»

Starlink se je uklonil in bo v Braziliji blokiral X

Slo-Tech - V Braziliji blokada X-a še traja, vmes pa dobiva tudi komične aspekte. Brazilija je namreč ob blokadi X-a, ki je posledica preiskave, prepovedala tudi rabo VPN-jev za dostop do strani mimo blokade ter zamrznila premoženje na bančnih računih podjetja Starlink. Skupna točka obeh podjetij je lastnik, to je Elon Musk, hkrati pa Starlink omogoča tudi dostop do interneta in X-a, ki ga ni želel blokirati. Sedaj se bo to spremenilo.

Starlin je na X-u sporočil, da bodo spoštovali sodno odredbo in v Braziliji onemogočili dostop do strani X. Medtem na sodišču še vedno izpodbijajo zamrznitev premoženja v državi. Zatrjujejo, da Starlink ne more biti odgovoren za ravnanje X-a niti za plačilo glob, zato naj bi bila blokada računov protizakonita. Sodišče je v petek odredilo blokado X-a, odločitev pa je v ponedeljek potrdil še senat vrhovnega sodišča. Regulator Anatel je sedaj potrdil, da tudi Starlink blokira X.

Razlog za celoten zaplet pa je X-ova nepripravljenost, da odstrani račune, ki po...

14 komentarjev

Brazilija je blokirala X

Bloomberg - Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sprožilo začasno blokado družbenega omrežja X, ker podjetje ni zadostilo zahtevam po pravni skladnosti s tamkajšnjo zakonodajo (plačljiv vir, alternativa).

Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je nacionalni telekomunikacijski agenciji Anatel v petek naročil, naj ukine dostop do platforme X, in dal Applu ter Googlu 5 dni časa, da aplikacijo umakneta s svojih trgovin, čeprav je to zadnjo postavko nato umaknil. Ukrep je sledil neizpolnitvi zahteve, po kateri bi morala družba X imenovati svojega novega pravnega zastopnika v Braziliji, brez katerega podjetja tamkaj ne morejo poslovati. V Braziliji lahko nekatere ukrepe izrekajo tudi posamezni sodniki vrhovnega sodišča, pri čemer pa je de Moraesa tokrat podprl tudi preostanek enajstčlanskega sodišča. V bran mu je stopil tudi predsednik države Lula da Silva, rekoč, da morajo zakone spoštovati vsi, tudi pomembni in bogati.

Kot je mogoče slutiti iz povoda, je spor globlji in traja že dlje časa. Zaostril

86 komentarjev

SpaceX omejil Starlink nad Ukrajino

vir: CNET
Slo-Tech - Kmalu po začetku ruskega napada na Ukrajino se je SpaceX odločil predčasno aktivirati satelitski internet Starlink in donirati na tisoče satelitskih krožnikov za dostop. Poteza je bila tedaj sprejeta z odobravanjem, saj so na tak način omogočili zanesljivejši dostop do interneta kljub uničevanju infrastrukture. Sedaj pa je izvršni direktor Elon Musk priznal, da SpaceX omejuje uporabnost Starlinka za krmiljenje brezpilotnih letalnikov, češ da to nikoli ni bil del dogovora.

Gwynne Shotwell iz SpaceX je dejala, da podjetje nikoli ni želelo, da bi bil Starlink uporabljen v ofenzivne namene. Namenjen je humanitarni uporabi in ne vojaški, pri čemer dopuščajo tudi uporabo za komunikacijo v vojski in podobno. A večinoma je Starlink namenjen civilni rabi. Ne bodo pa dovolili krmiljenja letalnikov, zato so sprejeli potrebne ukrepe, ki to preprečujejo. Kako točno so to storili, SpaceX ni pojasnil.

Poteza je sprožila burne odzive iz Ukrajine. Iz vlade SpaceX-u sporočajo, da se bodo morali...

4 komentarji

V Braziliji zasegli iPhone, ker nimajo polnilnika

Slo-Tech - Redko se zgodi, da bi v kakšni državi, sploh če sodi na Zahod, prepovedali prodajo Applovih izdelkov, a prav to se dogaja v Braziliji. Nedavno je tamkajšnji regulator prepovedal prodajo iPhonov brez priloženega polnilnika, kasneje pa izrekel tudi več glob, ker Apple odredbe ni spoštoval. Sedaj so začeli zasegati telefone v prodajalnah, ker ne izpolnjujejo pogojev za prodajo na brazilskem trgu.

Tik pred izidom iPhona 14 je Brazilija 6. septembra letos prepovedala prodajo iPhonov, če nimajo priloženega polnilnika. Apple je to počel zaradi nižjih stroškov, a je pravosodno ministrstvo presodilo, da takšno početje ni zakonito, ker morajo kupci potem ločeno kupiti še polnilnik. Apple se je sicer na odločitev pritožil, a to ni zadržalo njene izvedbe. Izrekli so mu več glob, ki so znašale dobrih 20 milijonov evrov, kar je za Apple bolj nevšečnost kot resen problem. Ker je Apple začel pobirati tudi prednaročila iPhona 14 in iPhona 14 Pro, ki se takisto prodajata brez polnilnika, so oblasti...

45 komentarjev

Iran zaradi protestov ugasnil internet

Slo-Tech - Zaradi protestov, ki Iran pretresajo od minulega petka zaradi smrti Mahse Amini, ki jo je bila aretirala moralna policija, so v državi izključili internet. Dostop se je začel krčiti že v ponedeljek, ko so Netblocks, Cloudflare in drugi opazili poslabševanje povezljivosti. Več ponudnikov dostopa do interneta in mobilnih operaterjev je bilo tudi do 12 ur dnevno odrezanih od mednarodnih povezav. Tudi sporočila sms niso potovala normalno, če so vsebovala prepovedane pojme.

V sredo so začeli selektivno onemogočati tudi dostop do platform za komunikacijo Instagram in WhatsApp. Facebook, Twitter in YouTube so nedostopni že leta, zato je ljudem počasi začelo zmanjkovati platform za neovirano komunikacijo. Kmalu zatem so izključili tudi dostop do interneta prek mobilnih omrežij. Vmes se je interneta povezljivost občasno spet pojavila, a tudi včeraj je bil mobilni internet večidel nedosegljiv. Trenutno so redukcije dostopa do interneta občasne, medtem ko je dostop do zahodnih platform za...

21 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev