»

Minulih 12 mesecev je bilo 1,5 °C pretoplih

Slo-Tech - Evropski projekt C3S (Copernicus Climate Change Service) ugotavlja, da je za nami temperaturno rekordno leto. Letošnji junij je bil že 13. zaporedni mesec, ko je bila globalna temperatura višja kot kadarkoli v istem obdobju leta po letu 1850. V primerjavi z referenčnim obdobjem ERA5, ki zajema podatke iz predindustrijske dobe v letih 1850-1900, je bil junij za 1,5 °C toplejši. To je že dvanajsti mesec zapovrstjo, ki je bil vsaj 1,5 °C toplejši od reference. Minulih dvanajst mesecev je tudi najtoplejših, odkar merimo temperaturo, in sicer v povprečju 1,64 °C toplejših od predindustrijskega povprečja.

V Evropi je bil odklon malce večji od globalnega povprečja, sicer pa je bil to drugi najtoplejši junij v Evropi. Pretoplo je bilo v Srednji in jugovzhodni Evropi, pa v večjem delu Severne Amerike, Brazilije, Sibirije, severne Afrike in Antarktike. Vzhodni ekvatorialni Pacifik je bil zaradi nastajajoče La Niñe nekoliko hladnejši.

Pretopli so tudi oceani. Povprečna temperatura oceanov...

57 komentarjev

Leto 2023 najtoplejše v zgodovini meritev

Slo-Tech - Že več mesecev smo lahko pričakovali, da bodo tudi celoletne meritve pokazale, da je bilo leto 2023 najtoplejše leto, od kar sistematično merimo temperaturo na Zemlji. Evropski center za opazovanje Copernicus je ugotovil, da je bilo minulo leto odločno toplejše od dosedanjega rekorderja leta 2016. Po podatkih ERA5 je bila povprečna globalna temperatura na Zemlji lani 14,98 °C, kar je za 0,17 °C več kot leta 2016. To je tudi 0,60 °C več od povprečja v letih 1991-2020 in kar 1,48 °C več od povprečja predindustrijske dobe (1850-1900). Zelo verjetno bo drseče povprečje zadnjih 12 mesecev preseglo 1,5 °C že januarja ali najpozneje februarja letos.

Da bo minulo leto toplo, je bilo jasno že zelo kmalu. V letih 2020-2022 je vladala La Nina, ki jo je lani zamenjal El Nino, kar je prispevalo k višji temperaturi. Vsi meseci od junija do vključno decembra so bili toplejši od istih mesecev kadarkoli v preteklosti, julij in avgust pa sta bila tudi globalno najtoplejša meseca v zgodovini....

15 komentarjev

September je bil z naskokom najbolj rekorden mesec

Slo-Tech - Po sorazmerno toplem poletju, ki je bilo v Evropi peto najtoplejše v zgodovini meritev, je za nami neverjetno vroč september. Globalno je bil letošnji september najtoplejši doslej, in sicer je prejšnji rekord iz leta 2020 je presegel za 0,5 °C, kar je največja spremembe doslej. Še nikoli ni bil kakšen mesec - katerikoli, ne le september - od preteklega rekorda toliko toplejši. Od dolgoletnega povprečja pa je bil september 1,8 °C toplejši. To že presega cilje iz pariškega dogovora, s katerimi smo segrevanje ozračja želeli omejiti na 1,5 °C.

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše doslej. Povprečna globalna temperatura je bil od januarja do septembra za 0,05 °C višja kot leta 2016, ki nosi dosedanji rekord. Razlogov za letošnji rekord je sicer več. Najtopleje je bilo v Severnem Atlantiku, kjer že več mesecev vztraja močna temperaturna anomalija. Prav tako je bilo rekordno vroče na Kitajskem, blizu pa je tudi Južna Amerika. Eden izmed pomembnih dejavnikov je pojav El...

53 komentarjev

Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Slo-Tech - Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja...

71 komentarjev

Za nami je najtoplejši izmerjeni junij

Slo-Tech - Letošnji junij je poskrbel za nekaj temperaturnih rekordov, poročajo iz Copernicus Climate Change Service v okviru Evropska centra za srednjeročne vremenske napovedi. Program Copernicus je del programa za satelitsko opazovanje Zemlje in vremena, ki ga izvaja Evropska unija. Največje odstopanje od dolgoletnih povprečij smo zabeležili v Evropi, ki jo je v drugi polovici meseca doletel močan vročinski val zaradi vročega zraka, ki ga je prineslo iznad Sahare. V petih dneh vročinskega vala (25.-29. junij) so bile v zahodni in srednji Evropi (Francija, severna Španija, severna Italija, Švica, Avstrija, južna Nemčija) temperature tudi do 10 °C višje od dolgoletnega povprečja....

75 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev