»

Prvi telefon, ki se prepogne dvakrat!

Slo-Tech - Kitajski proizvajalci ne želijo zaostajati za zahodnimi, zato ni presenetljivo, da je Huawei le nekaj ur po napovedi iPhona 16 predstavil svoj telefon, ki se prepogne dvakrat oziroma zloži v obliki črke Z. Novinec stane 2800 dolarjev in bo na voljo čez teden dni.

Huawei Mate XT je prvi telefon na svetu, ki je v iztegnjeni obliki trikrat večji. Naprava ima debelino 3,6 milimetra v iztegnjeni obliki in zaslon z diagonalo 10,2 palca. Uporabljamo ga lahko v neiztegnjeni obliki (6,4 palca), enkrat razprti (7,9 palca) obliki in popolnoma iztegnjeni obliki. Ko je zaprt, je debel 12,8 milimetra, kar je primerljivo z Galaxy Z Fold 6.

Tehnične specifikacije so zelo dobre, a pričakovane. Ima 16 GB pomnilnika, 256, 512 ali 1024 GB kapacitete, procesor Kirin 9010 5G, baterijo s kapaciteto 5600 mAh, 66-W polnilnik, kamero s 50 milijoni točk, 5,5-kratni optični zoom in – operacijski sistem HarmonyOS 4.2. Huawei še vedno ne sme uporabljati Androida.
Za telefon so pobrali že 3,7 milijona...

80 komentarjev

Pixel Fold se prepogne

Slo-Tech - Google se je vendarle opogumil in izdal telefon, ki ga je možno prepogniti. Neizvirno poimenovan Pixel Fold je neposredna konkurenca Samsungovemu Galaxy Z Foldu, čeprav ju ne moremo zamenjati. Pixel Fold je že vizualen drugačen, ker so njegove dimenzije v raztegnjeni konfiguraciji 139,7 x 158,7 x 5,8 milimetra. To pomeni, da ima zaslon OLED z diagonalo 7,6 palca in ločljivostjo 2208 x 1840 pik (razmerje 6:5), ki se osvežuje s 120 Hz, ščiti pa ga Ultra Thin Glass. Na sredini je pregib opazen, a ne moteče. Ko pa ga zapremo, uporabljamo sekundarni zaslon z diagonalo 5,8 palca (1080 x 2092 oziroma 17.4:9). Telefon ima nekoliko večji rob (bezel) kakor običajni telefoni.

Ne moremo pa mu očitati debeline, ki je v zaprti obliki 12,1 milimetra. V notranjosti skriva Tensor G2 SoC in koprocesor Titan M2. Ima 12 GB pomnilnika LPDDR5 ter 256 ali pa 512 MB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Kamer ne manjka. Zadaj so tri: z 48 milijoni točk in f/1.7, širokokotna z 10,8 MP s f/2.2 in telefoto z...

30 komentarjev

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Huaweijev prepogljivi telefon je tu

Slo-Tech - Proizvajalci pametnih telefonov so že ugotovili, da je narediti prepogljiv telefon tehnološki izziv, ki se lahko tudi ponesreči. Tudi Huawei je to ugotovil, ko je svoj primerek večkrat preložil. Sedaj pa je z nekaj mesečno zamudo Mate X vendarle tu. Telefon je sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, kjer stane 17000 juanov (2200 evrov), a bo v prihodnosti dobavljiv tudi v drugih državah.

Končni izdelek je zelo podoben napovedim z začetka leta. Zaslon OLED ima diagonalo dolžine 8 palcev, ki ima ločljivost v iztegnjeni konfiguraciji 2480 x 2200. Ko ga zapremo, dobimo dva ločena zaslona z ločljivostjo 2480 x 1148 in 2480 x 892, ki merita 6,6 in 6,3 palca. Procesor Kirin 980 je enak kot v Mate 20, družbo pa mu dela 8 GB pomnilnika in 512 GB flasha. Baterija s kapaciteto 4500 mAh je nuja, da ima tako velik zaslon normalno avtonomijo. Podpora za 5G je namenjena kitajskemu trgu, medtem ko na Zahodu gradijo omrežja 5G z drugimi frekvencami.

Najpomembnejši zaščitni znak telefona pa je...

19 komentarjev

Huawei nadaljuje osamosvajanje od Androida z lastnimi zemljevidi

vir: Goodfreephotos

vir: China Daily
China Daily - Huawei, čigar uporaba Googlovih storitev je pod velikim vprašajem že vse od meseca maja, ko jih je na črno listo uvrstila ameriška administracija, je le dober teden po obelodanitvi lastnega operacijskega sistema HarmonyOS najavil še lastno alternativo za Google Maps.

Kot poroča China Daily, v družbi načrtujejo izvedenko zemljevidov pod imenom Map Kit, ki vsaj sprva ne bo na voljo običajnim uporabnikom, pač pa orodje za razvijalce aplikacij, ki za svoje delovanje potrebujejo digitalne zemljevide. Podrobnosti so nejasne, a Map Kit naj bi uporabljal podatke lokalnih zemljevidov, pokrival okoli 150 držav in bo na voljo v 40 jezikih. Dohiteti Google, ki je svoje...

18 komentarjev

Huaweijev operacijski sistem HarmonyOS je tu

Slo-Tech - Po napovedih smo ga vendarle dočakali. Huawei je na Huawei Developers Conference uradno predstavil svoj prihajajoči operacijski sistem, ki se imenuje HongMeng ali po zahodno HarmonyOS. Izvršni direktor Richard Yu je pojasnil, da razvoj poteka že od leta 2017, prve naprave z njim pa bodo predstavili ta konec tedna. Šlo bo za pametne televizorje in "pametne zaslone", karkoli že to pomeni (najbrž nekaj podobnega kot Google Home Hub).

HarmonyOS je operacijski sistem, ki so ga začeli razvijati že pred sporom z ameriško vlado, so pa zadnja nesoglasja še katalizirala njegov razvoj. Huawei ga opisuje kot operacijski sistem z mikrojedrom za vse scenarije, ki bo tekel na različni napravah, piscem...

34 komentarjev