»

Starlink bo dražji, kjer je gneče več

Slo-Tech - Dasiravno je namen Starlinka zagotavljanje internetne povezave povsod, zlasti kjer so klasični načini teže dostopni, saj uporablja satelite, vendarle ni tako zelo univerzalen, kot bi pričakovali. Kjer je pokritost nizka glede na potrebe, bo Starlink odslej zaračunaval pribitek v višini 100 dolarjev. Tako imenovani congestion charge, ki ga na primer poznamo iz nekaterih zahodnih mest kot plačilo za vožnjo z avtomobilom po središču, bo Starlink zaračunal samo enkrat. Če se gneča pojavi kasneje, obstoječi naročniki prispevka ne bodo plačali. Zaračunal pa se bo lahko ob prehodu na nov naročniški paket ali zamenjavi naslova.

Zamisel je seveda preprosta. Kjer je omrežje že sedaj zelo obremenjeno, saj imajo sateliti končno kapaciteto, želi SpaceX potencialne nove naročnike povprašati, ali resnično želijo in potrebujejo storitev. Če se bo v prihodnosti omrežje izboljšalo, se pribitek na tistem področju ne bo več zaračunaval. Starlink torej v resnici želi, da bi ljudje počakali. Kdor se...

13 komentarjev

United Airlines bo največji Starlinkov letalski partner

Slo-Tech - Internet nezadržno prihaja tudi na letala, saj ga je napovedal tudi prevoznik United Airlines. V podjetju nameravajo celotno floto svojih letal opremiti s terminali za satelitski internet Starlink, ki ga ponuja Muskov SpaceX. Prve teste bodo začeli izvajati prihodnje leto.

Minuli mesec je internet na svojih letih napovedala tudi Delta, ki ga bo nudila na čezoceanskih letih. Delta (in tudi Southwest) stavi na Viasatove sprejemnike in Satelite, United Airlines pa na SpaceX-ov Starlink. Slednji trdi, da bo Starlink zanesljivejši, zlasti nad morjem in v odročnih predelih, njegove hitrosti pa bodo omogočile več potnikom hkrati spremljati celo pretočne vsebine, kot so videoposnetki in glasba na zahtevo.

United Airlines bo podobno kot Delta internet nudil brezplačno, a za zdaj ne govori o nobenih dodatnih pogojih, medtem ko bo Delta sčasoma zahteval članstvo v klubu zvestobe. United Airlines ni edini prevoznik s Starlinkom, saj sta taka vsaj še Hawaiian Airlines in Qatar Airways, je pa...

1 komentar

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

SpaceX začel gradnjo satelitskega megaomrežja

Slo-Tech - Po nekaj dneh prelaganja je SpaceX danes vendarle izstrelil prva satelita, ki predstavljata zametek prihajajočega širokopasovnega internetnega omrežja Starlink. Na raketi Falcon 9 so z izstrelišča Vandenberg v Kaliforniji v orbito poslali prva prototipa. Prve stopnje rakete to pot niso lovili, ker je šlo za rabljeno raketo. SpaceX za zdaj prvo stopnjo raket uporablja največkrat dvakrat. So pa, žal neuspešno, poizkusili z mrežo na ladji uloviti del aerodinamične modifikacije oz zaščito tovora (fairing). Glavni tovor pa je predstavljal satelit Paz, s katerim bo španski Hisdesat z višine 514 kilometrov za špansko vlado in druge naročnike slikal planet. A nas bolj zanima Starlink.

Mikrosatelita Microsat-2a in Microsat-2b bosta zbirala potrebne podatke in v...

39 komentarjev