vedno kaže, da je šlo za kripto-potegavščino, saj ni videti, da bi jo zlikovci podurhali z zasebnimi sporočili Obame, Muska in drugih pomembnih oseb; toda na končne sklepe bo potrebno še čakati.

V noči s srede na četrtek po našem času se je Twitterju pripetil bržkone največji vdor v zgodovini socialnih omrežij. Mnogi računi vidnih svetovnih političnih, gospodarskih in medijskih osebnosti, kot so Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates in Jeff Bezos, so začeli bljuvati prevarantske objave, ki so imele namen od lahkovernežev izvabiti kriptokovance. Na koncu so nepridipravi dejansko pobasali za prek sto tisoč dolarjev plena, pri Twitterju pa so po dveh urah mahinacije le zaustavili - tudi s pomočjo prijemov, ki jih vidimo jako redko, kot je vsesplošno blokiranje preverjenih (verified) uporabniških računov. Ker je...

13 komentarjev