»

S kemijske olimpijade vsi z bronom

Slo-Tech - V Rijadu se je uspešno končala 56. mednarodna kemijska olimpijada, na kateri so od 21. do 30. julija tekmovali tudi štirje slovenski predstavniki. Med 333 tekmovalci iz 87 držav so vsi naši tekmovalci osvojili bronaste medalje, s čimer potrdili visok nivo znanja in dobro pripravljenost. Tekmovali so Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Filip Zver (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer), Luka Gašperlin (Gimnazija Škofja Loka) in Gabriel Žnidaršič (Gimnazija Vič).

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan je eksperimentalni in ga tekmovalci preživijo v laboratorijih, kjer morajo rešiti več nalog iz eksperimentalne kemije. Prikazati morajo dobro poznavanje osnovnih in naprednih tehnik dela v laboratoriju in uporabe instrumentov. Drugi tekmovalni dan pa poteka tekmovanje iz teoretičnega znanja v predavalnicah.

Zmagovalna trofeja je letos romala na Kitajsko, saj je prvo mesto osvojil Zhong Zheng, drugi pa je bil Victor...

10 komentarjev

Kemiki z enim srebrom in enim bronom

Slo-Tech - Na 55. mednarodni kemijski olimpijadi, ki se je včeraj končala v Zürichu, je nastopila tudi slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Jakob Starec Oman in Gabriel Žnidaršič (oba Gimnazija Vič) ter Matej Nastran in Nejc Mohorič (oba Gimnazija Škofja Loka). V hudi konkurenci 348 tekmovalcev iz 89 držav so osvojili eno srebrno in eno bronasto medaljo ter dve pohvali.

Srebrno medaljo je osvojil Matej Nastran, ki je zasedel 94. mesto, bron pa Jakob Starec Oman s 193. mestom. Absolutni zmagovalec tekmovanja je letos Weijie Mao iz Kitajske, ki mu je sledil kolega iz reprezentance. Tretje mesto je osvojil Nikita Perov, ki je tekmoval pod nevtralno zastavo. Kitajska je pobrala štiri zlate medalje, enako je uspelo še Singapurju. S tremi zlatimi medaljami se lahko pohvalijo Iran, ruski tekmovalci, Tajvan in Vietnam.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenem formatu, ki obsega dva tekmovalna dneva. Prvi je eksperimentalni, ko imajo tekmovalci na voljo pet ur, da rešijo praktične laboratorijske...

4 komentarji

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

ZOTKS - Po enoletnem premoru, ko so nekatere olimpijade v znanju potekale na daljavo, druge pa so bile odpovedane, se letos olimpijade nadaljujejo. Novo sezono je že tradicionalno otvorila Evropska olimpijada iz eksperimentalnih ved (nekdanja Evropska naravoslovna olimpijada), na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrni medalji.

Letošnja olimpijada je potekala na daljavo, a ne na papirju. Po dve tročlanski ekipi iz 19 držav članic Evropske unije sta tekmovali v lokalnih laboratorijih v vsaki državi. Slovenski ekipi so sestavljali Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor) ter v drugi ekipi Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica). Olimpijado so organizirali na Univerzi v Szegedu na Madžarskem, izvedli pa so jo v posamičnih državah v dveh tekmovalnih dneh (10. in 11. maj). Slovenski ekipi sta se pomerili na...

10 komentarjev

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so...

4 komentarji

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev