»

Poslovil se je Anandtech

AnandTech - Petek je za navdušence nad računalniško strojno opremo prinesel pomemben prelom: po 27 letih je prenehal objavljati Anandtech, eden najslovitejših medijev v panogi, ki je v mnogočem zastavil smernice tehničnega razlaganja čipovnih tehnologij. Članki in forum sicer zaenkrat ostajajo na spletu.

Anandtech je imel prislovično rojstvo iz časov hitro brstečega spleta: leta 1997 je spletno stran na noge postavil takrat 14-letni Anand Lal Shimpi in s tem utelesil val entuziazma nad garažnim vijačenjem domačih računalnikov, na katerem je dve leti pozneje nastal tudi Slo-tech. V kratkem času je Anandtech postal sopomenka za pedantno, izčrpno razlago procesorskih arhitektur in postopkov njihove proizvodnje ter bistven vir testov centralnih procesorjev in grafičnih kartic - za dolga zaporedja grafov zmogljivosti se imamo v mnogočem zahvaliti ravno njim. To so bili časi voodoojev in celeronov 300A ter neskončnih prerekanj s konkurenčnimi mediji Tom's Hardware, Xbit Labs in HardOCP.

Na koncu...

56 komentarjev

Novi Xbox že pod drobnogledom ter z oknom na stranici

Združen CGPU v Xbox 360

vir: AnandTech
AnandTech - Ker so srečneži, ki so se udeležili Microsoftove predstavitve Kinecta in novega Xboxa slednjega že dobili, naslednji dan pa so bili že naprodaj v trgovinah v ZDA, seveda ni trajalo dolgo, da so nekateri svoje Xboxe razstavili na prafaktorje. Eden izmed prvih, ki je to storil, je Anand Lal Shimpi, mož za AnandTechom. Tanki Xbox 360 je že njegov 6. Xbox 360, medtem ko so mu štirje od petih predhodnikov pobegnili v večna lovišča, trije od njih zaradi slavnega RRoD po izteku garancije.

Kot pravi tehnični navdušenec, ki skrbi za eno izmed najbolj znanih spletnih strani na tem področju, je najprej primerjal novi Xbox s starim, tako na področju glasnosti kot na področju porabe. Nato je sledilo prej omenjeno razdiranje, ki ga je opisal do potankosti in objavil na...

12 komentarjev

Cruical se zgleduje po Intelu

Cruical RealSSD C300

vir: AnandTech
AnandTech - Na področju SSD-jev nedvomno najbolj izstopa Intel, ki mu je kar dvakrat uspelo izdati firmware za svoje pogone, s katerim so uporabniki (lahko) dobili le opeko. Tik za petami mu je zdaj Cruical. Že pred časom smo poročali, da težave povzroča njihov pogon RealSSD C300, ki uporablja Micronov krmilnik za shranjevanje (in branje) podatkov. Pred dnevi so končno izdali popravek za pogon, firmware različice 0002, a je ta prej naredil več škode, kot jo je popravil. Kot je v marcu poročal Anandtech je prva izdaja firmwarea sprva povzročila nedelovanje, po čemer se je pogon prebudil, a deloval pri izjemno nizkih hitrostih (~20 MB/s). Z novim firmwareom nekateri uporabniki poročajo, da se niti zbudi ne več,...

5 komentarjev

Strojne novice

Slo-Tech - Jap, spet bo vikend in spet smo nazaj z zbirko (tokrat sicer malo manjšo) testov, novic in napovedi.

Če začnemo kar s testi, so na Tom's Hardware spisali ZELO obsežen članek o sedmih grafičnih karticah nVidia, od katerih jih kar 5 prihaja iz najnovejše in najhitrejše 7 generacije. Testne primerke tako predstavljajo tri 7800GTX verzije, dve 7800GT ter dve 6600GT ( MSIjeva ter Gigabyte-ova tiha kartica, ki je hlajena pasivno).

Vsi lastniki grafičnih kartic kanadskega giganta ATI pa se lahko veselite novih gonilnikov. Verzija 5.12 prinaša podporo dvojedrnim procesorjem (oz. večjedrnim), uporabniki pa se jezijo predvsem nad zamenjavo ATI Tray Tools s Catalyst Control Centrom.

Se ravnokar odločate za nakup novega AMD sistema, pa ne veste, ali bi počakali kakšne nove bonbončke ali pa bi težko prigarane denarce zapravili že sedaj? Morda pa vas zanima le, kakšne novosti pripravlja AMD v naslednjih letih. V obeh primerih si lahko ogledate enoleten oz. trileten načrt izdaje novih...

32 komentarjev

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

več strani -

Kanadski ATI je danes uradno predstavil svoji novi high-end grafični kartici, Radeon 9800 XT in 9600 XT, ki bosta nasledili že uveljavljeni 9800 Pro in 960 Pro. Poglejmo, kaj so nam pripravili.

Radeon 9800 XT je močno navit 9800 Pro, saj ima osem cevovodov, jedro pa tiktaka pri 412 MHz. Družbo mu dela četrt gigabajta hitrega 730 MHz pomnilnika, vse skupaj zgrajeno v 0,15-mikronski tehnologiji. Cena: pol tisočaka ameriških zelencev.

Radeon 9600 XT ima zgolj štiri cevovode, so mu pa zato pri ATI-ju malce navili frekvence, tako da tiktaka pri 500 in 600 MHz, ima pa 256 ali 128 MB pomnilnika, odvisno od inačice. Cena: 200 dolarjev.

Na spletu se je že pojavilo nešteto člankov, testov in razmišljanj o novih karticah:

23 komentarjev