»

Windows 11 bo postal izbirčnejši

Slo-Tech - V prihajajoči verziji Windows 11, ki nosi zaporedno številko 27686, je ključna novost poleg odprave omejitve velikosti pogonov FAT32 še uvedba resnejšega pregleda združljivosti strojne opreme. Čeprav je Windows 11 doslej preverjal, ali je strojna oprema dovolj zmogljiva oziroma po Microsoftovih standardih, je bilo možno sistem namestiti tudi ob neuspehu. To sedaj ni več mogoče.

Ena izmed zahtev za namestitev je TPM 2.0. To je bilo možno obiti z uporabo stikala setup.exe /product server, ki pa odslej ne deluje več. V zadnji verziji Windows 11 24H2 je trik še uporaben, v buildu 27686 pa ne več. Microsoft sicer že od vsega začetka trdi, da je čip TPM nujen za uporabo nekaterih funkcij, kar se strogo preverja za Windows 11, ne pa tudi za soroden Windows Server 2025. To je tudi razlog, da je trik doslej deloval. S stikalom smo namreč vsilili preverjanje, kot da gre za strežniško verzijo, ki je manj stroga.

Uradne omejitve torej ostajajo združljiv (dovolj nov) 64-bitni procesor, 4 GB...

77 komentarjev

V novem Windows 11 bodo lahko pogoni FAT32 večji kot 32 GB

Slo-Tech - Nobenega tehničnega razloga ni, da je v Windows velikost particij FAT32 omejena na 32 GB, dasiravno je pri večjih kapacitetah odpada pri zapisu malih datotek več. Druga orodja in celo PowerShell v Windows so zato že vrsto let omogočali ustvarjanje večjih particij FAT32, ki jih je Windows tudi normalno uporabljal, le s privzetim orodjem jih ni bilo možno ustvariti. To se sedaj spreminja.

V najnovejši predogledni verziji Windows 11 (na kanalu Canary) so omejitev odpravili oziroma povišali. Odslej bodo lahko particije FAT32 merile do 2 TB. Microsoft je sporočil, da je sprememba sistemska in velja od verzije Windows 11 Insider Preview Build 27686, torej bo bržkone na voljo tudi v naslednji stabilni verziji. Večje particije bo možno ustvarjati z uporabo ukaza format v ukazni vrstici. Zastareli grafični vmesnik bo še vedno omejeval particije na 32 GB.

Ta omejitev izvira iz časov Windows 95 in je v resnici zgolj praktična ocena, kdaj bi bil neizkoriščen prostor prevelik. Še vedno pa...

13 komentarjev

Windows 98 je star 26 let

Slo-Tech - Na današnji dan leta 1998 je Microsoft uradno začel prodajati (general availability) operacijski sistem Windows 98, ki je nasledil Windows 95 in je bil sprva načrtovan kot zadnja verzija pred pripojitvijo linije 9x k NT. Zaradi zamikov in tudi tržnih razlogov je sicer sledil še Windows Millennium, ki je bil veliko razočaranje, zato je za marsikoga Windows 98 ostal zadnji pravi operacijski sistem legendarne generacije 9x.

Zanimivo je brati, kako so v tistih časih napovedovali Windows 98 in novosti, ki jih je vseboval. Za 110 dolarjev za nadgradnjo ali 210 dolarjev za polno verzijo smo dobili hitrejši izklop sistema, odzivnejše zaganjanje aplikacij, več prostora na disku zaradi učinkovitejšega datotečnega sistema FAT32, integrirana orodja za uporabo interneta (dasiravno je to imel že Windows 95, ko smo nanj namestili Internet Explorer 4) in prvo avtomatizirano posodabljanje prek internet Windows Update.

Windows 98 tako res ni bil revolucija, je pa Windows 95 dodal toliko manjkajočih ali površno implementiranih funkcionalnosti, da je še dolga leta vladal na številnih računalnikih, tudi po izteku uradne podpore leta 2002 in razširjene podpore leta 2006. Po navadi iz Windows 95, ki je bil dobil svoj OSR-2, je Windows 98 prav...

25 komentarjev

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

Windows 7 hitrejši od Viste

Slo-Tech - Microsoftov promocijski oddelek je prestavil v višjo prestavo, tako da je na internetu spet nekoliko več govora o prihajajočem Windows 7. Na ComputerWorld so opazili seznam 36 sprememb oz. novosti, ki jih je Microsoft vgradil v Windows 7 od zadnje javne bete. Večinoma sicer ne gre za kakšne globlje spremembe, temveč zgolj za lepotne popravke, čeprav se na seznamu najde tudi podpora za FAT32 in hitrejše odpiranje menija Start. Na isti strani so v drugem članku našteli še deset stvari, ki naj bi jih Windows 7 absolutno moral obvladati oziroma storiti, da bo uspel.

Na TweakTownu pa so si ogledali, ali je hitrejša beta Windows 7 ali Windows Vista. Zanimala jih je predvsem grafika. Na sistemu, ki ga je poganjal Intelov i7 920 pri 3,8 GHz na Gigabytovi GIGABYTE EX58-UD5 s 6 GB pomnilnika, so pognali 3D Mark Vantage, PT Boats: Knights of the Sea, Cinebench R10, World in Conflict, Far Cry 2, S.T.A.L.K.E.R. Rezultati so vzpodbudni, saj se je Windows 7 beta odrezal generalno bolje od Viste,...

59 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.0

TrueCrypt Foundation - Včeraj je izšla nova različica priljubljenega programa za enkripcijo podatkov v okoljih Windows in Linux, TrueCrypt 6.0. Najpomembnejše novosti so paralelizacija enkripcije in dekripcije na večjedrnih procesorjih, kar pomeni da bodo odslej dvojedrniki tudi v praksi dvakrat hitrejši. Zanimiva je tudi možnost poganjanja skritega operacijskega sistem, katerega obstoj je praktično nemogoče dokazati (plausible deniability). V Windows Visti in Windows 2008 je omogočena možnost enkripcije celotnega sistemskega diska, četudi vsebuje več particij - ta funkcionalnost žal ni na voljo za uporabnike Windows 2000 in XP. Tudi uporabniki Mac OS X in Linuxa bodo lahko ustvarjali skrivne razdelke. Poleg teh in še nekaterih drugih novosti obljubljajo 20 odstotokov hitrejše delovanje, odstranili pa so še hrošča, ki je onemogočal enkripcijo FAT16 ali FAT32 sistemske particije na Windows XP, in nekaj drugih manjših nepravilnosti. Celoten seznam novosti je tu, brezplačen prenos pa na sosednji strani.

61 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja