»

Ob 20-letnici Ubuntuja izšla verzija 24.10

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najbolj priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu, ki nosi predvidljivo ime Ubuntu 24.10 oziroma Oracular Oriole. Te dni Ubuntu praznuje 20-letnico obstoja - Ubuntu 4.10 je izšel 20. oktobra 2004 -, hkrati pa je 24.10 druga različica v tem letu. Prejšnja Ubuntu 24.04 je imela oznako LTS in bo torej podprta dlje časa, nova 24.10 pa zgolj običajnih devet mesecev.

V novi verziji je vključeno najnovejše stabilno jedro 6.11, kar doslej ni bila navada. A od avgusta letos je Canonical sprejel novo politiko, da vedno vključijo zadnjo inačico jedra, ki je na voljo. To bo prineslo tudi hitrejšo podporo za nove funkcionalnosti, ki jih dobiva Linux kot ekosistem. Uporabniki na arhiteketuri ARM64 imajo odslej na voljo GNOME Initial Setup za enostavnejšo postavitev sistema po namestitvi. Novi File Manager pa omogoča lažjo navigacijo po drevesni strukturi sistema, dostop do različnih pogonov in preglednejše iskanje po neindeksiranih mapah.

Dodali so nekaj spominov na prvo...

4 komentarji

Ubuntu Pro s plačljivim dodatkom omogoča 12-letno podporo

Slo-Tech - Canonical, ki skrbi za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu, je najavil dobrodošlo spremembo. Za verzije od Ubuntu 14.04 LTS dalje bodo nudili podporo kar 12 let. Gre za plačljivo podporo v okviru programa Ubuntu Pro, ki je doslej nudila 10-letno podporo. Prav to so uvedli šele pred slabim letom, sedaj pa jo podaljšujejo še za dve leti ob dodatnem doplačilu - če naročimo Legacy Support. Standardna, brezplačna podpora velja pet let, ko je to že v navadi za verzije LTS. Običajne različice, torej ne LTS, še naprej zastarevajo po devetih mesecih.

Z Ubuntu Pro uporabniki dobijo 10-letno podporo za vsebine v repozitorijih main in universe, telefonsko podporo in podporo za razreševanje zahtevkov (tickets). Dodatna, še dvoletna podpora, je uporabna zlasti za podjetja, ki na produkcijskih sistemih uporabljajo Ubuntu. Če nadgradnja na novejšo verzijo iz kakršnegakoli razloga ni zaželena, lahko tako še naprej uporabljajo staro verzijo z zavedanjem, da imajo vse potrebne...

6 komentarjev

Codeweek v Računalniškem muzeju

Slo-Tech - Prihodnji teden je spet Codeweek! To je teden, ko se geeki po vsej Evropi posvetijo programiranju, računalniškemu izobraževanju in ozaveščanju in v tovrstna ravnanja vabijo tudi druge.

Če vam je doma karantensko-dolgčas, tokrat računalniški muzej vabi na virtualne sprehode in delavnice:
v torek, 20.10. ob 18:00 virtualni sprehod po vrhunskih dosežkih Slovencev v svetu in hitrim uvodom v šifriranje informacij
v četrtek, 22.10. ob 18:00 virtualni sprehod po zgodovini računalniških iger, konzol in osnove računalniške grafike
v soboto, 24.10. ob 18:00 začetna delavnica načrtovanja elektronskih vezij.

Če želite izvedeti zakaj se je v zgodovino zapisal kalukator HP-35 in kako je povezan s Slovenijo, če vas zanimajo prazgodovinski Nintendi in Sege ali če vas mikajo flip-flopi, je to teden za vas! Vse kar sodelujoči potrebujejo je Zoom in veselje do spoznavanja novih področij. Vabljeni!

0 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Izšel Ubuntu 16.10

Ubuntu - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 16.10, ki po besedah proizvajalca poganja večino oblačnih okolij na svetu. Pol leta po izidu zadnje inačice prinaša nova s kodnim imenom Yakkety Yak precej manjših novosti, a brez večje revolucije.

Privzeti grafični vmesnik ostaja Unity 7, na voljo pa je tudi eksperimentalna verzija Unity 8 + Mir. Nova verzija vsebuje najnovejše stabilno jedro Linux 4.8. Kar se tiče grafike, ostajamo pri Mesi 12.0, saj 12.1 oziroma 13.0 ni izšla pravočasno. Podpora za Vulkan ni vključena, ga je pa mogoče namestiti iz privzetih repozitorijev. Priložen LibreOffice je napredoval do verzije 5.2. Ubuntu 16.10 ni tako imenovana verzija LTS, zato ga bo Canonical podpiral le devet...

61 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev