»

Nvidia domnevno prejela odredbo, pravosodno ministrstvo preiskuje njena ravnanja

Slo-Tech - Preiskava, ki jo ameriško pravosodno ministrstvo vodi zoper Nvidio zaradi suma zlorabe monopolnega položaja, se stopnjuje. Po poročanju Bloomberga so Nvidii in drugim strankam v postopku poslali sodne odredbe (subpoenas).

V prejšnjih stopnjah postopka so podjetjem poslali nezavezujoče vprašalnike, naslednji korak pa so sodne odredbe, prejemniki katerih sedaj morajo odgovoriti s podatki. Vsaj tako se je zdelo včeraj, ko je delnica Nvidie tudi zaradi tega strmoglavila približno za desetino, kar je tržno kapitalizacijo zmanjšalo za 279 milijard dolarjev. To je v absolutnem znesku največja enodnevna izguba na ameriških borzah v zgodovini.

Nvidia se je odzvala danes in suho sporočila, da niso prejeli nobene odredbe, da pa z veseljem odgovorijo na kakršnakoli vprašanja.

A ministrstvo za pravosodje še vedno vodi preiskavo. Sumijo namreč, da Nvidia uporabna nezakonite prakse, s katerimi svojim strankam preprečuje uporabo konkurenčnih čipov. Iz Nvidie medtem sporočajo, da so preprosto...

5 komentarjev

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce

Ustavno sodišče RS - Konec marca je Državni zbor sprejel novelo zakona o kazenskem postopku, s katero je poskusil v zakonske okvire spraviti dolgoletno prakso slovenske policije. Danes je Ustavno sodišče objavilo sklep o začasnem zadržanju izvrševanja pravne podlage za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov s pomočjo IMSI lovilcev.

V enajsti točki izreka je US zapisalo:
Predlagatelji izpodbijajo 150.a člen ZKP (uporaba tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije), ne da bi predlagali zadržanje njegovega izvrševanja. Ukrep je lahko podlaga za nadaljnje invazivne posege države v človekove pravice in temeljne svoboščine (med drugim omogoča tudi izvedbo drugih prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih sicer ne bi bilo mogoče izvesti ali katerih izvedba bi bila precej otežena). Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov.[4] Prav v teh lastnostih, katerih posledica je poudarjena invazivnost...

54 komentarjev

Prizivno sodišče potrdilo odločitev, da ameriška sodišča ne morejo do podatkov v tujini

Slo-Tech - Zvezno prizivno sodišče je odločilo, da ne bo ponovno razsojalo o pravici ameriških oblasti, da od ameriških podjetij zahtevajo izročitev uporabniških podatkov, ki so fizično izven ZDA. Julija lani je Microsoftu uspela pomembna zmaga proti pravosodnemu ministrstvu, ki je bilo pridobilo sodno odredbo za izročitev uporabniških podatkov, ki jih je imel Microsoft na irskih strežnikih. Po pritožbi je prizivno sodišče odločilo, da od Microsofta ni mogoče zahtevati teh podatkov. Pravosodno ministrstvo je zahtevalo ponovno sojenje pred velikim senatom, ki pa ga ne bo. Edina možnost za spremembo razsodbe ostaja vrhovno sodišče.

Spomnimo, da je Microsoft v preiskavi v zvezi s prometom z mamili dobil sodno odredbo po zakonu Stored Communications Act. Tožilstvu bi bil moral izročiti...

6 komentarjev

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2)

Temni časi

vir: Slate
Informacijski pooblaščenec - Maja letos nam je Evropska komisija zagrozila z kaznijo 13.000 evrov plus drobiž dnevno (!), če ne pohitimo z implementacijo ključne telekomunikacijske zakonodaje, ki prinaša dodatne pravice v dobro uporabnikov. Najbolj se mudi z novelo e-Privacy direktive (popularno ti. "cookie direktive"), ki ponudnike spletnih strani zavezuje, da od uporabnika pridobijo soglasje, še preden na njegov računalnik postavijo kakršnekoli ne-nujne HTTP piškotke -- takšne, ki niso potrebni za prijavo ali kaj podobnega. Na ta način se - recimo, glej režime ostalih držav - zagotovi, da bo uporabnik vnaprej seznanjen z vsakršnimi oglaševalskimi vključki, ki bo lahko potencialno zbirali podatke o njegovi spletni aktivnosti, posebej za potrebe profiliranja. Rok za...

51 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev