»

Kaj pripravlja Apple v letu 2024

Slo-Tech - Včeraj je Apple organiziral svojo tiskovno konferenco, ki jo imenujejo Worldwide Developers Conference in na kateri predstavijo prihajajoče novosti. Te so bile to pot programske narave: iOS 18 in iPadOS 18, macOS Sequoia, VisionOS 2, Apple Passwords, WatchOS 11, posodobitve za AirPods in tvOS, umetna inteligenca in Siri.

Začnimo z novim operacijskim sistemom iOS 18, ki bo po novem podpiral tudi slovenščino, o čemer smo že pisali. Poleg tega prinaša še številne druge novosti, denimo prilagoditev domačega zaslona (postavitev aplikacij, spremembe barv, osvetlitve) in nov videz nadzornega središča. Po novem bo možno tudi pošiljati sporočila prek satelitov, elektronsko pošto bo možno filtrirati po kategorijah. Stikom bomo lahko odslej pošiljali denar, posamezne aplikacije pa bo možno zakleniti, tako da bo za njihovo uporabo treba ponovno potrditi identiteto uporabnika. Številne spremembe bodo doletele tudi iPadOS 18 med njimi na primer aplikacija računalo (da, iPad je nima!).

Pomembne novosti se obetajo na področju umetne inteligence. Siri bo dobila dostop do OpenAI-jevega ChatGPT, ki bo za končne uporabnike brezplačen. Siri bo uporabnika vprašala, ali želi pomoč ChatGPT, kar bo vgrajeno v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia....

58 komentarjev

Applov iOS bo podprl slovenščino

Slo-Tech - Apple bo naposled podprl slovenski jezik v svojem operacijskem sistemu iOS, je videti iz predoglednih verzij nove različice. V iOS 18, ki bo predvidoma izšel septembra, bo namreč na voljo prevod v slovenščino. Zakaj tako dolgo niso dodali našega jezika, uradno ni jasno, saj so na primer hrvaščino podpirali že vrsto let. Prevod v nov jezik je za Apple zanemarljiv strošek, a so si v podjetju bržkone izračunali, da brez slovenščine ne izgubljajo skoraj nič uporabnikov. Vemo pa, zakaj je Apple sedaj naš jezik vendarle dodal.

V to ga je prisilila država. Aprila letos je bila sprejeta novela zakona o javni rabi slovenščine, ki med drugim zahteva, da morajo operacijski sistemi in uporabniški vmesniki omogočati izbor slovenščine in črkovanja v tem jeziku. Določbe se bodo začele uporabljati v 18 mesecih po sprejetju zakona, zato je Apple pohitel in podporo dodal. Slovenščina bo na voljo tudi v iPad OS 18.

Do sprejetja novela zakona Slovenija ni uspela izpogajati prevoda. Kljub pozivom,...

57 komentarjev

Po ukinitvi električnega avtomobila Apple odpušča

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem je Apple ukinil projekt električnega avtomobila in tedaj je postalo jasno, da bodo nekatere zaposlene s projekta premestili na druge oddelke, drugim pa se bodo morali zahvaliti za sodelovanje. Sedaj so potrdili, da bodo odpustili 700 zaposlenih, večinoma iz Santa Clare, saj je podjetje prijavilo množična odpuščanja po zakonodaji WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification). Gre za obvezno seznanitev zaposlenih, saj imajo s tem zagotovljen 60-dnevni odpovedni rok.

Električni avtomobil ni edini projekt, ki ga je Apple ukinil. Podobna usoda se obeta tudi razvoju zaslonov microLED, kar si je Apple kupil pred desetimi leti s prevzemom podjetja LuxVue. V zadnjih mesecih so bile čedalje glasnejše govorice, da Apple vendarle ne bo proizvajal lastnih zaslonov microLED za svoje pametne ure in kasneje morda telefona. V obvestilu WARN so tudi zaposleni s tega oddelka, torej lahko rečemo, da bo Apple vsaj bistveno poznejši v teh nakanah.

Druga odpuščanja so bolj...

2 komentarja

Applov nov programski jezik Swift

Slo-Tech - Apple je na dogodku WWDC presenetil vse prisotne in razkril nov programski jezik z imenom Swift, ki so ga v veliki tajnosti pripravljali zadnja štiri leta. Swift želi nadomestiti Objective-C in Python, od katerih je Applovih besedah precej hitrejši, in postati prva izbira pri programiranju aplikacij za OS X in iOS.

Sintaksa in logika jezika, ki se ju lahko naučite v priročniku, ki ga je Apple že postavil na iTunes, sta precej podobni Objective-C. Sprememb je le toliko, da bi programiranje potekalo hitreje in predvsem z manj napakami, ki jih lahko v Objective-C hitro zagrešimo. Poleg glavnih inspiracij so pri razvijanju Swifta črpali tudi iz Rusta, Haskella, Rubyja, C# in CLU. Za primerjavo: klon Flappy Bird je mogoče...

72 komentarjev

Razvijalec jailbreaka za iOS 5 razmišlja o pripravi lastnega DRM

Essner je mel dovolj teženja neučakanih uporabnikov.

TorrentFreak - Torrentfreak je objavil zanimivo novico o napredku dela na jailbreaku za prihajajoče iOS 5 naprave. Nemški heker Stefan Essner, znan po vzdevku i0n1c, naj bi razmišljal o vključitvi zaščite proti kopiranju (DRM) v svoje bodoče izdaje. To bi uporabnikom jailbrakanih iNapravic preprečilo namestitev piratskih različic aplikacij, npr. iz repozitorija Installous.

Essner je sicer znan po marčevskem untethered jailbraku za iPad (iOs 4.3) in pa podobni rešitvi za iPhone. Prvotni izid je sicer bil v obliki z geslom zaščitene ZIP datoteke, kasneje pa je vendarle našel skupni jezik s skupino dev team in kodo predal njim.

Njegov odnos do skupnosti Apple uporabnikov je bil vedno nekoliko zadržan in na twitterju je redno prosil, naj ga že nehajo gnjaviti za nove release, ker ti bodo, ko pač bodo. Po pojasnilih, ki jih je dal za torrentfreak, naj bi...

8 komentarjev

Iz iOS odstranjeno zaznavanje jailbreaka

Jailbreak različnih iOS naprav

vir: engadget
engadget - Z iOS 4 je Apple dodal poseben API, s katerim je bilo mogoče preveriti, če je bil na napravi opravljen jailbreak, ki uporabniku da bolj obsežen dostop do naprave. Tako je mogoče nameščati aplikacije iz nepotrjenih virov ter nasploh aplikacije, ki jih Apple ni odobril za iTunes Store, poleg še obilice drugih možnosti, ki jih prinese poln dostop do operacijskega sistema. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ta postopek obenem nekoliko zniža varnost operacijskega sistema, saj ga naredi bolj dovzetnega za različne napade z zlobno kodo.

S pomočjo API-ja so lahko v poslovnih in ostalih okoljih, kjer je varnost pomembna, upravljalci sistemov preverili, če je naprava z iOS še varna ali če je varnost naprave in/ali morda vprašljiva. Zdaj slišimo...

24 komentarjev