»

Slikar 3D se poslavlja

Slo-Tech - Microsoft bo upokojil Slikarja 3D, ki ga je predstavil pred pičlimi sedmimi leti v verziji Falls Creators Update za Windows 10. Imenu navkljub je šlo za novo aplikacijo, ki s starim Slikarjem ni imela veliko skupnega. Namenjena je bila primitivnemu oblikovanju tridimenzionalnih oblik in drugemu urejanju, ki ga Slikar ni zmogel. Nekaj časa je celo kazalo, da bo Microsoft upokojil originalnega Slikarja, a se to ni zgodilo.

Sedaj pa se bo zgodilo obratno. Medtem ko je Slikar v zadnjih posodobitvah zaživel in dobil podporo za transparentnost, prenovljen uporabniški vmesnik, sloje in celo umetno inteligence, je Slikar 3D hiral. Microsoft se je odločil, da bodo Slikarja 3D nehali posodabljati 4. novembra, ko ga bodo tudi odstranili iz Microsoft Stora. Kdor ima nameščenega, ga bo bržkone lahko še naprej uporabljal.

Da se bo to zgodilo, ni bila skrivnost. Že marca 2021 je Microsoft Slikarja 3D umaknil iz Windows 10, da so ga morali uporabniki ročno namestiti iz Microsoft Stora. Sedaj ne...

6 komentarjev

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Slikar dobil prosojnost in sloje

Slo-Tech - Microsoftov Slikar (Paint) ni bil nikoli zaresni urejevalnik slik, temveč bolj vadnica za delo z miško, a je prav zaradi svoje preprostosti, vključenosti in brezplačnosti imel zveste uporabnike. Po skoraj štirih desetletjih dobiva dve novi funkciji, ki ju ima konkurenca že leta: prosojnost in sloje.

V novi verziji Slikarja, ki je na voljo v predoglednem kanalu Windows Insider, lahko novosti že preizkusimo. Urejanje datotek PNG s transparentnim ozadjem sedaj prikaže značilen šahovski vzorec. Tudi brisanje dela slike bo tam ustvarilo prosojnost in ne belega ozadja. Za dodatno uporabnost poskrbijo sloji, s čimer je možno poljubno kombinirati različne vzorce in jim določati prioriteto. Že v začetku meseca je Slikar dobil tudi izpeljano možnost enostavnega odstranjevanja ozadja okrog predmeta na sliki.

Novi Slikar je na voljo le naročnikom na Windows Insider, v naslednjih tednih pa bo počasi pricurljal tudi dokončnih uporabnikov. Seveda ne bo nikoli tako dovršen kot kakšen Photoshop...

12 komentarjev

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

Microsoftove novosti: novi Windows 10, Surface Studio, Dial in Book

Microsoft - Microsoft je danes v New Yorku organiziral veliko tiskovno konferenco, na kateri je predstavil programske, strojne in storitvene novosti, ki se obetajo v prihajajočih tednih in mesecih. Začnimo z Windows 10 Creators Update, kakor se bo imenovala nova večja posodobitev Windows 10, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta. Microsoft drži besedo in nadgradnja bo za vse uporabnike Windows 10 brezplačna.

V njej bo veliko prenovo doživel legendarni Slikar, ki se bo imenoval Slikar 3D in bo poenostavil ustvarjanje v 3D. Uporabniki bodo lahko posneli več fotografij in jih spremenil v 3D virtualni model, spremenili 2D doodle v 3D sliko, izvozili objekte iz Minecrafta in tiskali v 3D. Slikar 3D ostaja slikar v svojem smislu, torej gre za preprosto orodje z omejenim...

77 komentarjev

Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

ComputerWorld - Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo...

171 komentarjev