»

Windows 11 začel prikazovati celozaslonski oglas za OneDrive, uporabniki niso navdušeni

Slo-Tech - Microsoft je v Windows 11 dodal še en celozaslonski oglas za svojo storitev, ki od uporabnikov terja vsaj en dodaten in nepotreben klik. Poleg rednih opomnikov, da bi bilo lepo uporabljati brskalnik Edge in pisarniški komplet Microsoft 365, sedaj reklamira še OneDrive.

Z najnovejšo posodobitvijo Windows 11 se pojavi novo celozaslonsko okno Let's back up your files, s katerim Microsoft skuša prodati OneDrive. Pri tem uporablja temne vzorce, ki v EU sploh niso dovoljeni. Gumb za nadaljevanje je drugače obarvan in vidno izstopa v primerjavi z gumbom za opustitev. V osnovni različici je OneDrive sicer zastonj, a nudi le 5 GB prostora, kar za večino uporabnikov ne bo dovolj. Za OneDrive bi torej morali plačati. Storitev pa sicer deluje brez težav in je integrirana v Windows.

Uporabniki v EU nove reklame ne vidijo, medtem ko v tujini tudi ob kliku Opusti za zdaj dobijo dodatna opozorila in opomnike, da sistem nima urejenih varnostnih kopij.

Oglasi v Windows sicer niso nič novega,...

73 komentarjev

Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Slo-Tech - Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot...

26 komentarjev

Windows 10 z reklamami tudi v Raziskovalcu

Slo-Tech - Microsoft nikoli ni skrival dejstva, da si želi v Windows 10 na takšna in drugačna mesta pripeljati oglase. Videli smo jih na prijavnem zaslonu, videli smo jih v meniju Start, sedaj pa prihajajo še v Raziskovalca. Kot kaže, bomo v novi verziji Windows 10, v tako imenovani Creators Update, v Raziskovalcu gledali oglase.

Za zdaj se v Raziskovalcu prikazujejo le oglasi za Microsoftove izdelke, konkretno za plačljivi OneDrive. A nikjer ne piše, da bo ostalo le pri tem. Že sam Microsoft ima še kopico drugih plačljivih izdelkov, ki bi jih želel prodati in torej oglaševati, denimo Office 365 ali žetoni za Skype. Morda se v prihodnosti tam znajdejo tudi čisto tretji oglasi.

Windows 10 do neke mere omogoča izklop teh oglasov, a ne na način, kot bi želeli. Microsoft pravi, da gre za obvestila...

143 komentarjev

Izšel Office 2016

Microsoft - Kot po švicarskem urniku je izšla nova verzija Microsoftovega pisarniškega paketa Office 2016. Novosti je precej, ena glavnih pa so tri bistveno različne možnosti, kako lahko pridemo do nove verzije. Microsoft se trudi udejanjiti vizijo programske opreme kot storitve namesto izdelka, tako da bi plačevali naročnino namesto nakupa licence. Office 2016 je še nekje vmes.

Office.com in aplikacije Office Mobile so brezplačne. Gre za spletno verzijo resda nekoliko okleščenih aplikacij Word, Excel, PowerPoint in Outlook. Za uporabo zadostuje brezplačni spletni račun pri Microsoftu, ki ga zelo verjetno že imate, če uporabljate OneDrive, Xbox, Windows 10, Skype itd. Aplikacije imajo nekaj omejitev (recimo Word ne zna slediti...

52 komentarjev

Microsoft pokazal Office 2016

Microsoft - Office 2016, ki je bil marca v predogledni verziji na voljo le razvijalcem, je sedaj dostopen vsem. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je na konferenci Ignite v Chicagu napovedal, kaj novega lahko pričakujemo jeseni letos, ko izide končna verzija. Sedanji predogled lahko preizkusi vsakdo, tudi brez naročnine na Office 365 oziroma nameščene prejšnje verzije Office.

Glavni poudarek bo na večji integraciji s storitvami v oblaki ter podpori za OneDrive, dobrodošla novost pa so tudi Smart Applications. Recimo, Outlook bo imel poln dostop do OneDrive, tako da bo mogoče večje priponke pošiljati neposredno iz OneDrive, na da bi jih posebej vlekli na disk in zatem še enkrat pošiljali. Če tudi prejemnik uporablja Office 2016, bodo...

50 komentarjev

Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive

CNet - Microsoft je danes uradno zagnal storitev OneDrive, v katero se je preimenoval SkyDrive. Oblačna shramba podatkov se je morala preimenovati, ker je Microsoft izgubil tožbo proti britanskemu televizijskemu velikanu British Sky Broadcasting. Hkrati z zagonom na novo poimenovane storitve je Microsoft pripravil še nekaj bonbončkov za najzgodnejše uporabnike.

OneDrive je neposreden napad na Dropbox in Googlov Drive; v resnici so te tri storitve edini resni konkurentje na tem področju, ostali so bolj nišni produkti. Osnovni OneDrive prinaša 7 GB brezplačnega prostora, ki ga lahko razširimo za 5 GB z novačenjem novih uporabnikov (500 MB za vsakega), še dodatne 3 GB pa prinese uporaba možnosti hranjenja posnetkov s fotoaparatov na OneDrivu. Kdor bo...

53 komentarjev