»

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

Prihajajo različni načini za namestitev popravka za procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je razkril več informacij o programskem popravku, ki je izšel ta teden in bo po predvidevanjih preprečil nadaljnje okvare procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije. Intel je že pred tem potrdil, da je težava povišana napetost, ki jo procesor nápak zahteva. Posledice se sčasoma nabirajo, kar povzroča degradacijo procesorja, ki se kaže kot nestabilno delovanje in sesuvanje.

Posodobitev je nared v obliki popravka mikrokode, kar po meritvah v Intelu ne povzroča opaznega znižanja hitrosti delovanja v večini testov (3DMark: Timespy, WebXPRT 4, Cinebench R24, Blender 4.2.0). V nekaterih primerih je zmerna upočasnitev opazna (ebXPRT Online Homework; PugetBench GPU Effects Score), podobno velja tudi za igre (Hitman 3: Dartmoor). Ključno vprašanje pa je, kako priti do popravka.

Lastniki Asusovih in MSI-jevih plošč lahko namestijo novo verzijo BIOS-a. Podobno velja tudi za vse ostale sisteme, pri čemer pa se izvedba razlikuje. Že sestavljeni računalniki, torej OEM-sistemi, imajo...

10 komentarjev

Prvi popravki za hrošča v procesorjih Raptor Lake so tu

Slo-Tech - Asus in MSI sta danes izdala posodobitve BIOS-a, ki naj bi odpravili težave s sesuvanjem Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije Raptor Lake. Popravki ne morejo rešiti že obstoječih težav, bodo pa preprečili kvarjenje še brezhibno delujočih procesorjev, da ti ne bodo razvili simptomov. Popravek ima za zdaj še oznako beta.

Ali bodo popravki delovali, bomo še videli. Prvi bodo to lahko preizkusili lastniki Asusovih matičnih plošč serije Z790 ROG Maximus, ROG Strix in ProArt. MSI je popravil plošče MEG, MPG in MAG serije 790. Običajno se nameščanje beta verzij BIOS-a močno odsvetuje, a v tem primeru gre za izredne razmere, ko se preprečuje nastanek fizičnih poškodb na procesorjih.

Intel zagotavlja, da popravki ne bodo imeli vidnih vplivov na hitrost delovanja. Prvi testi kažejo, da so razlike okoli enoodstotne, kar je resnično skoraj neopazno. So pa merljive nižje napetosti, kar je glavni razlog za posodobitev.

Procesorji, ki so že nezanesljivi, pa se lahko zgolj zamenjajo....

33 komentarjev

Intel bo podaljšal garancijo za problematične procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel vztraja, da procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije serij K/KF/KS in drugih, ki trošijo več kot 65 W, ne bo odpoklical. Bodo pa podaljšali garancijo za dve leti, spričo česar bo njihovim lastnikom vsaj malce odleglo. Ta mesec pričakujemo še popravek mikrokode, ki bi moral preprečiti nadaljnje poškodbe, medtem ko obstoječe škode ne bo možno sanirati.

V praksi to pomeni, da bodo imeli ločeno kupljeni (box) procesorji po novem pet let garancije, procesorji v sestavljenih sistemih pa dve leti dlje kot originalno. V slednjem primeru je za garancijske zahtevke pristojen proizvajalec računalnika, Intel pa le podredno.

Natančen vzrok za napako še ni znan, so pa največkrat prizadeti najzmogljivejši procesorji Core i9-13900K in Core i9-14900K. Napake so očitno povezane z napetostjo, ki je previsoka in povzroči kvarjenje procesorja. Šibkejši procesorji zahtevajo nižje napetosti, zato se defekti nabirajo počasneje. A tudi ti bi lahko sčasoma nabrali dovolj defektov, da ne bodo...

51 komentarjev

Defektni Intelovi procesorji 13. in 14. generacije so nepopravljivi

Slo-Tech - Sprva je kazalo, da je Intel našel rešitev, a je kmalu postalo jasno, da gre bolj za cepivo kakor zdravilo. Procesorji 13. in 14. generacije, ki se že mesece nepojasnjeno sesuvajo pod obremenitvami, denimo pri igranju iger, so nepopravljivo okvarjeni. Popravek bo zgolj preprečil širjenje škode in okvare novih procesorjev.

V začetu tedna je Intel (na forumu) sporočil, da so odkrili težavo. Procesorji so delovali pri previsoki napetosti, kar je povzročalo njihovo nestabilno delovanje. Algoritem v mikrokodi, ki je programljivi del procesorja in skrbi za nastavitve na najnižjem nivoju, je od matičnih plošč zahteval previsoko napetost. Težavo so se namenili rešiti s popravkom mikrokode, ki bi nastavitev vrnil v sprejemljive okvire. Popravek bo nared avgusta.

A vse skupaj ne bo pomagalo, poročajo viri iz podjetja. Procesorji, ki izkazujejo nepojasnjena sesuvanja, so namreč že fizično okvarjeni. Popravek jih ne bo mogel rešiti, temveč bo koristil le procesorjem, ki še niso okvarjeni,...

123 komentarjev

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

34 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Znane podrobnosti o Intelovih procesorjih Core i9

PC World - Avgust je tu, z njim pa tudi Intelovi novi procesorji Core X (oziroma Core i9). Procesorje je Intel najavil že pred časom, a neznanka so ostali hitrosti 12-jedrnih in zmogljivejših procesorjev in poraba energije. Intel je sedaj zakrpal tudi te vrzeli in nam postregel z vsemi potrebnimi informaciji. Hkrati smo dobili prve teste in primerjave z AMD-jevimi Threadripperji, ki kažejo, da je AMD-ju res uspelo pripraviti konkurenčen procesor, ki je v nekaterih aspektih celo boljši. A lepo počasi.

Intel Core i9-7920X, ki ima 12 jeder (24 niti) s frekvenco 2,9 GHz in turbo načinom 4,3-4,4 GHz, bo prispel 28. avgusta. Više na lestvici najdemo še Core i9-7940X s 14 jedri s frekvenco 3,1 GHz (turbo 4,3-4,4 GHz), i9-7960X s 16 jedri s frekvenco 2,8 GHz (turbo 4,2-4,4 GHz)...

47 komentarjev

Intel bojda pripravlja le dva namizna Broadwella

TechSpot - Intelovi procesorji iz družine Skylake so praktično za ovinkom in na prodajne police prihajajo že v drugem polletju. To pomeni, da procesorjev Broadwell za namizne računalnike, torej takšnih, ki sedejo na podnožje LGA1150, ne bo kaj dosti. Za zdaj kaže, da bomo videli le dva.

V drugem letošnjem četrtletju bomo dobili procesorja Core i7-5775C in i5-5675C, ki bosta zgrajena v 14-nm litografiji na arhitekturi Broadwell. Porabila bosta do 65 W električne energije, integrirano bosta imela grafiko Iris Pro 6200, podpirala pa bosta pomnilnik tipa DDR3L-1600. Močnejši brat bo imel frekvenco 3,3 GHz (s Turbo do 3,7 GHz) ter 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in osem niti s HyperThreadingom (štiri jedra), šibkejši pa frekvenco...

81 komentarjev